Залогът в Иран е голям

Съгласно предварителната шумна кампания вчерашните речи пред ООН не бяха разочароващи. Новият ирански

президент Хасан Рохани пристигна в Ню Йорк като главното действащо лице в най-сериозната офанзива за спечелване на доверие, предприемана през 34-годишната история на американско-иранското отчуждаване.

Както в неговата реч, така и в тази на Обама, произнесена по-рано, не бе изпусната от поглед историческата възможност да бъдат поправени щетите. В крайна сметка и двамата президенти поеха ангажимент за пряк диалог и възложиха на външните си министри да улеснят тази задача.

И двамата направиха важни символични стъпки. Обама за пръв път призна официално участието на ЦРУ в свалянето от власт на демократично избраното правителство в Техеран през 1953 г. Рохани заяви, че мирът със САЩ е на път да бъде постигнат. Като се обръщаше към Обама, той използваше думата президент на английски, не на фарси.

За разлика от войнствения си предшественик, който привикна към това да изнася речи пред празна зала, Рохани се въздържа от споменаването на Израел, въпреки че съвсем ясно намекваше за него, говорейки за убийствата на ирански ядрени учени и окупацията на палестинските територии. Две трети от речта му бе насочена към това да подсили позициите си у дома, а една трета – адресирана към западната публика. Посланието бе, че Иран може да развива бизнес, стига да му бъде позволено да обогатява уран по прозрачен начин и единствено за мирни цели.

Иранските президенти, минали и настоящи, не се спират пред нищо – Рохани писа във в. „Вашингтон пост“, а Мохамад Хатами – в „Гардиън“, за да разпространят две основни послания. Първото е, че Рохани има пълната власт да преговаря от името на Иран.

Всеки силов център се стреми да постигне споразумение за иранската ядрена програма или поне да не възпрепятства постигането му. Ако върховният лидер аятолах Али Хаменей е искал да забие прът в колелата (на преговорния процес), би била достатъчна само една реч пред студенти. Но той не го прави. Вместо това аятолахът подкрепи дипломацията, на която лепна етикета „героична търпимост“.

Второто послание е, че залозите са големи. Изводът от статиите и придружаващото ги помилване на 80 политически затворници е, че ако моментът бъде пропилян, последиците ще са големи. Във вътрешнополитически план за Иран подобно развитие може да се окаже още една пречка пред реформаторското движение.

Евентуален провал би подкопал тежестта на президента, избран чрез свободни и честни избори. Във външнополитически план няма да преувеличим, ако кажем, че три театъра на военни действия могат да бъдат засегнати от тези преговори – Сирия, Афганистан и Израел-Палестина.

Възможността да бъде постигнат исторически пробив, като бъде сключено споразумение, не е загубена за Обама. Той използва език, който бе умишлено насочен към това да се хареса на Техеран, като се наблегне на взаимоотношения, основани на взаимно уважение. Това бе добро начало и за двамата лидери в едно, както може да се окаже, дълго и трудно пътуване.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.