Слънчевата енергия в Испания залязва с орязването на субсидиите

ДПА

Хуан Антонио Кабреро започна да изгражда малка слънчева електроцентрала в Испания, защото вярваше на обещанието на правителството, че бъдещето принадлежи на слънчевата енергия. „Слънцето може да бъде ваше,“ гласеше лозунгът на тогавашното испанско социалистическо правителство.

Днес десетки хиляди дребни производители на слънчева енергия обвиняват властите, че ги съсипват.

Преди пет години Кабреро, който е работел като мениджър в средно голямо предприятие за производство на слънчеви панели, взема заем за 100 000 евро (130 000 долара). Тогава Испания бе сред световните лидери в сектора на възобновяемата енергия, посочи през ДПА 57-годишният Кабреро. „Вярвах, че помагам да изчистим планетата, като същевременно създавам допълнителен източник за приходи за пенсионирането си,“ допълни той.

Кабреро и 14 партньори създават слънчева електроцентрала с инсталирана мощност от 1,5 мегавата в северното село Аргедас, близо до мястото, където живее. Панелите започват да превръщат слънчевата светлина в електричество чрез фотоволтаичния метод и да вкарват електричеството в електроенергийната система.

През 2010 година, когато испанската икономическа криза достигна връхната си точка, правителството започна да намалява субсидиите за слънчева енергия. Консервативното правителство, което замени предходния кабинет през 2011 година, продължи с още по-сериозни орязвания.

Икономическата криза намали и потреблението на електроенергия, което доведе до допълнителен спад на приходите на Кабреро. Неговата слънчева електроцентрала днес му носи едва 500 евро годишно спрямо първоначалните около 10 000 евро. „Все още дължа на банката 50 000 евро и мога да изгубя дома си. Чувствам се предаден и измамен,“ казва Кабреро.

Около 55 000 испанци, които са инвестирали в слънчеви панели споделят подобна съдба, според асоциацията на малките производители на слънчева енергия Anpier. Много от тях са фермери.

Преди няколко години Испания бе една от държавите, които изглеждаха най-добре подготвени да покрият поставената от ЕС цел 20% от електроенергията на страната да идва от вятъра, слънцето, водата и други възобновяеми източници до 2020 година. Днес делът на възобновяемата енергия в общото испанско енергийно потребление представлява около 14%, като слънчевата електроенергия е около 3% от цялото количество.

Възобновяемата енергия ще намали зависимостта на Испания от внос на енергия и ще създаде напредничав имидж на страната, настояваше предишното правителство. Субсидиите бяха увеличени, а също така бяха предоставяни евтини заеми. Количеството на субсидираната фотоволтаична енергия нарасна пет пъти до близо 314 гигавата на час между 2007 и 2010 година, според официалните данни. Хора като Кабреро са обединили сили с роднини и приятели, за да сформират кооперативи.

Сега обаче, заради икономическата криза, електрическите компании „не могат повече да получават същите печалби като преди,“ посочва министърът на енергетиката Хосе Мануел Сория.

Премиерът Мариано Рахой подчертава необходимостта да се намали дефицитът от над 25 милиарда евро, породен от разликата между регулираните и пазарните цени в енергийния сектор. А в същото време производителите на възобновяема енергия отбелязват, че ще трябва да понесат удара на бюджетните съкращения.

Според всекидневника „Паис“ орязванията, прилагани от 2010 година, ще доведат до намаляване наполовина на доходите на малките производители на слънчева енергия. Въпреки направените няколко опита ДПА не можа да получи коментар от министерството на енергетиката.

Правителството сега е критикувано за решението да ограничи субсидирания дял възвръщаемост от производството на слънчева енергия до 7,5% от инвестицията преди облагането с данъци. Има оплаквания и от плановете да се облага с данък слънчевата енергия, предназначена за жилища, ферми и заводи.

Брюксел също критикува плана, тъй като се оскъпява прекалено производството на енергия за собствени нужди, посочи пред изданието източник от Европейската комисия.

Според председателя на асоциацията Anpier Мигел Анхел Мартинес-Арока правителството е заинтересовано предимно от защита на интересите на мощните енергийни компании. Производството на слънчева енергия обаче „е в ръцете на обикновените граждани, които нямат политически покровители да ги защитават,“ отбеляза той пред ДПА.

По оценка на Мартинес Арока малките производители дължат на банките около 20 милиарда евро, като много от длъжниците са принудени да предоговарят заемите си при неблагоприятни условия.

Южната област Мурсия вече предприе законови действия срещу правителството, като се очаква и други области да последват примера й. Внесени са хиляди жалби от отделни производители на слънчева енергия, а международните инвеститори се обръщат към арбитраж, за да поискат компенсации от Испания. „Слънцето е най-доброто, което Испания има,“ казва Кабреро. Ние обаче не го използваме,“ допълва той.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.