От Сирия се завръщат джихадисти – как да разпознаем опасните?

Франс прес

Младите европейци, които заминават, за да се сражават на страната на бунтовниците в Сирия, създават при завръщането си труден за разрешаване проблем за силите на реда, които трябва да различат сред тях склонните да се поддадат на тероризма.

Международният център за изучаване на радикализацията към Кингс колидж в Лондон съобщи в началото на април, че между 140 и 600 европейци са отишли в Сирия от началото на 2011 г., което е между 7 и 11 процента от всички чужди бойци.

Чуждите бойци в Сирия са няколко хиляди, ако към тях добавим онези, които отпътуват от Балканите и Северна Африка, според координатора за борба с тероризма на ЕС Жил дьо Керков.

При тяхното завръщане ще е невъзможно всички те да бъдат идентифицирани и поставени под постоянно наблюдение.

„Като начало ще има някои, които ще се изплъзнат от радара ни“, казва познавач на въпроса във Франция, пожелал да остане анонимен. „Някои успяват да заминат, други се покриват на терена и ние често пъти не знаем дали се сражават или не, а някои се завръщат и попадат под радара ни. Освен това, за да се наблюдава заподозрян 24 часа в денонощието, трябва да се отделят 30 полицаи и 10 коли. Изчислете колко ще струва това!“

Важен играч в борбата срещу тероризма във Франция, който също поиска да запази анонимност, смята, че около 110 французи са се присъединили към сирийските бунтовници, като петдесетина си проправят път натам главно през Турция, десетина са убити, а петдесетина са се върнали вече във Франция.

„Други стотина са били идентифицирани от службите като хора изразили по един или друг начин желание да отидат в Сирия, за да участват в джихада“, каза същият източник. „Броят им почти се е удвоил от края на миналата година“, допълни той.

Срещу тази заплаха службите за борба с тероризма създават и актуализират списък със заподозрени, като начело му са поставени потенциално най-опасните от тях. Службите правят допитвания, поставят под наблюдение хора в продължение на няколко дни, следят телефони и интернет комуникации. Понякога дори привикват заподозрените за разпити или да ги предупредят, че ги държат под око и че трябва да се кротнат, обяснява същият добър познавач на въпроса.

„Според мен за онези, които отиват на джихад в Сирия, можем да очакваме нещата да се развиват по модела в тренировъчните лагери в Афганистан – от десет доброволци трима хващат дизентерия още първите дни и бързо се отвращават и започват да реват, че искат да си ходят, трима правят каквото могат, но не минават през първия стадий на подготовката, а тримата, които са най-оправни, стигат до край и се връщат надути до пръсване и готови да водят джихад тук. Най-трудното е да открием тези трима и да ги неутрализираме“, казва експертът.

Лидерите и идеолозите на Ал Каида, по-специално приемникът на Осама бин Ладен – Айман аз Зауахири, няколко пъти призоваваха младите западняци да извършват акции, дори малки по мащаби, в своите родни страни, за да всяват ужас и смут, вместо да се опитват на всяка цена да се доберат до земите, на които се води свещената война.

„По мое мнение истинската опасност е по-скоро онзи, който още при тръгването не е бил много наред с главата и който се връща травмиран от видяното. Той става психологически непредвидим и още по-неуравновесен, с много по-висок праг на толерантност спрямо насилието. И тук той може да премине на другата страна, но ще е много трудно да се предвиди кога ще премине към действия. Този човек може просто да страда от получената травма самичък в ъгълчето си и един ден да изненада всички“, казва експертът.

Другата трудност е в това да се установи какво са правили доброволците на място, по-специално да се разбере дали са се сражавали в части на Свободната сирийска армия, подкрепяна от Париж, или в джихадистки групировки, враждебно настроени към Запада“, посочва представителят на службите за борба с тероризма.

„Би било абсурдно да се преследват веднага онези, които са се присъединили към ССА, но ние знаем, че в по-голямата част от случаите радикалните ислямисти във Франция се присъединяват към радикални групировки в Сирия. Но трябва и да успеем да го докажем“, допълва той.

Интервюиран неотдавна, съдията по дела срещу тероризма Марк Тревидик изрази все по-нарастващото си безпокойство.

„Когато сирийският конфликт няма да съществува повече, ще имаме доста проблеми с младежи, които са били обучени и въоръжени от истински терористи. Някои ще са опасни, защото ще искат да продължат джихада у дома“, заяви той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.