Кметът Цонко Перката и др. перки изплуват в дело срещу България

В e-vestnik на два пъти през годините пишем, че кметът на Каварна Цонко Перката, наричан също кметъла, заради рок-фестивалите, на които домакинства, е един от виновниците за масовото строителство на вятърни централи точно край нос Калиакра и на Виа Понтика – един от двата пътя на птиците в Европа (виж тук).

Да накичиш с вятърни перки целия бряг край Калиакра е равносилно да наслагаш такива перки върху белоградчишките скали, примерно. И местната община е напълно отговорна в случая, наравно с местната РИОСВ, прочута с безхаберието си и куклата, поставена като неин шеф от ГЕРБ (виж тук).

Обаче този месец случаят с вятърните паркове край Каварна влиза в европейския съд.
Досега някои от изградените вятърни паркове са правени с шашми, на които е в течение общината в Каварна. Тъй като за голям вятърен парк е нужна оценка за въздействие на околната среда и специални разрешения, тарикатите са се изхитрили да купуват малки парчета земя край брега, за които не се иска такова разрешение. Няколко фирми купуват поотделно такива малки парчета в съседство и после се оказва, че те са се превърнали в голям вятърен парк.

Но миналата година РИОСВ във Варна е издала одобрение за изграждането на нов ветрогенераторен парк от 95 перки и още 150 други обекта, сред които ваканционни селища. Министърът на околната среда и водите е издал заповед за отмяна на решението на регионалната структура на МОСВ, но административния съд не е зачел заповедта и е приел решението на РИОСВ.

Нито кметът, нито РИОСВ досега са показали загриженост за природата и уникалността на мястото, където се строят вятърните паркове. Те са в защитена зона „Натура 2000”, а овластените да ги пазят, правят всичко възможно да окепазят природата на своя край. Всъщност режат клона, на който седят, защото именно природата привлича туристи в региона, а не перките.

Т. нар. Цонко Перката може да се фръцка по вестниците като голям почитател на рок-културата, но всъщност е изостанал в цивилизационното си развитие. И резултатът е, че Европейската комисия ще съди България.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.