Иран смекчава тона по ядрения въпрос

Иран проведе в ООН решаващи преговори с шестте световни сили, подготвяйки почвата за нов опит да се преодолее десетилетната дипломатическа безизходица по въпроса за ядрените амбиции на Техеран, пише британският в. „Дейли телеграф“.

Иран ще участва в нови преговори в Женева на 15 и 16 октомври, бе съобщено веднага след срещата в Ню Йорк. Британският външен министър Уилям Хейг каза, че тя е протекла в много по-добър тон и атмосфера в сравнение с предишни срещи с Иран.

Световните сили, включително САЩ, все още са предпазливи въпреки внезапното смекчаване на реториката на Техеран и заявиха, че всяко иранско обещание трябва да бъде внимателно проверено и потвърдено, отбелязва изданието.

Иран и САЩ проведоха първата съществена среща на високо равнище помежду си от ислямската революция през 1979 г., изтъква британският в. „Гардиън“. Американският държавен секретар Джон Кери и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф седнаха един до друг на срещата в централата на ООН, а после отделиха време за двустранни разговори. Според изданието това е пробив в отношенията между Вашингтон и Техеран, замразени от над три десетилетия.

Срещата беше председателствана от върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън, която каза, че следващия месец страните, участващи в ядрените преговори, ще се опитат да постигнат първия истински дипломатически напредък от няколко години. На срещата присъстваха също така външните министри на Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай, посочва „Гардиън“.

Срещата беше завършек на една напрегната седмица на дипломатически усилия в ООН от страна на Иран, който подчертава, че иска да даде тласък на ядрените преговори, и изразява надежда за постигане на споразумение до шест месеца, пише британският в. „Файненшъл таймс“. Повечето експерти смятат, че Техеран ще трябва да се договори с шестте световни сили до към средата на 2014 г., ако не иска напрежението във връзка с ядрената му програма отново да се покачи, коментира изданието.

Въпреки че беше постигнат известен напредък, и САЩ, и Иран още се държат предпазливо, а Израел изрази безпокойство от развитието, довело до срещата, опасявайки се, че новата иранска офанзива за демонстриране на добронамереност може да заблуди западните страни и те да позволят на Техеран да продължи с нестихваща сила да разработва ядрена програма с военни цели, отбелязва американският в. „Уолстрийт джърнъл“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.