Ликвидиране на сирийския химически арсенал – колосална задача за експертите

Франс прес

Експерти по химическите оръжия ще започнат една от най-амбициозните и най-опасните операции по разоръжаване в разгара на войната в Сирия.

Става дума за елиминирането на над 1000 тона токсични продукти (зарин и иприт), складирани в цялата страна. ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия набират трескаво кандидати, готови да рискуват живота си и да работят къртовски, за да изпълнят невъзможните срокове. Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, приета в петък, задължава Башар Асад да унищожи за няколко месеца всичките си запаси от химически оръжия. Но подробностите от плана, разработен от руснаците и американците за инспектирането на 45-те обекта за съхранение на химическите оръжия все още се уточняват.

Такива операции вече бяха предприети в Ирак и в Либия, но никога в разгара на война. Войната в Сирия отне живота на 100 000 души за 30 месеца и сраженията продължават. Експертите смятат, че ще са необходими близо 200 инспектори, а Организацията за забрана на химическите оръжия, натоварена със задачата да прилага разпоредбите на Конвенцията от 1993 г. за забрана на химическите оръжия, не разполага с достатъчно специалисти.

Онези, които доброволно кандидатстват за тази мисия, рискуват да се превърнат в мишени за враждуващите страни. Ще трябва със сигурност прекурсорите (токсичните продукти) да бъдат изнесени от Сирия, за да бъдат унищожени в обезопасена среда. Американо-руският план предвижда да се свърши цялата работа до средата на 2014 г., но повечето от експертите не вярват, че това е възможно.

„Никога не е осъществявана такава мащабна операция и то в условия на война“, подчертава Дина Есфандиари, специалист от Международния институт за стратегически изследвания в Лондон. „Първо ще бъде много трудно да се гарантира, че Асад действително е декларирал целия си арсенал“, допълва тя. „А после инспекторите ще се превърнат в идеални мишени в тази гражданска война. Всеки, който иска да саботира операцията – и аз съм сигурна, че много ще искат да го направят – ще може да ги вземе на мушка, когато те посещават обектите“, посочва специалистката.

Според Хамиш дьо Бретон-Гордън, бивш офицер от британските сили за боравене с ядрени и химически оръжия, подобна мисия е невъзможна в разгара на войната. Химическите снаряди или ракети, които вече са готови за употреба, трябва да бъдат унищожени на място в специален инсинератор, но ще бъде невъзможно да се създадат подобни инсталации в Сирия.

В Ирак експертите понякога копаеха дупки в пясъка насред пустинята, изливаха бензин и задействаха детонатор, за да изгорят химическите продукти. Но и дума не може да става да се процедира така в Сирия.

„Идеално ще бъде сирийците да доставят химическите оръжия на границата, където ООН и големите сили ще ги вземат, за да ги елиминират“, казва експертът.

Двестата специалисти трябва да работят неуморно в продължение на шест месеца, за да опишат и да прехвърлят извън страната всички опасни продукти.

„Но за тяхното унищожаване е необходимо много по-дълго време, може би две години“, добавя специалистът, който подготвя медицинския персонал в Сирия да работи под заплахата от химически атаки.

САЩ и Русия от години доброволно унищожават химическите си арсенали, но поискаха допълнителни срокове заради мащабите на задачата.

Москва и Пекин предложиха услугите си за сирийската операция. САЩ, Германия и други страни също предложиха техническа или финансова помощ.

Руснаците и американците имат инсталации, които могат да приемат сирийските оръжия, но Русия е сдържана по въпроса. Стойността на операцията се очертава колосална. Според Башар Асад тя ще продължи една година и ще струва един милиард долара. Според някои експерти този срок едва ще стигне, за да се направи равносметка на наличните химически оръжия и те да бъдат изнесени от Сирия.

„По отношение на финансовите ресурси, фактурата ще излезе солена“, казва Бретон-Гордън. „Това е като минно поле. Обезвреждаме една бомба, но винаги остава още една за обезвреждане“, обяснява дипломат от ООН.

Дина Есфандиари е оптимистка. „Възможно е сроковете да не бъдат спазени, но дори и специалистите да успеят да обезвредят само една част от арсенала, усилията си струват“, казва тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.