За кого бие звънчето?

Румен Белчев

Каквото и да направим – в първия учебен ден винаги ще вали. Даже да го преместим с ден по-късно. Каквото и да направим – родното вестникарско войнство ще работи с пълна сила за укрепване на авторитета на все по-оредяващото учителско опълчение.

„Учители от бара направо в клас“ – тържествено бие школското звънче „ТЕЛЕГРАФ“. За търсещите подробности изданието не се пести: „Цяла армия от учители влиза след броени дни от бара на плажа в класната стая“… Тъкмо да завидим на заплатите, с които учителките прекарват цялата лятна ваканция на море, и следва тъжното уточнение – че били подработвали по някой лев отгоре като камериерки… Учителите по химия имали предимство – те джуркали коктейли като бармани…

Милите първолачета не бива да се плашат от това, което ги очаква в родното училище – за тях все пак е празник! Нещо като мини-пред-пред-пред-абитуриентски бал. Радост за родителите – „Първолаци с час за коафьор“ – с разтупкано от умиление сърце подрънква звънчето „СТАНДАРТ“. И прославя фризьорите, които дори правели отстъпки за децата. Така „според родители прическите и разходите за дрехи за първия учебен ден няма да надхвърлят 50-60 лв.“…

На фаталната си 13-а страница „ТРУД“ възторжено ни въвежда в потайностите на хасковска гимназия – „Гимназия изпъди учител по жалби за секстормоз“. Под снимката на набедения учител се мъдри твърдението, че „бил замесен в секс скандал, след като 7 ученички се оплакаха, че ги опипвал и им отправял неприлични предложения“. Учителят отрича, но след като името и снимката ти са във вестника – върви, доказвай, че не си камила!

Малко по-милостиво се е отнесла редакцията към другия уволнен от същата гимназия учител – на картинката физиономията му не се вижда – той е проснат по очи на зелена моравка, „задържан зрелищно в центъра на града за участие в телефонна измама“…

За да не останем с погрешното впечатление, че с пенсионирането си учителите улягат, престават да налитат на ученичките, да звънят на телефоните на нещастни старци, да се правят на бармани или спасители на плажа, се е погрижил коректният вестник „ПРЕСА“ – „Пенсиониран учител простреля сина си“. Ей така – чистел си незаконната пушка и го гръмнал като едното нищо!

Прочетете това на детето си – със сигурност след това няма да смее да шукне в клас! Дайте своя принос за дисциплината в училище!

Свой принос, макар и не към дисциплината, а към лингвистиката, даде в навечерието на учебната година и министърът на образованието и науката, проф. Анелия Клисарова. Съвсем неочаквано за самата себе си тя откри нов език, говорен по широкия свят – загрижена за образованието на децата на бежанците от войната в Сирия, тя заяви пред „НОВИНАР“: „Сирийският език е майчин за тях, затова издирваме сред бежанците и учители, защото нашите биха се справили, но само с преводач“… Бедните деца – освен всички други свои нещастия, сега ще трябва да изучават и мъртвия от десет века сирийски език. А на родния си арабски – ще говорят тайничко с родителите, така ли?

Но просветният министър не е виновен – все пак не е лингвист, а специалист по нуклеарна медицина. Професорът-лингвист бе изпратен от съставителите на експертното правителство да управлява министерството на спорта…

Там също бие камбана – само че при последната, финална обиколка на стадиона…

От в. Стършел и блога разПЕЧАТосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.