Не, няма да има избори в Гърция заради Златна зора

Смут предизвика в правителствения лагер заплахата, отправена в края на миналата седмица от лидера на крайнодясната Златна зора Николаос Михалолиакос, че е възможно да реши в даден момент всички 18 депутати на партията да подадат оставки и да напуснат парламента. Подобно нещо би предизикало повторни избори в 15 избирателни района на страната, които на практика включват над половината население.

Това са основни избирателни райони от Атина, Солун, останалата част от областта Атика, към която се числи и гръцката столица, Етолоакарнания, Лариса и други. Рискът за правителството идва от факта, че съгласно избирателната система в 14 от 15-те избирателни района ще бъдат излъчени по един мандат за партията, спечелила вота.

Едни такива избори биха били политическо самоубийство за Златна зора, тъй като тя никъде няма да бъде първа партия, за да получи мандат в 14-те района. Най-много тази партия да спаси един от трите мандата, с които разполага в 15-те района и по-специално във Втори атински избирателен район. Но да смяташ, че ще вкараш 18 депутати е политически кретенизъм.

Още повече пък, когато става въпрос за една партия, като Златна зора, за която съдебните разследвания показаха аргументирано, че е престъпна банда.  Ако властите решат нейните активисти да бъдат лишени от депутатски имунитет, те много по-лесно ще се разпаднат, отколкото смятат политическите им противници.

При това поне 90 на сто от гърците ентусиазирано приветстват този факт. Защото ако им се сложат белезници заради извършени от тях в миналото престъпления, те не само няма изобщо да стигнат до преизбиране, но и масовите оставки на депутатите, с които плашат, ще ускорят разпускането на тяхната партия. Поне за момента звучи някак немислимо депутатите на Златна зора масово да подадат оставки.

Разбира се, това не изключва в един или повече избирателни района някои депутати от тази партия да подадат оставки, но при положение, че са сигурни, че там мандатите ще бъдат спечелени от опозиционната СИРИЗА, за да бъде нанесен политически удар върху Нова демокрация и да бъде дестабилизирано коалицишонното правителство.

Подобен ход би поставил премиера Андонис Самарас в доста трудна ситуация. За това и Самарас прави всичко възможно, за да не бъдат предизвикани избори сега. Със сигурност може да се каже, че правителството само може да загуби от каквато и да е изборна надпревара в този момент. Ако бъдат предизвикани предсрочни парламентарни избори, дори вероятността партията Нова демокрация да загуби този вот е твърде голяма.

Повторни избори ще подействат дестабилизиращо за коалиционното правителство на двете партии Нова демокрация и ПАСОК, ако Златна зора прибегне до този ход, за да даде възможност мандатите във въпросните избирателни райони да бъдат спечелени от опозиционната радикална левица СИРИЗА и тя да привлече повече гласове, ако в крайна сметка се стигне до общи избори.

В тази насока двете правителствени партии имат опит от миналото. През 1992 г. Нова демокрация плати скъпо. Повторните избори, които бяха предизвикани във Втори атински избирателен район, ясно показаха, че тогавашното правителство на премиера Константинос Мицотакис рухва, тъй като ПАСОК спечели триумфално мандата и на следващата година триумфира и на общите парламентарни избори.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.