Лазерната епилация като спасение за жени и мъже. Кога, как, колко?

Съвети от д-р Весела Петкова*

Главата на уреда се допира плътно до кожата и постепенно, с изместване с леко припокриване, трябва да се обработи цялата зона, за която се търси ефект. Снимки: e-vestnik

Не само жени търсят спасение от окосмяването. Все повече мъже стават клиенти на клиники по дерматология.
Премахването на прекалено окосмяване не е от днес. В древен Египет то е било махано предимно  заради паразити, които намират убежище сред гъсти косми. Днес водеща причина е личният комфорт и представата кое е красиво. А космите не са! Дори при мъжете това отдавна не е секси.
Днес има много варианти – от класическото древно бръснене, до техника, която директно влияе на корена на косъма.
Сред най-популярните „машини“ за премахването на косми, е лазерът. Сега в цяла България има какви ли не апарати. Но преди да се впуснеш в няколкомесечни процедури и харчене на десетки левове, трябва да си информиран(а).

Тип кожа и процедури

При всяка подобна манипулация е по-добре човек да иде на консултация при човек, който разбира и няма да се поколебае да ти каже, че: „Тази процедура не е подходяща за вашата кожа!“. Доверяването на козметични студия, без дерматолог, който медицински да погледне на вашата кожа, е рисковано.

Д-р Петкова нанася охлаждащ гел върху занята, която ще се третира с лазер. Снимки: e-vestnik

При първата среща специалистът определя типа кожа, който имаш, и типа косми. Преценява техния вид, за да установи, дали и доколко ще се повлияят от лазера. Лекарите често използват таблица, която ориентира за типовете косми, отделните зони и силата на лазера, с която да се обработват. „Най-добрата комбинация за работа с лазер е бяла кожа с много тъмни косми“, казва дерматологът д-р Весела Петкова* от дерматологична клиника „София”**.
В случая машината за третиране на окосмяването в дерматологична клиника „София“ е  лазер „златен стандарт“ – Lumenis Light Sheer . Той може да бъде използван целогодишно. Лазерът е диоден. Светлината му е с определена дължина на вълната, която въздейства на корена на косъма и води до неговото унищожаване.
Важно е да се знае, обаче че две седмици преди и след манипулацията, кожата не трябва да бъде излагана на слънце.

Защо са нужни повече процедури?

Необходимостта от няколко процедури в различно време пък се дължи вна това, че лазерът въздейства само на косми, които са във фаза на растеж. А те са в такава фаза по различно време. На следваща процедура лазерът повлиява на онези косми, които по-рано са били във фаза на покой, а вече са започнали да растат. За да има сигурност, се правят няколко процедури, по преценка на специалиста.

Д-р Весела Петкова

Обикновено между 10 и 25% от космите са засегнати още на първата процедура, защото толкова са в активна фаза на растеж. Останалите остават за следващите процедури. „Има хора, които казват: „Ето този косъм не падна“. Той не падна, не защото не е бил обработен, а защото не е бил във фаза, в която трябва да падне“, допълва д-р Весела Петкова.
При първата консултация се прави и задължителен тест. Има случаи, при които пигментът на кожата е такъв, че има голямо съмнение дали процедурите ще повлияят, обяснява дерматологът. При други случаи съмнението е в това как лазерът може да въздейства на кожата. Обикновено проблемите са при много тъмни и при много светли кожи. Ако кожата не е достатъчно хидратирана, ако е печена на слънце, ако е тънка, има опасност от странични реакции. Може да се получи повърхностно изгаряне. Затова, преди да се прибегне към третиране на пациента, трябва да е ясно дали кожата е излагана на слънце.
Пациентът попълва и въпросник, свързан с това, дали има алергии, болести, сред които туберкулоза, хепатит, сърдечни заболявания, хормонални проблеми. Лекарят, с който се консултирате, е важно да знае, как кожата ви се повлиява от слънцето, както и да усети настройката ви към болката. Тази информация е от изключително значение, преди човек да се подложи на процедура с лазер.

Главата на уреда се допира плътно до кожата и постепенно, с изместване с леко припокриване, трябва да се обработи цялата зона, за която се търси ефект. Снимки: e-vestnik

Най-общо за лице са нужни 4-6 процедури, за различните зони на тялото – от 6 до 8. Разбира се трябва да се има предвид индивидуалността на кожата и случаите. „Ако човекът е с хормонален проблем, предварително трябва да знае, че ще му бъдат нужни повече процедури и успоредно лечение на този хормонален проблем“, уточнява д-р Петкова. При такива случаи се активират косми, които са в друга фаза, с дремещи фоликули и под хормонален стимул се събуждат.

Цени, апарати, настройки

Предварително няма как да стане ясно каква част от окосмяването ще се повлияе още на първата процедура. Именно това я оскъпява. Средно за горна устна или брадичка , цената е 50 лв., за лице или шия – 150 лв., за гръб, кръст, рамене- 400 лв., за цели крака, аксили и интим – 600 лв. Всички цени са за една процедура.

Д-р Весела Петкова демонстрира как действа лазерът. Снимки: e-vestnik

Тъй като София, а и цяла България, е залята с всякакви апарати, човек внимателно трябва да проучва и подбира на какво ще подложи кожата си. В днешно време, конкретно лазерите, са малки и лесно преносими. Всеки от тях обаче има определен таргет – един отговаря за косми, друг- за пигмент, трети за вени, а това зависи от настройки на вълната. У нас са разпространени множество модели евтини китайски апарати, но важен е също така и софтуерът, който ги настройва. Ако настройката не е правилна, ефектът може да е слаб или да има рискове за кожата.
Активната част на апарата е квадратчето на накрайника. Лекарят работи с него внимателно, с леко припокриване, върху цялата зона, която трябва да третира. Това е изключително трудоемко, което е и една от причините за цената на процедурата. „Принципът е – за да е мощен импулсът, площта трябва да е малка. Няма истински силна машина с голям отвор. Така, да речем зона като подбедрици, се прави за околко 2 часа. Това е човешки труд, изискващ пълна концентрация“, обяснява дерматологът.

