Настъплението на Златна зора – как почерняха „червените квартали“ в Атина

Руски неонацисти гостуват на гръцките от „Златна зора“. Снимка: райтуърлд

Крайнодясната партия Златна зора превзе работнически квартали, смятани традиционно за бастиони на левицата.

В историческия квартал Никея, дал жертви в битките срещу нацистите, в Перама, където жителите му са начело на протестите срещу безработицата, облечените в черно шпицкоманди на същата тази партия действат смело и се опитват с насилие да наложат своите правила и закони.

Ситуацията особено в районите на Пирея е изключително тревожна и става все по-напрегната след нападението срещу членове на комунистическата партия преди седмица в предградието Перама.

В работническите квартали на Пирея маргиналите на крайната десница нямаха простор за действие; дори и когато левицата там бе в криза и бе преследвана, нейната роля бе неоспорима.

През 1974 г. във втори избирателен район на Пирея, когато обединената левица видя изборните резултати за първи път да падат под 10 на сто, нейната мощ остана висока.

През 1981 г. комунистическата партия стигна сама до 21,28 на сто, през 1989 г. обединената Лява коалиция получи 21,69 на сто от гласовете, а през юни 2012 г. радикалната левица СИРИЗА излезе първа сила с 36,31 на сто.

В Никея, наричан не случайно „червения квартал“, комунистическата партия избра свой кмет.

В Перама надделя лекарят Янис Пацилиникос, а в корабостроителния район на същото предградие, където безработицата е голяма, Златна зора сега се готви да създаде своя формация.

Мутрите на Никос Михалолиакос – лидера на Златна зора, се гордеят със своите подвизи.

Характерни в този смисъл са думите на Йоргос Пантелис, секретар на местната организация на Златна зора, казани от него в Никея: „достойните поборници на Никея с ежедневните си битки и боен дух, военната си дисциплина и сериозна осанка успяха за кратко време да се наложат в един доминиран от комунистите район на Атина“.

Истината е, че Златна зора иска да създаде такива „хардлайнерски“ организации и за това през последните две години местната структура на партията в Никея с подкрепата и на други такива структури в Перама, Пирея и Саламина успя да се издигне на висока почит в редиците на тази формация.

Местните офиси са често посещавани от депутати на партията. В деня на нападението срещу хора, лепящи афиши на комунистическата партия, един от тях говори за „престъпленията на комунистите в Мелигала“, полуостров Пелопонес .

Представители на Златна зора не спират да нападат членове на комунистическата партия, обиждайки ги по всякакъв повод, а на техни прояви звучат речи във военен дух и се скандират лозунги от времето на гражданската война.

Мишени на пренебрежителни квалификации са също премиерът и членове на правителството. Говорителят на правителството Симос Кедикоглу заяви, че привържениците на Златна зора са влезли в Мелигала като германците по време на Втората световна война.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.