Арктически пирати

Снимка: Грийнпийс

Говорителят на руския Следствен комитет Владимир Маркин съобщи, че акцията на „Грийнпийс“ в Арктика представлява пиратство и по случая вече е образувано наказателно дело. Ще припомним, че активисти от международната екологична организация се опитаха да окачат на платформата „Приразломная“ плакат с предупреждение, че е опасно да се разработва петролно находище в арктически води. Нищо повече.А присъдите за пиратство в Русия стигат чак до 15 години лишаване от свобода (за убийство с утежняващи обстоятелства може да се разминеш и с по-малко).

Смайващото тук е неадекватният отговор на руската страна на след чисто символични кажи-речи действия на еколозите.

За да бъдат защитени от мнима заплаха (каква друга заплаха може да са шепа еколози с плакати) интересите на акционерите в „Газпром“ („Приразломная“ сондира за стопроцентова „щерка“ на руския газов монополист – дружеството „Газпром нефт шелф“), светкавично бе задействана цялата мощ на руската държава, включително въоръжените й сили.

Граничари стоварват десант на „Арктик сънрайз“ – кораб на „Грийнпийс“. Превземат 30-те души от екипажа и самия ледоразбивач. Руското външно министерство тутакси прави страховити изявления. Еколозите са извозени до Мурманск и предадени в ръцете на Следствения комитет. Добре, че не са ги почерпили и с някое торпедо.

По принцип всъщност пиратството е силово отнемане на имущество или залавяне на хора, извършено на море, или пък заплаха с употреба на сила в подобен случай. При всяко положение става дума за престъпление с користна цел, а грийнпийсовците не са гонели изгодата. Големите спецове от федералното следствие обаче май не са твърде наясно с това.

Ето някои характерни коментари от сайта на руския „Грийнпийс“: „Грийнпийс“ е искал да заграби платформата?! Сигурно и мостовете, на които активистите са слагали лозунги, и небостъргачите, на които са се качвали, също са присвоени от „Грийнпийс“?! Да не би да е превзето и дъното на Байкал, където се спускаха активисти водолази?!“.

По-старшият другар на Маркин – президентът Владимир Путин, наистина коригира леко дейността на 16-членния (!) екип от специално подбрани за делото следователи. Той заяви пред участници в Международния арктически форум „Арктика – територия на диалога“, че еколозите „съвсем очевидно не са пирати“.

Нещо повече, президентът демонстрира готовност за диалог. Както посочва РИА Новости, той заяви: „По-добре представители на организацията да бяха взели участие в Арктическия форум, за да кажат на тази среща какво ги тревожи, да бяха предложили дискусия по днешните проблеми“.

Чудесна позиция! Вие си казвате мнението, ние – своето, и както винаги, правим каквото смятаме за нужно.

А в наше време и в нашата страна е нужно онова, което посочат най-едрите собственици на петролни и газови компании. Но при все че е нужно според тях, то далеч не винаги е целесъобразно не само в екологичен, но дори и в икономически план.

По данни на „Грийнпийс“ себестойността на петрола, добиван на „Приразломная“, е 30 долара за барел. Горе-долу тройно по-скъпо, отколкото при добив на сушата. „Газпром“ – една от най-преуспяващите компании в света, е отделила за застраховане на екологичните рискове 175 000 долара.

За сравнение аварията в Мексиканския залив ощети компанията „Бритиш петролиъм“ с 41,3 милиарда долара. Ликвидирането на последиците от петролен разлив на арктическия шелф ще струва много по-скъпо, най-вече защото издирвателните и спасителните служби са твърде далеч, а няма и развита инфраструктура.

Шефът на енергийната програма на „Грийнпийс“ за Русия Владимир Чупров заяви: „Русия държи първото място в света по брой аварии по тръбопроводите. Първо трябва да отстраним петролните течове, после да развием ефективни енергийни технологии. Ако ги внедрим у нас до 2020 г., ще може да спестим осем пъти повече нефт от очаквания добив на платформа „Приразломная“.

Естествено ще ми отвърнат, че „Газпром“ е национално достояние“, държавна собственост и сондажите в Арктика ще се правят в интерес на всички ни.

Нека погледнем обаче регистъра на акционерите на „Газпром“. Петдесет на сто от акциите са собственост на частни компании и на частни лица. Останалите 50 на сто формално са държавна собственост. Какво представлява обаче държавната собственост в пазарни условия, при либерална икономика? Тя е част от пазарната система, управлявана според законите на пазара.

Уместно е тук да напомним думите на Енгелс, че държавният чиновник винаги разглежда държавата като своя частна собственост и винаги се опитва да представи частния си интерес за държавен. Какво остава, щом говорим за собственост върху компания, очебийно включена в световния пазар . . .

Така че и Следственият комитет, и външно министерство, и сами знаете кой – общо взето, цялото кралско войнство начело със самия крал – всички те блестящо демонстрираха в тази история чии интереси всъщност бранят в Арктика.

Каква ти екология, щом става дума за милиарди долари!

Едно е радостното тук – след думите на Путин хората от „Грийнпийс“ едва ли ще получат огромни присъди. Но сме наясно, че може като нищо да отнесат по две-три годинки в мордовски лагери от нашия съд – най-независим в света.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.