Факторът „Меркел“ носи изборна победа

Асошиейтед прес

Ангела Меркел. Снимка: АП/БТА

Силното представяне на консерваторите на Ангела Меркел на вчерашните избори в Германия не беше само победа за нейния Християндемократически съюз (ХДС), а и защита на стратегията й за трансформиране на партия, в която дълго време доминираха мъжете римокатолици.

През осемте си години като канцлер Меркел обнови своята партия – до голяма степен както Бил Клинтън направи с демократите в Америка. Тя скъса с някои от основните ценности на партията в областта на семейството, националната сигурност и ядрената енергетика и подобно на Клинтън я тласна в центъра на националната политика със зашеметяващ успех.

Някои партийни лидери предупредиха през последните години, че Меркел отчуждава консервативните си поддръжници. Но нейната стратегия доведе до най-доброто представяне на ХДС от 1994 г., което на практика й гарантира трети канцлерски мандат и затвори устата на критиците в партията.

„От години Меркел е напълно неоправдано критикувана, че изоставя консервативните ценности“, каза политологът от университета в Щутгарт Оскар Габриел. „Всъщност тя поставя партията там, където са повечето избиратели. Нейната стратегия превръща ХДС в привлекателен за избирателите на други партии“, заяви той.

В резултат на това: „Цялата предизборна кампания на ХДС беше съсредоточена върху Меркел. Сега повече от всякога тя е безспорният лидер на ХДС и на цялата страна“, писа на своя уебсайт в. „Билд“.

Меркел, която е дъщеря на лутерански пастор, израснала в комунистическа Източна Германия, изненада много от колегите си, когато се присъедини към католическите и доминирани от мъжете християндемократи, малко преди обединението на Германия през 1990 г. След няколко месеца обаче политическият новак беше посочен от канцлера Хелмут Кол за министър на семейството и жените, а по-късно – на околната среда.

„Всички мислеха, че това стана, защото тя беше млада, беше жена, беше от Източна Германия и не беше свързана с режима там“, каза един от многото биографи на Меркел Жаклин Бойсен. „Но нещата не бяха толкова прости, защото тя доказа, че тя е готова за това място. Тя откри, че е талантлива и харесва политиката“, заяви Бойсен.

Меркел, която беше подценявана от мнозина в партията й и извън нея, постепенно се издигна в йерархията и през 2005 г. стана канцлер, за първи път. Любимият й израз е „стъпка по стъпка“.

След като дойде на власт, Меркел промени позициите си по много въпроси, като най-известният случай беше през 2011 г., когато внезапно реши до десет години да премахне ядрените централи. Въпреки това някои християндемократи атакуваха канцлера, предупреждавайки, че отслабва партията, като не защитава нейните християнски консервативни ценности.

И все пак избирателите я възнаграждават за това, че се опитва да намери възможно най-широкото съгласие по важни въпроси.

Много политици се сблъскват с криза през втория си мандат, но Меркел успя да излезе по-силна от когато и да било – в социологическите проучвания одобрението за нея е над 70 процента.

А допитване на германската обществена телевизия А Ер Де установи, че 38 процента от избирателите подкрепят партията само заради Меркел. През 2009 г. едва 32 процента казаха същото. Четири години преди това, когато Меркел стана канцлер за първи път, този процент беше 16.

„Ангела Меркел е много популярна, по-популярна дори от партията си. Тя успя да превърне това в изборна победа за своята партия“, заяви преподавателят по политика от Техническия университет в Мюнхен Дениз Анан.

По време на единствения й пряк телевизионен дебат с главния й съперник, социалдемократа Пеер Щайнбрюк, Меркел каза на избирателите: „Вие ме познавате“, с което засили майчинския си образ, който често се твърди, че поддържа. „Това беше може би най-умният й ход. Изглежда, че хората искат надеждност, особено по време на кризата с еврото“, заяви Анан.

Коментар на уебсайта на германското седмично сп. „Шпигел“ обобщи стила на Меркел като президентски и ненападателен. „Никой не може да каже какво точно тя подкрепя, но много избиратели чувстват, че са в добри ръце при канцлера Меркел“, се казваше в него.

Още по темата: Една проблематична победа

Думата „триумф“ присъства във всички заглавия на френскоезичната преса, посветени на изборите в Германия. Всички издания отбелязват, че консервативният блок ХДС/ХСС на Ангела Меркел е бил само на крачка от абсолютно мнозинство, но че сега канцлерът ще трябва да преговаря със социалдемократите от ГСДП за съставяне на „голяма коалиция“. „Една проблематична победа“ е водещото заглавие на швейцарския вестник „Тан“.

