За ромите, които работят, бъдещето е във Франция

Франс прес

Ромско семейство от България пред колибата си във Франция. Снимка: Рю89

„Моето бъдеще е във Франция, заради работата, децата“: Сорин Чорба, казващ тези думи, е ром, излязъл от лагер с бараки, който е получил апартамент и работа.

Неговата история идва да опровергае предизвикалото полемика изказване от тази седмица на френския министър на вътрешните работи Манюел Валс, който заяви, че „мнозинството от ромите трябва да бъдат изгонени от страната“, тъй като не могат да се интегрират във Франция.

Преди четири години Сорин е живеел със семейството си близо до Париж „в къща от картон на един плац“ – тези нелегални лагери на празни терени в покрайнините на градовете, според неговия разказ.

В тези лагери живеят в голяма нищета мнозинството от 15 до 20 000 роми, намиращи се във Франция. Няколко месеца след пристигането си Сорин е имал „шанса“ да срещне социален работник от асоциацията за социално подпомагане Емаюс. Той първо е успял да се премести в селище за интеграция, построено за около двадесет семейства в северното предградие на Париж Сен-Дени.

„Аз работех, правех бунгалата“, разказва той. „С работата човек научава френски“, казва той, седнал в своя апартамент в богат квартал на Париж, където живее с жена си и шестте си деца, които ходят всички на училище.

Асоциацията след това го е подкрепила в постъпките му за получаване на разрешително за престой и най-вече на разрешително за работа. Без това разрешително той не би могъл никога да подпише договор за работа към Емаюс, която го е наела да работи в магазин за оказионни стоки в квартал Пантен.

Ограниченията, наложени на румънските и български граждани, изискват да се получи такова разрешително, важащо само за професии, при които има недостиг на работна ръка.

За това разрешително „сроковете са най-малко шест месеца. Вече имаше случаи, когато между обещанието за назначаване на работа и назначаването, е изминала почти една година. На един частен работодател му минава желанието да назначи ром“, казва със съжаление Логан Планта, представител на Емаюс, който сега придружава около тридесет роми.

„Трябва наистина да ни предоставят възможности. Ако ни ги дадат, можем да успеем“, казва Лиляна Христаше, която е живяла в лагери с бараки от 2004 до 2007 г., а после е назначена на работа като посредничка от асоциация, която й е помогнала да изпрати на училище дъщеря си.

Сега тя е портиер на жилищен блок в парижко предградие. „Чувам това, което казва Манюел Валс. Истина е, че ромите имат много различен манталитет. Когато дойдохме във Франция, аз и съпругът ми не знаехме какво значи договор за работа, фиш за заплата. Но там това се промени, ние също успяваме да се адаптираме“, подчертава тя.

„Може би има такива, които крадат“, признава от своя страна Серджу, който обяснява че е дошъл от Румъния преди пет години, защото му разказвали, че „като просиш в Париж, можеш да спечелиш 50 евро на ден“. „Но не сме всички еднакви!“ Той всъщност бързо се е разочаровал. „Просейки, печелех може би две евро на ден, беше трудно“.

Подпомогнат от Емаюс, той е работил известно време в стол на фирма. „В Румъния е трудно, няма работа. Аз искам да работя, ще работя каквото и да било. Тук, животът е хубав, можеш да получиш шанс, за да напреднеш. Затова сме тук“, обяснява тя пред АФП.

При липса на работа някои семейства залагат на децата си. Семейство Истаф, което живее в бараки близо до Париж, изпраща седем деца на училище, надявайки се, че с професия те ще имат „всички права“.

В четвъртък френското правителство възприе по-твърда позиция по въпроса за влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство за свободно движение на хора в Европа, преценявайки че условията за това присъединяване „не са налице“. Преди това Париж по-скоро изтъкваше, че никакво решение не е било взето, обявявайки се за постепенно влизане на двете страни в Шенгенското пространство.

Още по темата: Сериозна грешка в подхода към ромите

Манюел Валс допуска тежка политическа и морална грешка в подхода към ромите във Франция, пише „Монд“.

Френският „Монд“ коментира в заглавие „сериозната грешка“ на вътрешния министър Манюел Валс в подхода му към ромите в страната, „орисани да се върнат в Румъния и България“ според изявлението му от 24 септември. Тези думи са право противоположни на призива, отправен от Валс при назначаването му на поста – да се разглежда със „спокойствие“ ромският проблем, изтъква вестникът.

