Доналд Туск има проблеми

Доналд Туск. Снимка: вядомошчи

Известният плакат на профсъюза „Солидарност“ – символ на полската борба срещу комунизма, наскоро се върна по улиците, носен от хиляди профсъюзни членове, настояващи за промяна. Но за разлика от преди 30 години, когато протестиращите искаха край на еднопартийната комунистическа държава, сега те са се прицелили в десноцентристкото правителство. От 11 септември Варшава стана свидетел на 4 последователни дни на протести, организирани от профсъюзите, които завършиха с една от най-големите демонстрации за последните години. Ян Гуз, лидерът на Общополското споразумение на профсъюзите, предупреди, че ако правителството не си извади правилните изводи от демонстрацията, „ще блокираме страната“.

В продължение на години Полша беше възхвалявана за това, че преобрази икономиката си и се превърна от бедна комунистическа страна, нуждаеща се от чуждестранна помощ, в една от най-силните в Европа. Но проблемите на еврозоната най-накрая я достигнаха тази година, като намалиха растежа за годината до март на 0,5 на сто. Безработицата се колебае около 13 на сто, на места като Скаржиско-Каменна, прашен град на юг от Варшава, процентът е два пъти по-висок.

Анемичната икономика помогна на „Солидарност“ да изкара членовете си на варшавските улици, но има и други оплаквания. Профсъюзните лидери искат отмяната на последните промени в трудовия кодекс, които въвеждат неизгодни за работниците договори, даващи по-голяма гъвкавост на работодателя, а на работещия – малка или никаква сигурност на работното място и почти никакви права. Те искат и оставката на Владислав Кошиняк-Камиш, министъра на труда и социалните грижи, като условие за възобновяване на преговорите с правителството. Други оплаквания са насочени срещу повишаването на пенсионната възраст до 67 години, затварянето на училища и очевидния провал на правителството да спре емиграцията на младите поляци.

Всичко това увеличи натиска върху премиера Доналд Туск. На партията му „Гражданска платформа“ вече се наложи да се справи с появата на вътрешни противоречия и оставки, които оставиха коалицията с мнозинство от само двама депутати в парламента. Много гласоподаватели изглеждат уморени от правителство, което е било на поста шест години. Проучванията на общественото мнение поставят „Гражданска платформа“ зад най-големия й съперник, опозиционната партия „Право и справедливост“. Ярослав Качински, лидерът на „Право и справедливост“, побърза да се възползва от протестите, като заяви, че „това не е страна, гостоприемна към всички граждани, и не е истинска демокрация“.

Спасението за Туск може и да идва. Икономическите прогнози започват да се подобряват. Полската централна банка и МВФ очакват икономиката да нарасне с 1,1 на сто тази година. Потреблението и промишленото производство се подобриха. Това накара Туск да обяви: „Имам лоши новини за песимистите. Няма да има рецесия или стагнация в Полша.“ Правителството обяви преструктуриране на държавните пенсионни фондове, което ще включва отмяната на значителна част от държавния дълг. Това ще има козметичен ефект върху бюджетния дефицит и съотношението между дълга и БВП, което може да даде на правителството повече възможности да заема пари, които ще може да похарчи за проекти за стимулиране на икономическия растеж. Но ако обществото възприеме реформата като намаляваща стойността на пенсиите, тя само ще разпали по-нататъшно недоволство.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.