Катар губи водещата си роля в арабския свят

Франс прес

Доха, столицата на Катар. Снимка: официален сайт

След свалянето от власт на президента ислямист в Египет и поемането от Саудитска Арабия на главната роля в уреждането на сирийския конфликт Катар загуби своето водещо положение в арабската дипломация. Това става три месеца след като новият емир наследи трона, отбелязват анализатори.

Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, най-младият държавен глава на арабска държава, е принуден освен всичко друго да се справя със сложните отношения с другите монархии от Залива, подразнени от подкрепата, която неговата страна оказва на „Мюсюлманските братя“, според анализаторите и политически източници.

Шейх Хамад бин Халифа Ал Тани предаде властта на своя син на 25 юни в момент, когато Катар изглеждаше още в апогея на своето влияние в арабския свят. Седмица по-късно президентът ислямист Мохамед Морси бе свален от власт от египетската армия.

„С падането от власт на „Мюсюлманските братя“ в Египет, започна обратното броене до края на влиянието на Катар“, смята Антоан Басбу, директор на Изследователския център за арабските страни в Париж. „Това се отрази негативно върху ислямистите в Тунис и въоръжените групировки, близки до „Мюсюлманските братя“ в Либия“, допълва той.

Богатата на газови находища държава подкрепи с политически и финансови средства и с помощта на влиятелната телевизия „Ал Джазира“ „Мюсюлманските братя“ в Египет, а така също и движението „Ан Нахда“ в Тунис, като преди това се намеси с военни средства в либийското въстание“, припомнят анализаторите.

Катар също така се ангажира със сирийската криза. Но влиянието на емирството върху сирийската опозиция сериозно отслабна и Саудитска Арабия пое водещата роля, каза сирийски опозиционер, настоял за анонимност. Той припомни, че приближеният до саудитското кралство Ахмад Джарба бе избран за ръководител на коалицията на сирийската опозиция през юли.

Джарба наложи Ахмад Туамех, също близък до Рияд, за временно изпълняващ длъжността министър-председател на 14 септември. Туамех замени подкрепяния от Катар кандидат Гасан Хито, който подаде оставка през юли, без да успее да формира правителство на опозицията.

Въпреки това Катар продължава да предоставя военна помощ на въоръжени ислямистки групировки в сътрудничество с Турция, казва сирийският опозиционер. Катарски държавен служител, пожелал анонимност, увери АФП, че политиката на Катар не е променяла курса си с едновременното оттегляне на бившия емир и на министър-председателя Хамад бин Джасем Ал Тани.

„Външната политика на Катар не се е променяла. „Ние не подкрепяме „Мюсюлманските братя“, стоим на еднакво разстояние от всички партии и първи поздравихме президента Адли Мансур“, подчерта той. Колкото до сирийската опозиция, „именно Катар откри пътя пред международната общност, за да окаже тя подкрепа на сирийската революция“, допълни той.

Служителят обаче изтъкна, че новият емир „има ясни приоритети във вътрешен план като здравеопазването, образованието, младежта и стремежа да се постигне икономически възход, като едновременно с това бъде оказван твърд контрол над инвестициите в чужбина“.

Антоан Басбу отбелязва, че „новият емир не иска вече да преследва неизпълнимата мечта на двамата Хамад (стария емир и премиера), тъй като да бъде лидер в арабския свят чрез „Мюсюлманските братя“ и „Ал Джазира“ е отвъд възможностите на Катар“.

Нийл Патрик, анализатор и специалист по Персийския залив, също смята, че „регионалното влияние на Катар е силно намаляло след държавния преврат в Египет, но тази страна винаги е имала икономическа, регионална и международна тежест“. В потвърждение на приоритетите си младият емир избра първата му чуждестранна визита да бъде в Саудитска Арабия, където бе обявено сключването на погранично споразумение със силния съсед на Катар.

От друга страна, „отношенията на Катар именно със Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн не са добри“, отбелязва за АФП държавен служител на страна от Залива. „Спорът е голям, особено по въпроса с Египет“, тези страни подкрепят новата египетска власт, докато „Ал Джазира“ продължава да защитава „Мюсюлманските братя“.

Освен това монархиите от Залива подозират Катар, че „подкрепя техните противници“, а това за тях е червена линия, която не бива да се престъпва“, допълва той.

И сякаш политическите проблеми не стигат, ами Катар търпи и международен натиск поради спечелването на домакинството на световното първенство по футбол през 2022 г. при доста противоречиви условия, въпреки големите горещини в Залива.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.