Смъртта идва с виолетов плик

Нобелистът Жозе Сарамаго продължава литературно-социалния си експеримент

„На следващия ден никой не умря” е първо изречение в „Приумиците на смъртта” на Жозе Сарамаго (изд. „Колибри”, превод Даринка Кирчева). Четете романа внимателно. То ще се появи още веднъж, където най-малко очаквате.

Навечерието на Нова година, кралицата-майка е на смъртно легло и я чакат да си замине преди камбаните в 12. Тя остава, също на другия ден и на по-следващия. По-особеното е, че в държавата спират да умират.

Ужасът тръгва от погребалните агенции, приплъзва се в застрахователните и т.н. Правителството е в тиха паника. Застрашена е пенсионната система и тя като че ли е най-малкото.

След седмици се ражда оригинална мафия. Предприемачи извозват тръгналите за онзи свят зад граница да пукнат там, връщат ги за погребение. Близките плащат, властта си затваря очите.

След 7 месеца директорът на националната телевизия получава виолетов плик с писмо от смъртта, да информира нацията. Тя връща стария режим, но ще праща едноседмично персонално предизвестие. Смъртникът да се подготви: завещание, прошки и пр.

Във виолетов плик. Графологическата експертиза е категорична: писмото е писано от дамска ръка. И се почва.  Обаче един виолетов плик се връща обратно при смъртта. Праща го повторно, пак се връща. И тя тръгва да провери случая.

Със сигурност романът с най-обилно присъствие на смъртта. Португалският нобелист продължава литературно-социалния експеримент, почнат в „Слепота”. Там беше виртуозен, тук е чудовищно виртуозен.

Погледнете им очите в телевизора – от най-мизерния български социален анализатор до президента на САЩ. Това не са зеници, това са монети. Парализираното от пари въображение ражда ялови представи за живота. А ние глупаците се утешаваме: манипулират ни. Без да подозираме, че положението е по-отчайващо.

Сарамаго експериментира. Поставя човечеството в необичайна ситуация и наблюдава резултата. Неговото въображение е свободно, трябва да му се вярва. Но такива са не повече от 10-тина живи на планетата… Както и да е, внимателно с виолетовите пликове!

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.