Тайната на китайските милиардерки

в. Кориере дела сера

Китайки пред луксозен магазин в Пекин. Снимка: луксуо

Половината от най-заможните милиардери в света са китайци. Три дами от Китайската народна република пък са сред първите десет в класацията на жените предприемачки и финансисти, ръководещи компании с най-голяма капитализация.

Равносметката направи неотдавна сп. „Хурун рипорт“ от Шанхай, представило списъка си на най-богатите хора в света за 2013 година. Изданието е нещо като Библията на частния капитализъм в Китай. В класацията на международните милиардери в долари обаче сред първите десет нямаше нито един китаец.

Каква е тайната на този така да се каже червено-розов успех. Рупърт Хугеверф, който ръководи „Хурун рипорт“, твърди, че големият напредък на жените във втората икономика в света показва колко балансирана е бизнессредата в Китай. После добавя и своята лична теория.

Една от причините за този червено-розов успех е силно ненавижданият закон за едното дете, който дава на китайските жени повече време, за да се посветят телом и духом на бизнеса, докато западнячките трябва да се откажат от бизнеса и кариерата заради второто или дори третото си дете. Според експерта от значение е и китайската система на бабите, които се грижат за внучетата си.

Тук обаче говорим за милиардерки, не за обикновени жени с кариера. Днес в Китай има 315 милиардери (мъже и жени). Техният брой не престава да нараства въпреки забавянето на растежа на китайската икономика. През 2013 г. в списъка на милиардерите влязоха още 64 „новобранци“ в сравнение с предходната 2012 година.

Най-богатата жена в Китай е Ян Хуейан. Тя е на 32 години и има 51 милиарда юана, равняващи се на почти 6,5 милиарда евро. В списъка на „Хурун рипорт“ се уточняваше, че 34 от първите 50 милиардери в класацията са хора, които сами са натрупали състоянието си. Този факт не изненадва никого, предвид това че Китайската комунистическа партия разреши частните инициативи и откри, че забогатяването може да бъде и славно с помощта на Дън Сяопин преди по-малко от 30 години.

Госпожа Ян Хуейан е завършила в САЩ. В действителност обаче тя не е от жените, които сами са натрупали богатството си. Тя е получила от баща си през 2007 г. контрола върху семейната компания за недвижими имоти Кънтри гардън (Country Garden) в Гаундун. Ян обаче съумя да ръководи компанията с уверена ръка и цената на акциите й скочи с 60%.

Китай може да се похвали и с най-богатата жена в света, издигнала се буквално от нищото. Тя се нарича Чън Лихуа, чието състояние е 37 милиарда юана (почти 5 милиарда евро). На 72 години е и е изградила хубава строителна империя в Пекин.

Чън изпревари друга китайка – Ву Ядзюн, която е на 49 години. Последната пообедня с 3 милиарда юана след развода си през ноември миналата година. Тогава тя трябваше да отстъпи на бившата си половинка 29% от акциите на своята компания Longfor Properties. Бракоразводното споразумение беше напълно справедливо, тъй като Ву създаде фирмата заедно със съпруга си по времето, когато двамата бяха лудо влюбени.
Сега след развода бившият й съпруг Цай Куи със своето дялово участие също влезе в класацията на милиардерите на „Хурун рипорт“. Ву пък не се засегна от това, че е слязла на по-ниска позиция. Тя дори заяви, че изпадането й от лидерската позиция я отървава от досадата да бъде споменавана само заради парите й.

Спортната на вид Ву обаче може да се утеши с друго постижение. Американското сп. „Форбс“ я постави сред 50-те най-влиятелни личности на планетата. Ву е и на 299-о място сред най-богатите хора на земята, а през свободното си време е депутат в китайския парламент и тук тя не е изключение.

153-ма китайски милиардери са и депутати в парламента, който има консултативна роля, предвид факта че решенията се взимат от богопомазаните лица, които са в Постоянния комитет на Политическото бюро на Комунистическата партия. Но въпреки това присъствието на толкова милиардери в парламента е доказателство за смесването на политическата и икономическата власт в Пекин.

Китайските милиардерки имат още едно предимство пред колегите си от мъжки пол. Те са по-млади със средна възраст 48 години в сравнение със средната възраст от 52 години на китайските милиардери.

А иначе обикновените китайки все още продължават да печелят по-малко от мъжете. През 90-те години китайките в градовете печелеха 78% от заплатата на колегите си. Днес процентите са спаднали на 67, но пропастта в заплащането на труда е все още дълбока.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.