Израел и Кения: тайни служби в стратегически съюз

„Израел е готов да предостави на Кения всякаква помощ в борбата срещу международния тероризъм“. С тези думи се обърна към правителството на Кения израелският президент Шимон Перес. В специална телеграма до Найроби Перес подчерта, че му е повече от близка болката на кенийския народ, пострадал от мащабна терористична атака.

Официален Ерусалим изобщо не коментира съобщенията, че бойци от израелските специални сили уж са участвали в щурма на търговския комплекс „Уестгейт“ в Найроби.

Никакво потвърждение за това не съдържат и видеокадрите, неспирно пристигащи от Найроби през последните три денонощия.

„Тези информации са повече от странни – заяви в неделя вечерта Исраел Хасон, депутат от Кнесета и бивш заместник-директор на Службата за обща сигурност на Израел (ШАБАК). – Независимо от тежкия терористичен акт няма никакви причини израелското ръководство да изпрати в Кения армейски подразделения.“

Хасон обаче не изключи в Найроби все пак да има израелски военни съветници, наети от правителството на частни начала. По думите на депутата двете страни градят стабилни дипломатически отношения, включително в сферата на сигурността.

Още в понеделник сутринта се разбра, че Израел все пак е изпратил в Кения специална група полицейски офицери. Според в. „Исраел хайом“ тя включва седем души: двама офицери от антитерористичния отдел, двама сапьори и трима служители от лабораторията за съдебна експертиза. Авторите пишат, че всички те са изпратени в Кения, за да съдействат при преговори с терористите, и в никой случай не се предвижда пряко да участват в операция за освобождаване на заложниците.

Драмата в търговския център

Източници от израелската полиция потвърдиха, че в Кения наистина е била изпратена специална група полицаи. По-късно го потвърдиха и самите кенийци, като казаха, че са получили помощ от Израел, Съединените щати и Великобритания.

Израелските медии внимателно следиха драмата в Найроби. Още същия ден, когато терористите превзеха търговския център, стана ясно, че редица магазини в сградата са собственост на израелски бизнесмени. Някои се намирали в тях по време на атаката и успели да избягат вън. Други били успешно евакуирани още през първите часове след нахлуването.

„В момента на атаката бях в търговския център. Изведнъж чух силен шум, експлозии на гранати и детски плач – разказва израелката Рина Атиас. – Шмугнах се в най-близкия магазин и двамата със собственика се заключихме в килера. Следващите няколко часа си разменях есемеси с моя мъж.“

Чрез мобилния телефон Рина успяла да съобщи точно къде се намира и била открита от екип на силите за сигурност.

Стратегическият съюз

В Ерусалим недвусмислено наричат днешните отношения между Израел и Кения „стратегическа дипломация“. От втората половина на 90-те нататък израелските спецслужби държаха Кения в центъра на своето внимание – до голяма степен заради тогавашните проблеми на страната в сферата на сигурността. Конфликтите със съседни държави и засилената дейност на международни ислямистки организации не вещаеха нищо добро за правителството в Найроби. Резултатът не закъсня.

През 1997 г. бойци от Ал Каида успяха да извършат атентат срещу посолството на САЩ в Кения. След няколко години – през 2002, пак там бе взривен хотел „Момбаса паръдайс“, посрещнал гости от Израел. За друг опит да бъдат атакувани израелци е смятан обстрелът на пътническия самолет на компания „Аркия“ по време на полет от Найроби за Тел Авив през ноември 2002 г.

Оттогава Кения е близък партньор на Израел, посочва източник от Ерусалим. Еврейската държава доставя на Кения военна продукция, а в замяна получава възможност фактически да използва територията на страната като голяма платформа, откъдето да следи развитието на световния тероризъм.

През юни м. г. тайните служби на Кения задържаха в Найроби двама граждани на Иран. При обиск у тях бяха открити фалшиви паспорти и внушително количество експлозив. На разпит те признаха, че са планирали диверсия срещу израелски дипломати. Магистрати в Найроби ги осъдиха на доживотен затвор.

Ерусалим не крие своята готовност всякак да подпомага Кения и занапред, особено щом става дума за борба с международния тероризъм. През последните години стотици агенти от кенийските служби за сигурност бяха на стаж в Израел.

„Наред с военната техника, продавана от Израел из цял свят, за кенийците е също толкова важно да получават съвсем конкретна разузнавателна информация – изтъква високопоставен източник от Ерусалим. – Благодарение на модерните си технологии днес Израел може да снабдява с такава информация своя стратегически съюзник в Източна Африка.“

Още по темата: Терористичното нападение в кенийски мол

Има страховита симетрия в зверствата на терористите в Кения. Насилието в мола „Уестгейт“ свидетелства не само за трайната способност на събратята на Ал Каида да убиват и осакатяват въпреки най-голямата кампания срещу тероризма в историята, то ни напомня също, че точно в Найроби създадената от Осама бин Ладен терористична мрежа за пръв път демонстрира смъртоносната си мощ, пише британският в. „Дейли телеграф“.

Преди 15 години камион бомба, предназначен за американското посолство, се взриви на два-три километра от „Уестгейт“, при което ударът пое многоетажна сграда. Това коства живота на 212 души, припомня вестникът.

