Устремът към злато на Балканите разпалва опасенията от замърсяване

Франс прес

Проектите за златни мини в Румъния и Гърция предизвикват остри протести, докато учени и еколози смятат, че рисковете са по-големи отколкото обещаваните печалби. В Румъния канадските компании Гейбриъл Рисърсис и Елдорадо Голд се надяват да започнат добив на злато през 2016 г. Елдорадо Голд разчита също да открие мина през 2016 г. на гръцкия полуостров Халкидики. Те обещават хиляди работни места и милиарди долари инвестиции в икономики, зажаднели за капитали.

Но експерти и противници на тези проекти подчертават, че откритите мини ще оставят дълбоки белези в живописни райони. „За разлика от други сектори, минната индустрия създава малко работни места“, посочва пред АФП икономическият анализатор Ръзван Оръшану.

В Рошия Монтана Северозападна Румъния Гейбриъл Рисърсис обещава 5,2 милиарда евро печалби за Румъния и 900 работни места по време на 16 години, през които ще продължи добивът на 300 тона злато. Това е далеч под 8700 души в завода на Дачия-Рено и хилядите работни места в металургията, подчертават анализаторите.

Мината, която ще доведе до осакатяването на четири планини и ще изисква използването на близо 12 000 тона цианид годишно, крие рискове от замърсяване и застрашава римски минни галерии, според експерти.

„Тази мина не представлява вариант за трайно развитие и няма да реши икономическите и социални проблеми на района“, подчерта румънската Академия, висшата научна инстанция в страната.

Академията изброи 21 аргумента против проекта, сред които рискът от земетресения, провокирани от използването на експлозиви, или изтичания от огромно хвостохранилище.

„Този проект е много чувствителен за една страна като Румъния, където институциите не са подготвени за справяне с евентуална екологична катастрофа“, заяви за АФП икономическият анализатор Кристиан Гросу.

Проектът, който от десетина година очаква да получи оценка за въздействие върху околната среда, предизвикваше спорадични протести. Но проектозакон, приет през август от правителството и позволяващ на компанията да заобиколи законите, за да осъществи плановете си, предизвика безпрецедентна протестна вълна. В неделя над 20 000 румънци излязоха на протест, за да заявят съпротивата си срещу проекта.

В Гърция демонстрации, придружени понякога с насилие, избухнаха срещу проекта на Елдорадо Голд да копае в близост до Олимпиада – родното място на философа Аристотел. Компанията обещава да инвестира там един милиард долара до 2016 г. – една от най-големите частни инвестиции за момента в една страна в криза, и да създаде 4200 работни места. Жители и еколози, подкрепени от лявата опозиция, осъждат рисковете за околната среда в един район, известен с историческите си места и своите плажове.

Елдорадо предвижда също мина в Чертеж Западна Румъния , но оценката за въздействие върху околната среда бе съдебно оспорена от правителството. „Ние нямаме друг избор освен да чакаме съдебното решение“, посочи за АФП Николае Станка, директор на румънския филиал на Елдорадо – Дева Голд, като увери, че компанията е спазила изрично законодателството.

Елдорадо иска да извлече 50 тона злато и обещава 800 работни места и 3,5 милиарда долара печалби за Румъния. Ако на п-в Халкидики или в Рошия Монтана жителите могат само да си представят последиците от екологична катастрофа, Бая Маре, град в Северна Румъния, преживя една катастрофа, свързана със златото, която бе определена навремето като най-страшната след Чернобил.

През януари 2000 г. близо 100 000 кубически метра води, примесени с цианид в резултат на обработването на златото, изтекоха в река след скъсването на язовирна стена, което доведе до сериозно замърсяване на Дунав. Казахстанската компания SAT$Co иска сега да отвори отново завода за обработване на минни отпадъци, затворен след инцидента.

„Ние построихме нов завод за обработване на водите и укрепихме дигата“, заяви за АФП директорът Серджу Кирка, като спомена инвестиции от 70 милиона долара за добив на 5 тона злато.

Но кметът на Бая Маре Каталин Керекеш е непоколебим. „Ние не искаме повторение на катастрофата от 2000-та година“, каза той пред АФП. „Животът на хората е застрашен и това е, което има най-голямо значение“, изтъкна той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.