Министърът заяви, че „няма друго решение“ освен незаконните ромски лагери да бъдат разтуряни и обитателите им – връщани в съответните страни. Той знае, че изразява гласно досадата на редица провинциални депутати, които се чувстват безсилни, и намеква за раздразнението от растежа на дребната престъпност в столицата и големите градове, съществен принос за който дават и ромите, пояснява изданието.

Ако това не е цинизъм, маскиран с „откровен език“, значи е тежка грешка – и политическа, и морална. От седмици насам, дори без намеса на крайнодесните, френската десница съзнателно направи ромската „заплаха“ експлозивна тема на предстоящите местни избори в страната, а сетне и на европейските. Наливайки вода в мелницата й, Валс буди доверие към тази кампания, която безсрамно използва страха пред всичко чуждо и превръща ромите в чудесна изкупителна жертва, коментира „Монд“.

Мнозина френски политици повдигат тревожния въпрос няма ли влизането на Румъния и България в шенгенското пространство да предизвика масов приток на техни граждани във Франция, отбелязва всекидневникът в друг материал. Днес Париж официално е за скорошно приемане на двете страни в Шенген, но Валс заяви, че има „резерви, дори нещо повече“ по въпроса, пише той.

В трета статия вестникът описва „схватките между Брюксел и Манюел Валс“ – зам.-председателят на Европейската комисия и комисар за правосъдието Вивиан Рединг разкритикува вчера твърдението му, че българските и румънските роми не могат да се интегрират, а после Европейската комисия заплаши Франция със санкции заради политиката й към ромите. Париж отпусна 4 милиона евро за програми, адресирани към ромите – комисията загатва, че това със сигурност е твърде недостатъчно, добавя „Монд“.

Предупреждението от Брюксел напомня отправеното от Еврокомисията преди три години към Никола Саркози – тогава тя вече използва заплаха, за да спре експулсирането на роми от Франция. Навремето Европейската комисия дори се осмели да сравни тези мерки с депортациите от времето на Втората световна война, отбелязва изданието „Же Де Де“.

Що за страна е тази, в която министър Валс може да си позволи да издава укази кой подлежи на интеграция и кой – не, изразявайки позиция абсолютно в разрез с тази на правителството, без да се осмели някой да го смъмри? Означава ли това, че той може да прави каквото и когато си ще, тъй като е на върха в рейтингите? – пита изданието „Мариан“.

„Франция спазва всички европейски конвенции“, цитира „Паризиен“ реакцията на Манюел Валс вчера следобед.

„Думите ми шокират само онези, които не познават случая“, заяви Валс, цитиран от „Поан“, пред френска телевизия.

Ромите рядко са добре дошли в Европа – в повечето случаи страните се затрудняват да им осигурят достойни условия за живот, въпреки че задействат програми за интеграция, посочва „Поан“ в друга статия.

С влизането си в ЕС Румъния и България явно са предали на общността собствената си неспособност да живеят със своите ромски малцинства. С ритмичността на метроном темата възпламенява обществените дебати в европейските страни – те посрещат нови жители, чийто начин на живот не споделят и ги смятат за „неподлежащи на асимилация“, обобщава „Либерасион“.

Валс представи вчера френски „национален план“, с който обяви война на кражбите и въоръжените обири, пише „Паризиен“.

Освен традиционната местна престъпност и обичайните закононарушители пришълци френските сили на реда посочват, че се борят срещу два вида престъпни организации. Едните – грузински, молдовски и румънски, използват екипи крадци от по 4-5 души и незабавно изнасят плячката в чужбина. Другите са кланови, включват „румънски и български роми, както и сръбски цигани“, които използват младежи и непълнолетни. Те „препродават“ помежду си момичетата – най-сръчни крадли, чията цена стига до 80 000 евро“, допълва „Паризиен“.

Френският класик Гюстав Флобер не е съгласен с Валс, констатира „Нувел обсерватьор“.

Вестникът цитира писмо до писателката Жорж Санд, в което Флобер нарича ромите „безобидни като овце“ и изразява възмущение от „омразата на буржоата“ към тези хора. „Понякога се питаме защо ли авторът на „Възпитание на чувствата“ не е бил никога вътрешен министър“, забелязва „Нувел обсерватьор“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.