Руско-беларуските маневри „Запад-2013“ – демонстрация на сила

Путин и Лукашенко. Снимка: официален сайт

Руско-беларуски учения „Запад-2013“ се състояха край град Гродно в Беларус и в руския анклав Калининград. Финалните „битки“ бяха наблюдавани от президентите на двете страни Владимир Путин и Александър Лукашенко. Военните успяха да ликвидират условните терористи, нахлули в Съюзната държава между Беларус и Русия от съседни страни, пише „РБК дейли“ и отбелязва, че в сценария на маневрите е било посочено, че „терористите“ се снабдяват от съседна държава – без уточнения дали е Полша или Литва.

В маневрите участваха над 22 000 войници, повече от 500 бронирани автомобила и близо 90 самолета, както и кораби от руския Черноморски флот. Учения от такъв мащаб се организират всеки две години, посочва „РБК дейли“.

Изданието описва вчерашен учебен бой срещу колона от 600 „терористи“ с коли, бомбардирана на границата от самолети и хеликоптери, атакувана от „въоръжени водолази, бронетранспортьори, изплували от морето, накрая от бойния десантен кораб на въздушна възглавница „Мордовия“.

„Всичко изглеждаше твърде зрелищно: експлозиите, техниката, „загиващите“ терористи. В един момент радистът дори взе да вика: „Стига пушек!“, а коментаторът толкова се развълнува, че дори обяви Беларус за руска република“, коментира всекидневникът.

Военните и техниката се справиха отлично, при все че употребата на такава бойна мощ срещу група бандити изглеждаше неестествено, добавя „РБК дейли“.

Подобен сценарий би бил логичен за южната част от страната, а съвсем не за западната, казва пред изданието руският експерт Александър Храмчихин, наблюдавал маневрите. „Явно обаче събитията в арабския свят и откритата подкрепа на Запада за опозиционни режими са наложили точно такава демонстрация на сила“, допълва аналитикът.

След беларуската част от учението Путин и Лукашенко отпътуваха за калининградския полигон „Хмельовка“, пише „Комсомолская правда“ и обрисува разигралата се там учебна „война не на шега“ – бойни кораби, морски бомбардировачи и артилерия обкръжили и ликвидирали терористи, превзели „къс от руското крайбрежие“. Всичко бе отлично, „като по ноти“, заявил с вдигнат палец Владимир Путин пред кореспондента на вестника след края на маневрите.

Според Путин двамата лидери са видели реалното състояние на въоръжените сили, което ще позволи да бъде коригирано по-нататъшното им развитие, информира „Росийская газета“. „Направена е нова важна стъпка към пълна оперативна съвместимост на въоръжените сили на съюзните държави“, констатирал руският президент.

През Беларус и Северозападна Русия минават над 50 на сто от горивата, изнасяни за Европа от Руската федерация, Каспийския регион и Централна Азия. Съответно за Русия и съюзниците й е важна стратегическа задача да организират защита и отбрана на тръбопроводите с енергийни ресурси, изтъква пред „Независимая газета“ военният експерт Владимир Попов.

„Всички страни от Организацията на Договора за колективна сигурност, освен Казахстан, са зависими от руските доставки на петрол и газ“, договаряни на преференциални цени, отбелязва той.

„Затова военните задачи за защита на икономически интереси, решавани на проведените учения „Запад-2013“ и „Взаимодействие-2013″, са важни за всички наши съюзници от ОНД и за партньорите ни в Голяма Европа“, цитира коментара на Попов „Независимая газета“ под заглавие „Ще гарантират на Европа енергийна сигурност“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.