Нападението срещу мола в Найроби посяга на имиджа на Африка

Ройтерс

Когато ислямистките бойци от сомалийската групировка „Аш Шабаб“ щурмуваха мола в Найроби през уикенда, те знаеха, че посягат на важен символ на кенийската икономическа сила в развиваща се Африка. Построеният от израелци мол „Уестгейт“ предлага на различните етажи множество магазини, кафенета и ресторанти, олицетворение на африканската консуматорска треска, която привлича чужди инвестиции – от Запада и от Изтока – към един от най-бързо разрастващите се континенти на света.

Също като алжирската газова инсталация, нападната през януари от ислямисти от Сахара, боядисаният в бежово мол даде на екстремистите възможност за удар с широк отзвук чрез убийството на десетки и всяване на паника, докато разширяват своя трансграничен джихад, предизвиквайки Африка и останалия свят. Кения заяви, че силите й за сигурност са поели контрол над мола днес след нападението в събота, при което загинаха най-малко 62 души, и обсада, продължила няколко дни.

От Мали до Алжир, от Нигерия до Кения агресивните ислямистки групировки – възползващи се от местната бедност, конфликти, неравенство и изолация и въприемайки сходни антизападни, антихристиянски възгледи – взимат на прицел държавните власти и международни интереси, както икономически, така и политически.

Джон Кембъл, бивш посланик на САЩ в Нигерия, заяви, че според него въстаници като тези, които се разбунтуваха в Мали миналата година, нигерийската ислямистка секта „Боко Харам“ и атентаторите в мола в Найроби са поне отчасти мотивирани от гнева си срещу „повсеместното лошо управление“ в Африка.

„Всичко това е без съмнение антизападно и антихристиянско, но освен това използва до голяма степен дълбокия народен гняв срещу политическата и икономическата система, при която много малка група от хора на практика концентрира всички богатства“, казва той.
Кембъл показа тъмната страна на историята за „възхода на Африка“, при която нарастващото социално неравенство и напрежение във видимо бързо развиващи се страни се пренебрегват или маскират от данните за положителен икономически растеж, които изкривяват истинската картина.

„Статистиките не описват реалността“, казва Кембъл, експерт на института „Ралф Бънч“ за африкански изследвания към базирания в Ню Йорк Съвет за външни отношения. Той отбелязва, че повече от 60 от жертвите на нападението в мола са включвали фигури от кенийския елит, включително племенник на кенийския президент Ухуру Кениата, както и чужденци.

Марк Розенберг, старши аналитик за Африка в консултантската фирма „Евразия груп“, заяви, че атаката в Найроби „ще увеличи рисковия профил на Африка“. Това винаги е било неточен барометър, добави той, защото „съществува неуместната тенденция континентът да се третира като една държава“. Въпреки това той не вижда никаква „структурна заплаха“ за тенденцията на растеж на континента през последното десетилетие от бунтовете на африканските ислямисти.

Розенберг напомни, че икономиката на Кения се съвзе бързо след извършения от клетка на Ал Каида в Африка през 1998 г. атентат срещу посолството на САЩ в Найроби, при който загинаха повече от 200 човека.

Религиозните разделителни линии

Говорителите на „Аш Шабаб“ посочиха присъствието на кенийски войски, които се бият срещу тях в съседна Сомалия, като мотив за нападението срещу мола. Оцелелите обаче казват, че някои от нападателите са избирали жертвите си според религията им.

Те са „призовали всички мюсюлмани да напуснат магазина“, написа израелският бизнесмен Ярив Кедар в свидетелствата си на очевидец, публикувани от в. „Йедиот Ахронот“. Други оцелели казаха пред журналисти, че обявилите се за мюсюлмани са били накарани да рецитират стих от Корана или да изрекат името на майката на пророка Мохамед. На онези, които са можели да го направят, било позволено да си тръгнат; провалилите се на теста били убити.

Този религиозен фактор е общ за почти всички конфликти и бунтове в Сахел, Северна Нигерия и двете судански държави, в Източна Африка и Африканския рог. Той следва историческите разделителни линии на местата, където предимно ислямизираният Север се среща с предимно християнския и немюсюлмански Юг под Сахара.

Посланик Бетуел Киплагат, основател и съветник на базирания в Найроби Африкански форум за мир, който изследва мира и въпросите на сигурността, вижда увеличение на екстремистките разновидности на ислямизма в Африка и по света.

„Нещо кипи в света. Има религиозен фактор, ислямски фактор, но това не е официалният ислям“, казва той. Той напомни, че през уикенда при кръвопролития, извършени по очевидно религиозни подбуди, са били убити 78 души в църква в Пакистан. Продължава и насилието между сунити и шиити в Ирак, при което загинаха 16 души същия ден.

„Има битка за това каква трябва да е държавата, светска или религиозна“, казва Киплагат, добавяйки, че универсалните ценности за неприкосновеността на живота, свободата и правосъдието са подложени на атака от тези различни форми на ислямистко насилие. „Те искат да ни върнат обратно в 10 или 11 век“, отбелязва той.

Международна война

Въпреки че Ал Каида, останала без убития си лидер Осама бин Ладен, не е успяла да повтори нападенията от 11 септември 2001 г. на американска земя, експертите казват, че е „пуснала метастази“ – вдъхновени или съюзени с Ал Каида групировки, които се появяват по цял свят, включително Африка.

