Вернер Файман – сговорчивият прагматик, който ще управлява Австрия

Франс прес

Вернер Файман. Снимка: от тв екрана

Социалдемократът Вернер Файман, австрийски канцлер от 2008 г. насам, а вероятно и през идните пет години, след като спечели парламентарните избори в неделя, си е изградил имидж на сговорчив, уравновесен и прагматичен политик.

Както е обичаят, австрийският президент Хайнц Фишер се очаква да предложи на партията победителка във вота (в случая на Австрийската социалдемократическа партия – АСДП, отбелязала с близо 27 на сто от гласовете най-лошия си резултат на избори за парламент) да състави правителство.

Класически продукт на виенската социалдемокрация, Вернер Файман минава по всички стъпала от кариерата на един активист: студент по право, в името на партията зарязва следването в края на 70-те и през 1981 г. оглавява столичната организация на Социалистическата младеж, а през 1985 г. е избран за общински съветник. Девет години по-късно става заместник-кмет по жилищните въпроси и председателства влиятелната Асоциация на наемателите на социални жилища.

Без да си е поставял за цел политическа кариера в национален мащаб, през 2007 г. поема министерството на инфраструктурата и транспорта; създава си мрежа от приятелства в медиите, по-специално с шефовете на популярните всекидневници „Йостеррайх“ и „Кронен цайтунг“.

Връзки, които без малко не му струваха скъпо – обвинен бе, че като транспортен министър е финансирал рекламна кампания в „Кронен цайтунг“ чрез железниците и пътното управление Asfinag.

Евроскептик, впоследствие става „пламенен европеец“ Вечно усмихнат, Вернер Файман като виртуоз на политическата тактика мени становищата си по редица проблеми, по-специално по европейския въпрос.

През лятото на 2008 г. например в страната се долавят първите трусове от финасовата криза и с остри евроскептични изявления той се налага начело на АСДП.

А преди пет години, в самото навечерие на предходните избори за парламент, АСДП прие законопроект на австрийските крайнодесни, предвиждащ задължителен референдум за сключване на всеки нов европейски договор.

На изборите през септември 2008 г. Вернер Файман успява да задържи своята партия на първо място, но тя слиза под 30 на сто, с което отбелязва най-слабия си резултат от 1945 г.

И ето че през 2013 г. той се представи пред електората като новопокръстен „пламенен европеец“ – партията му гласува в Националния съвет за всички помощи, отпускани от ЕС по време на кризата, по-специално на Гърция. При все това политикът категорично отхвърли възможността за съюз с крайната десница, неспирно критикувала Брюксел и единната валута през всичките години на предишния парламент.

Роден на 4 май 1960 г. във виенско дребнобуржоазно семейство, по време на първия си мандат Вернер Файман демонстрира и прагматичен подход към вътрешните въпроси на страната.

В разгара на икономическата и финансова криза той работи ръка за ръка със своя вицеканцлер – консерватора Михаел Шпинделегер, и то още от 2010 г., без да се спре пред някои жертви, за да запази единството в правителството на широката коалиция.

Така например при подготовката на мерки за смекчаване на кризата (в размер на 28 милиарда евро до 2016 г.), две трети от които орязваха разходите, партията му отстъпи от основното си искане – въвеждането на данък наследство.

Заради това отклонение от социалдемократическите ценности миналата есен му бе нанесена тежка обида – под 85 на сто от делегатите на партиен конгрес го подкрепиха като лидер на АСДП, най-ниския процент досега за единствен кандидат.

Файман е женен от 2001 г. за общинската съветничка от АСДП във Виена Мартина Лудвиг. Има две деца: петгодишната Флора и 17-годишната Мартина, дъщеря от първия му брак.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.