Днес ромите, утре… кой?

Дискриминацията на ромите в Европа е неоспорим факт. Вече никой не може да оспори, че онова, което се случва с ромите в Европа, ни припомня за едни мрачни времена от най-тежкото историческо минало на европейска почва – фашизма.

Когато в една демократична Швеция, страната на великия Ралф Валенберг, който като дипломат спаси стотици евреи от пъклената програма на нацистите, е направен регистър на ромите, тогава трябва да си поставим въпроса – накъде отива Европа?

И тъкмо онази Европа, която трябва да бъде пример за всички. Тъй като всеки кандидат за членство в ЕС, както впрочем и Македония, трябва да прескочи тази висока демократична летвичка, която е поставена пред вратата на Брюксел. Моментът, в който сега е Европа, ни говори за една трагична ситуация – че ромите са на прицел и може да говорим за систематично прогонване.

Те се прогонват от Франция, където министърът на вътрешните работи публично казва, че ще им върне хилядите роми на Бълария и Румъния. В тази страна имаше няколко насилствени разрушавания на ромски лагери. Същото стана и в Италия. В Унгария неонацисти убиваха роми. В Чехия се случи същото. В Словакия все още има стерилизация на жените-ромки, обвиняват неправителствени организации.

Можем да напишем още стотици примери за такива случаи, но това, което шокира, е регистърът в Швеция. Неразбираемо е в която и да било демократична страна, а особено в Швеция, да съществува такъв полицейски регистър, в който определен брой полицейски служители могат да влизат по всяко време. В този списък има около 1000 деца, които са регистрирани само защото са родени в ромско семейство, а полицията иска да има данни за тях по всяко време и може би един ден да ги изгони.

Дания, Швеция и Германия връщат ромите, които някога избягаха от Косово, макар всички да знаят, че връщането назад за тях е опасно за живота. Но логиката казва, че държавите, които продават демокрация, искат да се изчистят от население, което предварително е стигматизирано. Четейки реакциите в шведския печат за нелегалния регистър, става ясно какво е отношението към ромите. Мнозина написаха: Как може да решим проблема?

Тъкмо това е ключовият въпрос, драги европейски демокрации. При всяко положение проблемите не се решават, ако има двойни стандарти. Вместо да се прогонват ромите, както и каквито ни да е други „племена“ в Европа, трябва да им се даде шанс. От всичко това следва, че европейското съзнание не е мръднало по-далеч от 1943 г. и прогонването, стигматизирането, дискриминацията, убиването, са все още решение за онези, които „само правят боклук на улиците“.

Една бедна Македония направи много повече за ромите, отколкото целият този богат европейски свят, но кой да признае това. Нима Европа ще падне ниско, ако отдаде признание на една Македония за всичко, което е направила и иска да направи, за да имат ромите по-хубав живот. Тъкмо тази Европа, която ни стисна във визово менгеме, ни отправи послание да си пазим ромите в нашия двор. А всеки ден говорим за свободите, пък и за онези за свободното движение.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.