От известно време се говори, че ислямистката групировка „Аш Шабаб“ е в отбранителна позиция в Сомалия. Това обаче е по-скоро впечатление, отколкото реалистична представа за възможностите й, посочва в. „Гардиън“. Въпреки загубите си и вътрешни разпри, въоръжената ислямистка групировка все още контролира обширни територии, и въпреки че сомалийската столица Могадишу се радва на известно съживяване, това все още си е военна зона.

Тази година мишена на „Аш Шабаб“ станаха Програмата на ООН за развитие и турската мисия в Сомалия. Сега, когато в сърцето на кенийската столица бе разиграна сложна и мащабна терористична акция в стил Мумбай, вероятно трябва да преосмислим прибързаните си оценки, че свързаната с Ал Каида групировка линеела, отбелязва „Гардиън“.

Терористичното нападение в кенийския мол е изпитание за САЩ, пише в редакционна статия в. „Вашингтон пост“. Кървавият щурм на сомалийската джихадистка групировка е следствие от успешната борба на Кения с ислямисткия екстремизъм в Източна Африка. Преди две години кенийски войски се присъединиха към силите на Африканския съюз, прогонили свързаните с Ал Каида милиции „Аш Шабаб“ от сомалийската столица Могадишу.

Миналата година кенийските сили подкрепиха местни милиции, за да прогонят екстремистите от южния пристанищен град Кисмайо. В резултат „Аш Шабаб“ бе значително отслабена в Сомалия, а избраното преди година федерално правителство има най-добрите шансове от десетилетия да стабилизира страната. „Аш Шабаб“ предприема терористични атаки, за да компенсира загубите си.

Целта на сегашната акция е ясна: „Аш Шабаб“ казва, че иска Кения да изтегли войските си от Сомалия. „Аш Шабаб“ е една от няколкото свързани с Ал Каида групировки в „дъгата“, простираща се от Йемен до Мали, Алжир и Нигерия. Джихадистите заплашват да ударят по държавността в цяла група страни, а транснационалните им амбиции растат. Групировката вербува и американци.

САЩ, които в последните години похарчиха над 1 милиард долара в подкрепа на сигурността и усилията за изграждане на държава в Сомалия, имат съществен принос във водена от Кения борба с тероризма. Кения ще се нуждае както от моралната, така и от материална американска подкрепа, докато се възстановява от последния ужасяващ терористичен акт, допълва „Вашингтон пост“.

Коя е сомалийската групировка Аш Шабаб

ДПА

Сомалийската ислямистка групировка Аш Шабаб пое отговорност за нападението срещу търговския център в Кения, при което загинаха десетки хора.

Официалното название на групировката е Хекат Шабаб ал Муджахидин, но е по-известна като Аш Шабаб или на арабски „Младежите“.

Аш Шабаб е създадена в средата на първото десетилетие на века като въоръжено крило на Съюза на ислямистките съдилища и през 2007 г. започва въоръжена борба срещу преходното правителство и етиопските въоръжени сили.

През август 2011 г. бойците на Аш Шабаб се оттеглиха от столицата Могадишу, изтласкани от силите на Африканския съюз. Около два месеца по-късно Кения изпрати свои войници в южната част на Сомалия, след като срещу кенийска територия бяха извършени нападения, за които бе обвинена Аш Шабаб.

През следващите месеци групировката загуби базите си в близост до границите с Етиопия и Кения. Тя обаче все още контролира обширни територии в южната част на Сомалия и продължава да напада силите на Африканския съюз, включително в столицата.

Аш Шабаб се сля с Ал Каида през 2012 г. – ход, който според някои анализатори се е дължал на затрудненията, които по това време са изпитвали и двете групировки във финансово и военно отношение, както и на загуба на подкрепа.

През 2012 г. Аш Шабаб пое отговорност за бомбен атентат, при който загинаха председателят на Олимпийския комитет на Сомалия Аден Ябароу и председателят на футболната федерация на страната Саид Мохамед Нур.

Групировката е включена в списъка на терористични организации на САЩ и много други страни. Но американският Национален център за борба с тероризма отбеляза в свой годишен доклад, че бунтовническата дейност на Аш Шабаб през последната година е била затруднена от „вътрешни борби и военен натиск, в следствие от които групировката е изгубила важен за нея град“, който дотогава контролирала.

Групировката отново привлече вниманието на международната общност с това, че блокираше помощите, отпускани от западни хуманитарни организации, по време на глада в Източна Африка през 2011 г.

Директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър заяви пред Конгреса миналата година, че групировката вероятно ще продължи да действа предимно в Сомалия.

Въпреки това той отбеляза, че бомбените атентати в Уганда, извършени от Аш Шабаб през 2010 г., показват, че групировката вероятно се стреми да разшири влиянието си и на други места в Източна Африка. При атентатите загинаха над 70 души, събрали се да гледат Световното първенство по футбол. Преди това тя е извършвала нападения и в Кения, особено в близост до границата.

Аш Шабаб заяви, че нападението в търговския център „Уестгейт мол“ е „възмездие за престъпленията“, извършени от кенийската армия в Сомалия като част от силите на Африканския съюз.

Аш Шабаб набира свои последователи сред младите мъже от сомалийската общност в САЩ от края на 2006 година. През 2008 г.за първи път терорист самоубиец с американско гражданство извършва атентат по поръчка на Аш Шабаб, твърди ФБР.

Агенцията е обявила награди за информация, която би довела до залавяне на членове на групировката, а САЩ постоянно преследват лица, заподозрени, че оказват финансова помощ на Аш Шабаб.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.