„ГСДП се готви да продаде скъпо подкрепата си за Меркел“, обобщава френският „Фигаро“ очакванията за предстоящите коалиционни преговори. „Доброто здраве на германската икономика е неоспоримо, но канцлерът ще трябва да се заеме със социалните въпроси и енергетиката“, съветва „Фигаро“.

Според изданието паралелно с поддържането на икономическата мощ на Германия Меркел ще трябва да коригира социалното неравенство в страната си, да предложи мерки за справяне с демографската криза в резултат на застаряването на населението, да се справи с критиките срещу обявения от нея преход към енергетика без ядрени мощности и не на последно място – да продължи да отстоява досегашната германска позиция за кризата в Европа, а именно, че германската солидарност не може да бъде ефективна, ако в замяна европейските партньори не извършат реформи.

Белгийският „Лез еко“ изрежда същите предизвикателства пред третия мандат на Ангела Меркел, но поставя на първо място темата „Европа“. „Европа не може да чака повече“, пише изданието, отбелязвайки, че макар Европа като цяло да отсъстваше от предизборната кампания в Германия, този въпрос доста бързо ще напомни за себе си заради необходимостта от отпускане на нова финансова подкрепа за закъсалите страни, набелязване на мерки срещу младежката безработица и доизработване на банковия съюз.

„Европа очаква една по-конструктивна и по-щедра Германия“, писа френският вестник „Лез еко“. Вестникът подчертава, че партньорите на Берлин очакват повече смелост и лидерство, така че да може да се противодейства на евроскептицизма.

Победата на Меркел е „добра новина за Германия и Европа“, пише „Либр Белжик“. Изданието отбелязва, че гърците със сигурност не обичат германския канцлер, но допълва: „Къде щяха да бъдат Гърция и еврото днес, ако тя не беше настояла гърците да затегнат коланите, преди да получат европейската „манна“?“

Ангела Меркел ще трябва да помирява различни интереси

Изборите за нов Бундестаг минаха без истински остро противоборство, коментира „Независимая газета“ вчерашните парламентарни избори в Германия, спечелени от консерваторите на канцлерката Ангела Меркел с 41,5 процента от гласовете.

Всички анкети по време на кампанията сочеха сигурна победа за Меркел, „популярна най-вече заради явното благополучие на страната в околното море на еврокризата“, напомня вестникът, цитиран от Би Би Си. Той прогнозира „корекции“ в Германия, които обаче няма да засегнат „някои константи“ като германската политика спрямо Русия, „практически необсъждана по време на избирателната кампания, освен в контекста на сирийската драма“.

Според Никита Жолквер, наблюдател на „Дойче веле“, кандидатите за депутатски места и за канцлерския пост доста се учудвали, щом някой журналист ги попита каква позиция заемат спрямо Русия. „Това май не е зле – коментира изданието. – Както личи от предизборните програми на всички партии в Бундестага, буквално всички те – християндемократи и социалдемократи, либерали, зелени, леви – са за партньорство с Русия.“

Макар с уговорки и различни акценти, всички парламентарни партии в Германия тъй или инак заявяват, че Европа не може да има градивна и перспективна политика без участието на Русия, резюмира „Дойче веле“. „Принципни разлики в подхода няма“, констатира руският всекидневник.

Запитана дали консервативният блок ХДС ХСС, ако спечели, няма да промени политиката спрямо Москва, Меркел заявява пред „Независимая газета“, че стратегическото партньорство с Русия е постоянна величина – мнение, споделяно от всички партии в парламента. „По всичко личи, че в основните неща си остава точно така“, заключава вестникът.

Меркел ще се наложи да реши ред сериозни проблеми, пред които е изправена Германия. На първо място икономическата – дълговата криза в еврозоната продължава, а Гърция може скоро да изпита нужда от трети помощен пакет, пише „Утро“.

Освен това германските власти ще трябва да се захванат с т. нар. енергиен поврат – пълен отказ от атомната и форсиран преход към възобновяема енергетика. А блокът на Меркел не успя да получи абсолютно мнозинство, и за да формира правителство, ХДС ХСС ще бъде принуден да влезе в коалиция, отбелязва електронният вестник.

Германия знае по-добре от други европейски страни какви опасности крие вождизмът. И там канцлерът трябва да притежава не лидерски качества, а нещо почти противоположно – умение да помирява разнообразни интереси, изтъква „Ведомости“ в редакционен коментар.

„Основният образ от сегашната рекламна кампания на Меркел е красноречиво безличен. Билбордовете показват ръцете на канцлерката, обичайно за нея образуващи ромб“, пише изданието и пояснява: „Ромбът означава хармонизация на противопосочни сили, събрани в стабилна конструкция“.

БТА
БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.