Победата на Меркел е лоша новина за Турция

Ангела Меркел постигна голяма победа на последните избори в Германия. Тя бе близо до формирането на еднопартийно правителство, което е рядко явление в Германия. Достигането на рекорда за спечелването на три последователни избори – нещо, което само Конрад Аденауер и Хелмут Кол успяха да постигнат след Втората световна война – несъмнено превръща Меркел в най-силния лидер в Европейския съюз.

Спечелването на още повече депутатски места на изборите от Меркел обаче не е добра новина за вече влошилите се отношения между Турция и ЕС. Не се очаква Меркел да промени позицията си относно пълноправното членство на Турция в ЕС; тя ще продължи да му се противопоставя. Не е вероятно и да бъде отворена 22 глава (посветена на регионалната политика) от преговорния процес на Турция за присъединяване към ЕС.

Ангела Меркел, избрана от списание „Форбс“ за втората най-влиятелна фигура и за най-влиятелната жена в света, спечели убедителна изборна победа на последните избори в Германия.

Звездата на Меркел започна всъщност да изгрява след финансовата криза през 2008 г., която разклати имиджа на много европейски лидери. Докато цяла Европа, включително Франция, преживя сериозни икономически проблеми, Меркел затвърди политическата и икономическата стабилност в страната си. Вече не се правят коментари, че Германия и Франция са двойният двигател на ЕС. Не е възможно Брюксел да направи каквото и да било без одобрението на Германия.

Меркел, която е една от най-пламенните поддръжници на плановете за икономии за справянето с икономическата криза в Европа, бе намразена в Гърция, Португалия и Испания; негативното й отношение относно членството на Турция в ЕС я направи нежелана фигура и в Турция. Не е тайна, че няма „никаква химия“ между Меркел и турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Меркел, която насърчава идеята за привилегировано партньорство на Турция с ЕС, откакто дойде на власт през 2005 година, е съвсем последователен политик. Като предшественика си Кол тя твърди, че харесва Турция, но не я иска в ЕС. Затова победата й на изборите не е добра новина за отношенията между Турция и ЕС, които преминават през трудни времена.

Макар тя да има нужда от партньор за формирането на коалиционно правителство, Меркел не се очаква да промени позицията си по отношение на членството на Турция в ЕС, тъй като резултатите от изборите, може да се интерпретират като индиректна подкрепа за политиката й спрямо Турция. Ако тя предпочете по-широка коалиция, формирайки я със социалдемократите и давайки им контрола над външното министерство, тогава няма да се очаква по-нататъшно влошаване на политиката й към Анкара; но ако бъде съставена коалиция със Зелените, тя може да поиска партията й да запази контрол над министерството.

И според Исмаил Ертуг – единственият германец от турски произход, който е член на Европейския парламент, увеличаващата се власт на Меркел не е добра новина за отношенията между Анкара и ЕС. Като отбеляза, че Меркел е изключително искрена по отношение на политиката си спрямо Турция, Ертуг заяви, че позицията на Германия няма да се промени и няма да има чудо, дори, ако тя формира коалиция със социалдемократите или със Зелените.

Глава 22 от преговорите на Турция за присъединяване към ЕС се очакваше да бъде отворена през юни след тригодишно прекъсване на преговорите, но те отново бяха отложени заради германските избори. Като безпрецедентен ход в историята на разширяването, ЕС реши да отвори главата, но да не започва преговорите до публикуването на доклада за напредък, който ще бъде огласен на 16 октомври.

Ертуг не е обнадежден, че глава 22 ще стартира след победата на Меркел. Той каза, че макар да е твърде рано да се каже със сигурност, не очаква преговорите по главата да започнат. Анкара от друга страна, твърди, че вече не са останали варианти за оправдания след германските избори и очаква преговорите за 22-ра глава да започнат на срещата на външните министри на ЕС на 22 октомври.

Турският министър за ЕС Егемен Багъш, изразявайки възмущението си заради пречките, поставяни пред преговорите по главата, напомни на Меркел за съдбата на бившия френски президент Никола Саркози, който използва Турция като инструмент за пропаганда по време на предизборната кампания. Багъш каза: „Съдбата на Саркози, който разчиташе на тази стратегия преди, не бе особено добра“. Предсказанието му обаче не се сбъдна този път.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.