Чуха се гласове за забрана на „Атака” и др. партии. Да не стане беля?

Някой из Фейсбук беше написал, след като в Гърция се опитват да обявяват извън закона неонацистката партия „Златна зора“, ние трябва да направим същото с „Атака“, БНС, ВМРО, НФСБ и др. Тоест, повдига въпроса за забрана на цели четири партии, плюс други, за които не се уточнява кои. Може би и омразната БСП?

„Атака“ и Волен са добре познати, но години наред малко или нищо не се говореше за родството им с фашизма.
Да не се самоизтъквам, но пръв съм писал още през 2005 г. за откровено нацистките подражания на партия „Атака“ (виж тук). В някои статии съм сравнявал програмата от 20 точки на „Атака“ с програмата на Хитлер, в която няколко точки съвпадат почти едно към едно.
Кои други партии имат неонацистки белези?

БНС е маргиналната партия на Боян Расате, с незначително влияние в обществото, чиято най-ярка проява е т. нар. Луков марш. Той представлява шествие с факли и барабани, подобно на нацистките шествия. Маршът се организира основно от БНС, ВМРО и БНРП, заедно с още няколко организации, в памет на ген. Луков, който е бил шеф на нацистката младежка организация Съюз на националните легиони и военен министър през 30-те години. Ген. Луков е убит през 1943 г. от комунистическа нелегална бойна група от двама души (едната атентаторка е от еврейски произход) и това е поводът в Луков марш да се включват няколко антикомунистически организации.

ВМРО е също добре позната, създадена от обявили се за наследници на някогашната македонска революционна организация. Учредената след падането на комунизма ВМРО наследява и имотите на някогашната организация.
ВМРО е типична националистическа партия и подобно на „Атака“ и БНС има прояви на ксенофобия и непрекъснати изказвания и акции против роми и турци. Впрочем „Атака“ и Сидеров са внимателни в това отношение през последните години – пазят се да не престъпват закона в публични прояви и изказвания, независимо какво мислят (като се изключи боят пред джамията в София 2010 г.). Не е така обаче по въпроса с хомосексуалистите. Агитки от тези партии винаги съпровождат гей парада, а тази година „Атака” направи остра провокация – внесе предложение за 10 хил. лв. глоба за хомосексуалисти, които демонстрират ориентацията си.

НФСБ е отцепило се крило от партия „Атака“, създадено около телевизия СКАТ. Основни лица на партията са и лицата на телевизията и нейният собственик, към които сега се присъедини и партията ГОРД на Слави Бинев. Партията на телевизия СКАТ е и най-умерената от, условно казано, националистическите партии и въпреки риториката си по турски и ромски въпроси няма провокативни неонацистки прояви.

Поставянето на всички тези партии под един знаменател е погрешно. А идеята за забраната им е опасна. Такъв акт е способен да създаде съпротива и недоволство, да доведе до регистриране на нови подобни партии, които да съберат по-широка подкрепа.

Въобще, може ли да бъдат поставени извън закона четири или повече партии? Идеята за закриването им е наивна и издава недемократично мислене. Ако тези партии нарушават законите, има прокуратура и съд.
Но забрана на партии е стъпка, която може да взриви обществото. И издава едно характерно безсилие, което проявяваха някои политици в началото на 90-те години, като искаха закриване на БСП. Смятаха, че по този начин ще преборят политическия си противник и избирателите ще се насочат автоматично към незабранените „правилни“ партии.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.