ООН и САЩ искат експресна процедура по въпроса за Кипър

Сонда за газ край бреговете на Кипър. Снимка: грийнпрофет

Декорът на преговорите по проблема за Кипър бавно се подрежда, а основните играчи в тях се упражняват в тактически игри. Според източници Организацията на обединените нации (ООН) упражнява задкулисен натиск, като иска преговорната процедура по въпроса за разделения остров да стартира през октомври.

Това в момента все още не е сигурно. Реалните факти сочат, че главните действащи лица в тази процедура се движат на различни нива, за да спечелят точки преди началото на преговорите, но и за да формират условия, определящи рамката им за действие.

В ООН се чертаят планове, които включват и експресна процедура, която ще продължи няколко месеца. Резултатът от нея, независимо оттова дали ще има решение на кипърския проблем или не, ще се оценява в края на тази процедура.

Анкара действа, за да създаде впечатления. Турция се представя „готова за решаване на проблема“ и в рамките на тази нейна тактика, като оставя открит въпроса за безлюдния град Фамагуста, който в момента е под контрола на кипърските турци.

В същото време от турска страна се повдига и въпросът за въглеводородите. Задкулисно Анкара настоява този въпрос да се включи в дневния ред на преговорите, като той даже се обвързва и с въпроса за Фамагуста.

Никозия формулира рамката на своите действия. Кипърският президент Никос Анастасиадис изпрати писма до генералния секретар на ООН и до председателите на Европейската комисия и Европейския парлрамент.

Това, което кипърската гръцка страна иска да се разбере, е че новите преговори за острова няма да започнат, ако няма подготовка за тях.

Американците подновиха приказките за Кипър, като вниманието им е насочено повече върху въпроса за природния газ. Вашингтон не проявява особен интерес относно съдържанието на евентуално споразумение по проблема за средиземноморския остров. В случай, че не бъде намерено решение на кипърския въпрос, това, което интересува американците, е да няма усложения, напрежения и негативни реакции и да не бъдат засегнати техните планове в региона.

Никой не може да налага на Кипър неприемлив за кипърците план за решаване на проблема, заяви председателят на комисията по външни отношения към американския сенат Робърт Менендес. Каквото и решение да има, то трябва да е кипърско, да бъде планирано от кипърците и да бъде определено въз основа на критерии в интерес на кипърските граждани, каза той в интервю за в. „Филелефтерос“.

В усилията за Кипър ще бъде привлечено и еврейското лоби в САЩ. Кипърското правителство иска да обсъди с ръководството на това лоби начини, така че това взаимодействие да доведе до практически стъпки.

Във връзка с това се предвижда кипърският президент, който е в Ню Йорк за участие в сесията на Общото събрание на ООН, да се срещне с представители на еврейското лоби.

Междувременно Кипър ще бъде посетен на 15 октомври от президента на Европейския съюз Херман ван Ромпой. Кипърската страна инвестира в тази визита и храни надежди да има ефект от нея както по проблема за острова, така и по въпросите, свързани с икономиката.

Цялостно решение на проблема за Кипър би подобрило бизнес средата и би разгърнало икономическата перспектива на острова в целия й спектър в интерес на всички кипърци, подчертава Еврокомисията, която наред с това твърди, че не прави „никаква връзка между финансовата помощ на ЕС за Република Кипър и решението на кипърския проблем“. Оценката принадлежи на комисаря по разширяването Щефан Фюле.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.