Швейцарците гласуват за бъдещето на гражданите войници (обновена)

Франс прес

Швейцарски и други армейски карабини, окачени на стената вкъщи на жител на Женева. Снимка: личен архив

Швейцарците ще отидат утре (днес – б.р) пред урните, за да гласуват за премахването на наборната военна служба – инициатива на антимилитаристите, която има малки шансове за успех, предвид привързаността на съвременните швейцарци към тяхната милиция от граждани войници и липсата на солидна алтернатива.

Макар че този път не иска чисто и просто премахването на армията, групата „За Швейцария без армия“, съставена предимно от социалисти, зелени и феминистки, е обвинявана от многобройните си противници, че прикрито преследва същата цел. Въпросът, поставен пред избирателите, предлага да се премахне задължителната военна служба и групата предлага в замяна да се прибегне до доброволци или да се състави малка професионална армия.

Не е реалистично, отвръщат опонентите, като подчертават трудностите, които изпитват големите европейски страни в намирането на професионални военни, при това при равнища на безработица, повече от два пъти надвишаващи това в Швейцария.

Проучване на общественото мнение от 11 септември показа засилване на позициите на лагера на противниците на предложението – 63 процента ще гласуват с „не“ и 6 на сто още не са решили. На 16 август бяха 57 процента за отговор „не“ и 8 процента нерешени.

На 26 ноември 1989 г., след падането на Берлинската стена, групата постигна голям успех, като за всеобща изненада събра 35,6 процента подкрепа за инициативата „За Швейцария без оръжия и за глобална политика за мир“.

Младите социалисти възнамеряваха да „разбият мита за армията“. След по-забележимите провали на референдумите през 2000 г. и 2001 г., групата опитва отново. Тя изтъква икономически аргументи и подчертава, че само 61 процента от младите швейцарци изпълняват военните си задължения, останалите са признати за негодни и плащат данък за освобождаването си от военна служба или избират гражданска служба.

Кампанията на групата понесе тежък удар, когато искаше да раздаде в Гщаад брошури за турнира по тенис със снимка на Роджър Федерер, който държи трофей, пресечена с едър надпис „Роджър, 32 години, 1,85 м. Обявен за негоден за военна служба. „Да“ на премахването на военната служба, защото не всички имат време да си играят на война“. На шампиона, икона в Швейцария, не му хареса, но той се задоволи с извиненията на групата.

Впоследствие тя се отказа да вдига шум по друг от аргументите си: от 11-те титуляри на швейцарския национален отбор на световното първенство по футбол в Южна Африка, само двама са били оценени като годни за военна служба. „Преживяването с Федерер беше мъчително. Още повече, че не само без съмнение нашата акция го притесни, а и за съжаление той загуби. А ние в групата сме фенове на Роджър“, обясни политическия секретар на движението Щефан Дийтикер.

От своя страна, опонентите предприеха всеобща мобилизация, макар че кампанията не буди особени страсти. Командуващият швейцарската армия даде тон. За генерал Андре Блатман, „армия на принципа на милицията, съставена от доброволци, е илюзия. Няма да има достатъчно доброволци, а тези които дойдат, няма да са идеалните кандидати. Армия от професионалисти ще привлича само рамбовци и наемници“.

Всички големи партии са против, с изключение на Социалдемократическата партия на Швейцария. Двете камари на парламента гласуваха против проекта.

Правителството се обяви против, а настоящият президент и министър на отбраната Уели Маурер, подчертава необходимостта от „сплотеност на страната“ в тези времена на „индивидуализъм и айфони“. Той смята, че за „сигурността на страната има нужда и от качество, и от количество. С доброволците няма да има количество, но преди всичко няма да има и качество“.

Армията, чиито въздушни сили са воювали и са понасяли загуби през Втората световна война, за да защитят швейцарския неутралитет от прелитащите самолети на германците и антихитлеристките съюзници, днес е ангажирана и в спасителни акции при природни бедствия или в антитероризма. Именно тя се грижеше за сигурността на икономическия форум в Давос.

Гражданите-войници, съвременни наследници на легендарния Вилхелм Тел, още имат бъдеще. Швейцария е единствената страна в света, където членовете на милициите пазят оръжието си у дома. Те редовно преминават стрелкова подготовка. Швейцарската армия е на път да намали броя на военните от милициите от 625 000 през 1961 г. до 100 хиляди през 2016 г., но само 4000 души са постоянно мобилизирани – „най малката армия в Европа“, както казва Уели Маурер.

Още по темата: Наборната служба остава

Швейцарците гласуваха с голямо мнозинство за запазване на наборната военна служба, сочат прогнозни резултати от днешния референдум, съобщи Франс прес. Според тях 73% от гласувалите отхвърлят предложението на групата „Швейцария без армия“.

Групата е съставена предимно от социалисти, зелени и феминистки и предлагаше да се премахне задължителната наборна военна служба и да се замени било от доброволци, било от малка професионална армия. Швейцарската армия тип милиция, съставена от граждани-войници, е смятана за един от основните стълбове на 8-милионната нация. Всички големи партии бяха против предложението освен социалистите. Двете камари на парламента отхвърлиха проекта с голямо мнозинство. Правителството също се обяви против.
Швейцарската армия: справка

Задължителната военна служба в Швейцария е въведена през 1848 г., но става реалeн факт с приемането на конституцията от 1874 г., която възлага на Конфедерацията отговорността да организира набора на войници.

Много преди това обаче отбраната на кантоните се осигурява от гражданите, организирани в милиции. През 1815 г. Федералният пакт, утвърден от Виенския конгрес след края на Наполеоновите войни, установява границите и неутралитета на Швейцария. Той предвижда всеки кантон да поставя на разположение на федералните войски 2 процента от населението си, сиреч федерална армия от около 33 хиляди души.

Днес армията от наборници е подкрепена от малко ядро професионални военни.

Задължение да служат има само за мъжете, но жените могат да се запишат доброволци (в армията те са около хиляда). Това не се отнася до постоянно пребиваващите в Швейцария чужденци.

След края на Студената война числеността на армията редовно се понижава. Гражданската служба, по-специално в гражданската отбрана, като алтернатива на военната служба, е приета през 1992 г. и действа от 1996 година.

Армията, която в един върхов момент достига 800 хиляди души, през 1961 г. наброяваше 625 000 военни (членове на милиции). Те ще бъдат едва 100 000 през 2016 година. Днес има 155 000 военни на активна служба, от които 2650 професионалисти. Има и 32 000 резервисти.

Всички мъже на възраст от 18 до 32 години са задължени да преминават военна служба. На практика само 61 на сто го правят и около 50 процента от всеки набор се явяват в срок. Останалите са признати за негодни за военна служба и плащат данък за освобождаването си (4 на сто от заплатата), или избират гражданската служба.

Системата предвижда преди 25-годишна възраст да се премине през „школа за наборници“, която продължава седем седмици, а после през следващите години – шест „опреснителни курса“ по 19 дни. Служителите запазват работните си места, като предприятията получават 80 процента субсидия от държавата, за да им плаща, а обикновено швейцарските предприятия продължават да плащат останалите 20 процента, макар че не са длъжни.

Парламентът взе решение бюджетът за армията да бъде пет милиарда швейцарски франка (4,06 милиарда евро).

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.