Революция в здравната система на САЩ

Франс прес

Милиони американци, които не са здравноосигурени, могат вече да сключат договор за субсидирана от държавата здравна вноска – революция в системата на американското здравеопазване, подета от Барак Обама, но чието начало става в условия на политически препирни и е съпътствано от някои технически проблеми.

„Ще бъде откачена работа“, казва директорката на Клиника дел Пуебло, здравен център във Вашингтон, обслужващ испанската и латиноамериканската общност.

„Ще можем да започнем да показваме на хората как функционира реформата, но няма да можем вероятно да регистрираме голям брой от тях още през първия месец“, допълва тя.

Федералната държава разчита на местни организации като Клиника дел Пуебло, за да напътстват здравнонеосигурените хора, защото нищо не става автоматично, а процедурата е сложна.

Проектът е колосален. Правителството призна, че компютърните системи изобщо не са напълно готови да приемат електронните формуляри за получаване на здравни вноски. А и реформата се сблъсква с мащабно предизвикателство – въпреки рекламата, колко американци в действителност знаят какви са новите им права?

„Потресена съм, като виждам до каква степен хората не са наясно и до каква степен информациите не са достигнали до тях“, казва Алисия Уилсън, директорката на Клиника дел Пуебло.

„Има много дезинформираност сред обществото. Много хора се опитаха да представят в негативна светлина програмата, а тя е всъщност първият истински опит да се реформира здравната система и да се въведе почти универсална здравна осигуровка“, казва Винсънт Кийн, президентът на Юнити хелт кеър, мрежа от 30 здравни центъра във Вашингтон.

В една страна, където здравното осигуряване е задължение на частния сектор, повече от половината от американците се осигуряват чрез работодателите си. Около 57 милиона души обаче не са здравноосигурени и не могат да получават здравни или болнични грижи, защото не са достатъчно бедни, за да получават социални помощи, но и не са достатъчно заможни, за да си платят сами индивидуална здравна осигуровка. Те трябва да плащат изцяло лечението си, в това число и за такива заболявания като рак или диабет.

Но 7 милиона измежду тях би трябвало да се възползват сега от реформата и да получат здравна осигуровка от 2014 г. благодарение на закона, твърди Службата по бюджета на американския Конгрес. А още 25 милиона ще се сдобият със здравна осигуровка до 2016 г.

Здравнонеосигурените хора ще имат достъп до интернет сайт, в който ще могат да избират измежду десетки планове за здравно осигуряване, повече или по-малко скъпи, в зависимост от нивото на възстановяване на сумите за здравните грижи. Тези планове ще бъдат повече или по-малко субсидирани от държавата в зависимост от доходите в домакинството, така че семействата да харчат само определена част от приходите си за здравно осигуряване.

От 1 януари застрахователите няма да могат да променят стойността на застраховката в зависимост от анамнезата на хората. Само възрастта, региона, числеността на домакинството и тютюнопушенето ще се взимат предвид.

Четиричленно семейство от Маями с 50 000 долара годишен доход ще плаща например 282 долара месечно за застраховка от среден тип, твърди правителството. Това включва помощ от 519 долара, което ще им спестява годишно хиляди долари.

Във Вашингтон републиканските противници на Барак Обама повтарят от 2010 г., че законът прави медицината социалистическа като в европейските страни. Те твърдят, че разходите ще се увеличат, по-специално за фирмите, които могат да бъдат заставени да плащат глоби, ако не предлагат здравни осигуровки на служителите си.

Двадесет и седем американски щата, управлявани от републиканци, отказаха да сътрудничат на реформата, а на федерално ниво републиканците гласуваха десетки пъти, но напразно, за отмяна за закона за здравната реформа.

Но Барак Обама няма никакво намерение да отстъпи във връзка с този емблематичен за първия му мандат закон. „Докато съм президент, това няма да се случи“, казва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.