Боли

При работа пък специалистът внимава накрайникът да е плътно прилепнал. Задължително върху кожата се слага охлаждащ гел. За да се третират с лазер, космите трябва да са с дължина не повече от 3-4 милиметра. При по-дълги косми човек може да изпита по-силна болка. Причината е, че силата на импулса ще се съсредоточи към свободния край, а не към корена.

Главата на уреда е с квадратна форма и в това квадратче е активната зона. С него при процедури трябва да се покрие внимателно цялата окосмена площ на кожата, за която се търси ефект. Снимки: e-vestnik

Що се касае до болката – тази процедура боли.  Разбира се възприятието за болка е различно. Някои усещат леко парене, други, – силно убождане, трети – двете едновременно. По-чувствителните хора я определят като силна, но моментна болка. Причината е, че към всеки косъм има прилежащо нервно влакно. „ Не знам за медицинска процедура, която да не е свързана с болка и дискомфорт. Що се касае до мъжете, то те категорично издържат по-малко на болката от жените“, смее се д-р Петкова. Тя самата има пациенти, които ден преди процедурата взимат успокоителни.

Трайността е 6-7 години

Трайността на процедурата е много голяма. Човек се притеснява от инвестицията, но трайността е около 6-7 години, а който си прави подновяване всяка година, тази трайност може да продължи и за по-дълъг период от време.

Д-р Весела Петкова демонстрира как се третира окосмяване по краката. Снимки: e-vestnik

Най-добрата комбинация за ефекта от лазерна епилация е светла кожа с тъмни косми. Тъмният цвят на косъма и кожата също крият риск. Има по-голяма вероятност за трайни пигментации при непрофесионална работа или излагане на слънце непосредствено преди и след процедурата. Специалистът трябва много добре да разбере типа кожа, който ще третира и в същото време да е наясно с машината, с която работи. „Ако софтуерът на машината не е настроен подходящо, могат да се случат много неприятни неща. Тези машини се преглеждат, правят се профилактики, преинсталират се“, казва дерматологът.

Какво става при процедури и плаж

Активно плажуващите трябва да изчакат и да не се подлагат на лазерна епилация. Причината е, че може да се получи неприятна пигментация, която да остане с месеци. Обработената с лазер кожа става много податлива на ултравиолетова светлина, тя произвежда много повече меланин. Така могат да се появят петна, във формата на квадратчета – с формата на главата на уреда, който облъчва кожата. Най-неприятно е при пигментите в областта на лицето или при дълбоко слънчево изгаряне на третирано с лазер място. Тогава пигментацията може и да не изчезне.
Човек трябва да отива на процедури изкъпан, с чиста кожа и леко наболи косъмчета. Кола маската не е подходяща, защото ги изскубва.
Доктор Петкова всеки ден има различни случаи, свързани с обилно окосмяване и за тях лазерът се ползва по медицински показания. Често идват пациенти с хормонален проблем, сред които например младо момиче с поликистозни яйчници, това състояние се нарича хирзутизъм – окосмяване от мъжки тип при жените. Такова състояние е много смущаващо. Тогава лазерът е направо задължителен, смята дерматологът.  При тези хора трябват повече процедури, но има ефект.
Случва се да идват пациенти, които не казват, че преди това са се излагали на слънце. Така след процедурата се появяват петна по ръцете. „Пациентка, която обясни, че няма как да не ходи на море, беше предупредена, че ще получи пигментация. Хората понякога не слушат. След обработка на интимния триъгълник, тя замина на море. За следващата процедура дойде с огромно черно петно на третираното място. Пациентката сама се увери, че не трябва да се излага на слънце две седмици преди и след процедурата.“

––––––-
* Д-р Весела Петкова е завършва медицина в Медицински университет в София.

Д-р Весела Петкова. Снимки: e-vestnik

Специализира дерматология и венерология в същия университет. Стипендиант е на „Американската Академия по дерматология и венерология“ – Вашингтон, 2007 година. Стипендиант е на „Международната асоциация по дерматология и венерология“ – Прага, 2009 година. Участник-презентатор в национални конференции на тема „Рядко наблюдавани дерматологични случаи“, дерматохистопатология.
Завършила е курсове по естетична дерматология – коригиране на белези на стареене чрез инжектиране на ботулинов токсин, временни попълващи средства (хиалуронова киселина, PLLA, CaHA, PoCA), мезотерапия, прилагане на лазери за естетични цели.
Член е на Българско Дерматологично Дружество; Сдружение на частно-практикуващите дермато-венеролози, Дружество по естетична дерматология.

** Дерматологична клиника „София” е специализирана в извънболнична медицицинска помощ; диагностика и лечение на инфекциозни и неинфекциозни заболявания на кожата; дерматологична хирургия – оперативно лечение на доброкачествени и злокачествени заболявания на кожата; детска дерматология – диагностика, лечение и профилактика на заболявания на кожата и лигавиците; естетична дерматология – неоперативна корекция на белези на стареене и естетични несъвършенства в областта на лицето и тялото; полово-предавани инфекции –диагностика и лечение. Клиниката е в кв. Дървеница, 02 472 13 56.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.