Каква амнистия замисля Путин

Путин и
Колаж по повод присъдата над „Пуси Райът“ от Олег Сандро Панфилов, Фейсбук.

Президентът на Русия Владимир Путин възложи на своя Съвет по правата на човека (СПЧ) да представи до 15 октомври предложения по повод предстоящата амнистия по случай 20-ата годишнина от приемането на руската конституция, пише „Комерсант“.

Би трябвало новата амнистия да е много по-мащабна от предходната, обявена тази година за някои осъдени за икономически престъпления, смята Андрей Бабушкин от СПЧ. Според него сега трябва да бъдат освободени наведнъж 30-40 хиляди души, извършили ненасилствени престъпления, а на други 50 хиляди да бъдат намалени присъдите.

„Нямаме нужда от толкова много затворници, а излезлите на свобода след амнистия изпитват един вид благодарност към държавата и извършват по-малко престъпления от освободените поради изтичане на присъдата“, обяснява той. И добавя, че трябва да се предвиди възможността за отмяна на амнистията за освободени, които „не се държат много добре“.

Според правозащитника в навечерието на олимпийските игри в Сочи ще е уместно да бъдат пуснати на свобода също така обвиняемите и осъдените за безредиците на Блатния площад по време на протестите срещу властта през май миналата година и осъдените по делото на ЮКОС – Михаил Ходорковски и бившият му съдружник Платон Лебедев. По думите му Владимир Путин разбира това, иначе не би се обърнал към СПЧ.

Основната идея на амнистията е да бъдат освободени извършители на ненасилствени престъпления, а не обвиняеми за масови безредици, ако бъдат осъдени по делото за Блатния площад, изтъква обаче Тамара Моршчакова от СПЧ, бивш конституционен съдия.

Повече шансове според нея имат Ходорковски и участничките в групата „Пуси райът“, осъдени на две години затвор за „пънк молитва“ срещу Путин, изпълнена миналия февруари в московска катедрала.

Амнистията не бива да е мащабна, смята Мария Канабих от правозащитния съвет и посочва, че в руския кодекс не са много членовете, наказващи „незначителни престъпления“.

Според конституцията на Русия амнистия обявява Държавната дума, но в случая „властта иска да демонстрира пред световната общественост, че инициативата е на президента и че тя е способна на диалог с обществото“, коментира Вадим Соловьов, оглавяващ юридическата служба на руската компартия. „Но, за Бога, най-важното е да прекратят делото“ за Блатния площад, добавя той.

Подведените под отговорност за масови безредици на Блатния площад може също да бъдат обхванати от амнистията, но за целта делото срещу тях трябва да стигне до присъди, пише „Независимая газета“, цитиран от Би Би Си.

Ако присъдите бъдат обвинителни, всеки от тези хора трябва да подаде молба за помилване, в която задължително да признае вината си, подчертава изданието. „Поне такава бе логиката на руската власт и лично на Путин по-рано, когато ставаше дума за евентуална амнистия (например по делото „Ходорковски“). Няма причини да смятаме, че сега президентът ще се отклони от тази логика“, твърди всекидневникът.

Юридически погледнато, президентът може да предприеме акт на милосърдие, без осъденият да се разкае. „Но фактът, че Путин не го прави, не означава автоматично, че той самият е жесток, отмъстителен, обидчив. Щом е президент, той е вписан в конкретния социално-политически, културно-исторически и ментален контекст, който понякога му диктува правилното поведение“, разсъждава „Независимая газета“.

„Милосърдието изобщо и по-специално милосърдието от страна на властта, за жалост, не представляват ценност в Русия и се възприемат не като проява на сила, а като демонстрация на слабост“, пояснява вестникът. „Нещо повече, снизхождението към затворници не е масова добродетел в Русия (…) В тази координатна система прошката неизбежно трябва да бъде предшествана от унижение“, обобщава „Независимая газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.