Абди Айнте от базирания в Могадишу институт за политически изследвания „Херитидж“ заяви, че е възможно „Аш Шабаб“ да е „преотстъпила“ атаката в Найроби на последователи от Кения, Източна Африка или дори от по-далеч. Групировката е подложена на натиск от офанзивата на африканските войски в Сомалия, заяви Айнте, директор на регионалния център за анализи на политиката и сигурността.

Кенийският външен министър Амина Мохамед заяви в интервю за американската телевизия, че „двама или трима американци“ и британка са били сред екстремистите, водили атаката. Тя каза, че американците са били „млади мъже, може би между 18 и 19 години, от сомалийски или арабски произход“ и са живеели в САЩ, „в Минесота и на едно друго място“.

Кембъл заяви, че различните ислямистки бунтове, които предизвикват правителствата в Африка, са разпръснати и не представляват организирана, централизирана мрежа. „Няма пещера в Афганистан, където всичко се решава“, казва той, визирайки предишната база на Бин Ладен. Те все пак могат да предизвикат хаос и безредици в Африка, „но е много по-трудно да си ги представим да пилотират самолети към двете кули“, заяви той, напомняйки за терористичния атентат на Ал Каида на 11 септември.

Въпреки това нападението в Найроби може да вдъхне кураж на други групировки да се насочат към подобни важни цели, както очевидно се случи, след като екстремисти нападнаха индийския град Мумбай.

„Едно от основните притеснения за служителите по контратероризма е демонстрационният ефект на този вид атаки срещу „меки цели“. Също като при нападенията през 2008 г. в Мумбай терористичните клетки научават, че могат да постигнат стратегически ефект с драматични терористични актове, фокусирани върху „меки цели“, заяви пред Ройтерс Хуан Сарате, бивш съветник по контратероризма в Белия дом.

Розенберг от „Евразия груп“ заяви, че нападението в Найроби отново ще направи страната забележима в западните стратегии за борба с тероризма. Това може да подсили и кампанията на президента Кениата срещу обвиненията за престъпления срещу човечеството, повдигнати срещу него и заместника му от Международния наказателен съд в Хага. Кениата заяви през уикенда, че заплахата, която представляват нападателите в мола, „не е война за Кения“. „Това е международна война“, подчерта той.

Още по темата: Страховита симетрия в зверствата на терористите

Има страховита симетрия в зверствата на терористите в Кения. Насилието в мола „Уестгейт“ свидетелства не само за трайната способност на събратята на Ал Каида да убиват и осакатяват въпреки най-голямата кампания срещу тероризма в историята, то ни напомня също, че точно в Найроби създадената от Осама бин Ладен терористична мрежа за пръв път демонстрира смъртоносната си мощ, пише британският в. „Дейли телеграф“. Преди 15 години камион бомба, предназначен за американското посолство, се взриви на два-три километра от „Уестгейт“, при което ударът пое многоетажна сграда. Това коства живота на 212 души, припомня вестникът.

От известно време се говори, че ислямистката групировка „Аш Шабаб“ е в отбранителна позиция в Сомалия. Това обаче е по-скоро впечатление, отколкото реалистична представа за възможностите й, посочва в. „Гардиън“. Въпреки загубите си и вътрешни разпри, въоръжената ислямистка групировка все още контролира обширни територии, и въпреки че сомалийската столица Могадишу се радва на известно съживяване, това все още си е военна зона.

Тази година мишена на „Аш Шабаб“ станаха Програмата на ООН за развитие и турската мисия в Сомалия. Сега, когато в сърцето на кенийската столица бе разиграна сложна и мащабна терористична акция в стил Мумбай, вероятно трябва да преосмислим прибързаните си оценки, че свързаната с Ал Каида групировка линеела, отбелязва „Гардиън“.

Терористичното нападение в кенийския мол е изпитание за САЩ, пише в редакционна статия в. „Вашингтон пост“. Кървавият щурм на сомалийската джихадистка групировка е следствие от успешната борба на Кения с ислямисткия екстремизъм в Източна Африка. Преди две години кенийски войски се присъединиха към силите на Африканския съюз, прогонили свързаните с Ал Каида милиции „Аш Шабаб“ от сомалийската столица Могадишу.

Миналата година кенийските сили подкрепиха местни милиции, за да прогонят екстремистите от южния пристанищен град Кисмайо. В резултат „Аш Шабаб“ бе значително отслабена в Сомалия, а избраното преди година федерално правителство има най-добрите шансове от десетилетия да стабилизира страната. „Аш Шабаб“ предприема терористични атаки, за да компенсира загубите си. Целта на сегашната акция е ясна: „Аш Шабаб“ казва, че иска Кения да изтегли войските си от Сомалия.

„Аш Шабаб“ е една от няколкото свързани с Ал Каида групировки в „дъгата“, простираща се от Йемен до Мали, Алжир и Нигерия. Джихадистите заплашват да ударят по държавността в цяла група страни, а транснационалните им амбиции растат. Групировката вербува и американци. САЩ, които в последните години похарчиха над 1 милиард долара в подкрепа на сигурността и усилията за изграждане на държава в Сомалия, имат съществен принос във водена от Кения борба с тероризма. Кения ще се нуждае както от моралната, така и от материална американска подкрепа, докато се възстановява от последния ужасяващ терористичен акт, допълва „Вашингтон пост“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.