Български и румънски роми всяват смут във Франция

Роми, екстрадирани от Франция, се прибират в България. Снимка: Impact Press Group

Френският вътрешен министър Манюел Валс породи полемика с изказването си за българските и румънските роми, направено вчера. Темата е водеща за всички френски издания.

Сблъскал се с истински взрив на престъпността, френският вътрешен министър умножи операциите по разтурване на ромски лагери. Сега той демонстрира и своя „неръждаем“ прагматизъм, като заби гвоздея още по-надълбоко във връзка с болезнения ромски въпрос, посочва френския в. „Фигаро“ по повод мнението на Валс, че ромите са орисани да се върнат в родината си. Министърът де факто подчерта колко илюзорно е да се смята, че ромите ще могат да се интегрират във Франция, изтъквайки, че малцина са ромите, които всъщност искат да се интегрират.

Това мнение разбуни духовете на сдруженията за защита на правата на ромите, но то не е ново, а е същото почти дума по дума като интервюто на Валс за „Фигаро“ от 15 март, в което той заяви, че ромите не искат да се интегрират във Франция поради културни причини и защото са в ръцете на мрежи, занимаващи се с проституция и просия.

Изданието цитира и някои данни на вътрешното министерство, според които броят на обвинените румънски роми за различни престъпления само в Париж е скочил от 1323 на 8245 от 2008 г. до 2011 г., тоест става дума за 524-процентен взрив само за четири години. Миналата година имаше незначителен спад от 8 процента в тази насока, но все пак 7576 румънски роми са били обвинени за кражби, обири или агресивна просия в Париж, сочат още данните, цитирани от френския вестник.

Вестникът припомня, че само в района на Сен-Сен Дени ромите живеят в 55 лагера, като броят им е бил сведен от 8000 на 3000 за по-малко от една година. Франция редовно организира евакуацията на роми към родните им страни. Миналата година в родината им са били върнати близо 37 000 румънски и български роми, които са пребивавали незаконно в страната.

Изданието посочва, че ромската престъпност разяжда спокойствието на обикновените французи. Като крещящ пример в тази насока са изтъкнати джебчиите в Лувъра, станали причина за историческа стачка на охранителите миналия април.

Думите на Валс за ромите обаче разделиха социалистите, посочва вестникът в друга статия и припомня, че изказването на Валс е направено в навечерието на местни избори във Франция.

Темата за ромите кара френският всекидневник да припомни, че от 1 януари догодина отпадат ограниченията на трудовия пазар за българи и румънци. По този повод изданието прави анкета сред читателите си дали искат да се отложи свободното движение на българите и румънците в Шенгенската зона. Досега резултатите от допитването сочат, че болшинството от французите над 91 процента са за отлагане, а против са едва над 8 процента.

Манюел Валс внесе смут в редиците на френските социалисти, отричайки желанието на ромите да се интегрират във Франция, посочва френският в. „Депеш“. Той припомня, че темата за ромите се раздува все повече с приближаването на общинските избори във Франция, насрочени през март догодина.

Гаф, провокация или тънки сметки се крият зад изказването на Валс, всяло смут и раздор в редиците на френските социалисти, пита френският в. „Нувел репюблик“.

На страницата си в интернет телевизионният канал „Франс 3“ припомня, че в последните няколко години десетки ромски лагери бяха разрушени почти навсякъде на френска територия, а френското правителство отпуска по 100 евро на ромско дете и по 300 евро на ромски възрастен, за да се приберат доброволно в родината си. Това са все решения, белязани от провал, защото ромите започват да обмислят завръщането си във Франция едва-що върнали се по родните си места, посочва медията.

Според френския в. „Монд“ темата за ромите е всъщност вербално наддаване и излагане на клишета в навечерието на общинските избори.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.