Ислямисти от Близкия изток пращат оръжия и бойци на египетските „колеги“

в. Независимая газета

Египетските „Мюсюлмански братя“ са възмутени от решението на наказателния съд в Кайро да забрани дейността им. Аналитици предсказват, че организацията ще мине в нелегалност и ще се насочи към открит тероризъм. Ще получи и всестранна подкрепа от радикалните ислямисти в региона. Мохамед Али Башар от ръководството на „Братята“ заяви, че забраната е невалидна, „тъй като забранителните решения срещу неправителствени организации (НПО) се разглеждат от административен съд, а не на извънредни заседания. Освен това засега няма нито един осъден член на организацията, съответно липсват и основания сдружението да бъде разпуснато“.

В понеделник съдът забрани ислямисткото движение, отне му статута на НПО и конфискува цялата му собственост. Забранена е дейността на всички създадени от „Братята“ и контролирани от тях финансови фондове и структури, включително с търговски характер. Съдебното решение може да бъде обжалвано в срок до 15 дни. Твърде малък е обаче шансът да бъде променено, заяви пред „Независимая газета“ Хани Шади, египетски журналист и експерт.

„Мюсюлманските братя“ са част от египетското общество, твърдят ислямистите в комюнике на страницата си в Туитър. Политически ангажираните и опетнени с корупция съдебни постановления не могат вече нищо да променят. Ибрахим Монейр от ръководството на движението, говорил пред телевизия „Ал Джазира“, отправи към властите следната реплика: „Губещите сте вие, а не „Мюсюлмански братя“, които ще устоят с помощта на Всевишния, а не по заповед на съдилищата на Ас Сиси“. Те явно не се предават, макар да се отказаха по-рано от терора – въпросът е само дали ще тръгнат вече открито срещу властта, кога точно и в какъв мащаб.

„Братята“ не са просто обществено движение, което съдът може да забрани, смята Ирина Мохова, експерт по въпросите на Близкия изток и Северна Африка. „Няма начин да се отърват от тях ей тъй, като ги натирят в нелегалност – заяви тя пред нашия вестник. – Освен това „Братята“ са свикнали да действат, подлагани на гонения. Новата власт заявява, че спазва демократичните принципи; така губи доста методи за борба с алтернативния силов център, какъвто ще си останат „Мюсюлманските братя“.“

Със сигурност ще се развие въоръжена борба, прогнозира Теодор Карасик, директор на изследователския отдел в Института за военен анализ на Близкия изток и Персийския залив (INEGMA) в Обединените арабски емирства. „Мюсюлманските братя“ са голяма ислямистка политическа организация. Там естествено има и хора с тежнения към радикализма. След като властите в Египет арестуваха лидери на движението и дори го забраниха, малки групи от него ще се заловят с терористична дейност“, заяви той за „Независимая газета“.

Нищо чудно обаче част от „Братята“ да започнат нов живот под различна фирма, отбелязва египтянинът Хани Шади: „Те ще правят политика в рамките на други организации, изградени не на религиозни, а на светски принципи. В новата конституция религиозните партии ще бъдат забранени“.

Според Ирина Мохова забраната на „Братята“ може да предизвика „вълна от недоволство сред египтяните, получаващи реална помощ от тях, особено в контекста на крайно тежката икономическа ситуация в Египет“. Защото вече са забранени и свързаните с движението училища, болници, благотворителни организации.

Към средата на септември ислямисткото движение вече бе доста разстроено. Днес почти цялата му върхушка е задържана под стража. Очевидни са и трудностите в материално-технически план.

Армията на Египет проведе почти двумесечна операция на Синайския полуостров, където различни противници на военната власт бяха развили широка терористична дейност след свалянето на Морси. Акцията включваше въздушни бомбардировки и чистки в селата, използвани според властите за бази от бандитски формирования. Войските плътно блокираха границата с палестинската ивица Газа, управлявана от Хамас – оттам най-вероятно терористите в Синай са били захранвани с пари, оръжия и нови бойци. На 15 септември говорител на египетската армия съобщи за постигнати съществени успехи във войната с „елементите, застрашаващи националната сигурност“.

Изглежда има организационна връзка между „Братята“ и терористите в Синай, предполага Хани Шади. „Един от лидерите на ислямисткото движение – Мохамед ел Белтаги, бе заявил, че ако Морси бъде върнат на президентския пост, тероризмът в Синай ще спре“, напомни той.

Въоръжените бандити в пустинята на полуострова и край границата с Газа бяха разгромени. „Братята“ изгубиха важни съюзници и съратници, също и доставчици на бойци и оръжия. Проблеми се очертават и с доставките от спонсори в чужбина. След свалянето на Морси Катар – традиционен помощник на „Братята“, публично отказа да подкрепя своите някогашни съюзници. Още през юли младият емир Тамим бин Хамад Ал Тани изпрати приветствие до временния президент на Арабска република Египет Адли Мансур.

Впрочем, клонове на „Мюсюлманските братя“ действат енергично в редица държави от Близкия изток и Северна Африка – Сирия, Турция, Йордания, Палестина, Либия, Катар. Както личи, египетските ислямисти съвсем не са безпомощни, убеден е Теодор Карасик. Политологът отбелязва: „Тези групи може би ще получат подкрепа от привърженици на „Братята“ в сърцето на Близкия изток, особено в Сирия и навярно в Йордания. Десетки въстанически групи в Сирия вече подпомагат египетските „Братя“ в борбата срещу днешния режим в Кайро. Множество екстремистки групировки от региона със сигурност ще намерят общ език с недоволните „Братя“ и ще им предоставят финансова помощ, при това ще подкрепят и силовите им акции“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.