САЩ – когато правителството спре

Държавният апарат в САЩ започна да спира работа за първи път от 17 години, след като Конгресът, в който има сериозни разделения заради здравния закон на президента Барак Обама, не успя да постигне споразумение за финансиране на правителствените служби, пише в. „Вашингтон пост“.

Спирането на работата на правителствените служби означава, че около 800 000 души ще трябва да излязат в отпуск. Националните паркове, паметници и музеи ще бъдат затворени, същото се отнася и за повечето държавни учреждения. Десетки хиляди авиодиспечери, надзиратели в затвори и служители на граничните власти ще трябва да работят без заплащане. А много заседания на Конгреса ще бъдат отложени, отбелязва изданието. Въпреки трескавите ходове, които предприеха в последния момент Белият дом и двете камари на Конгреса, безизходицата, възникнала заради здравния закон на Обама, не можа да бъде преодоляна и се стигна до подготовка за спиране на работата на правителствените служби в САЩ, посочва в. „Ню Йорк таймс“.

Правителството на Обама и контролираната от републиканците долна камара на Конгреса и преди са имали разногласия, които са можели да предизвикат спиране на средствата за държавния апарат, но винаги са постигали споразумение в последния момент, за да избегнат проблеми с работата на правителствените служби.

Войната на най-ревностните консерватори в Камарата на представителите срещу здравния закон на Обама стигна до неизбежния си край и сега спирането на работата на правителствените служби може да постави на изпитание търпението на избирателите по отношение на рискованата политика на републиканците. Възраженията в партията прерастват в сериозно недоволство и съвсем не е сигурно, че членовете й ще останали единни в исканията си за отстъпки по въпроса за здравната реформа, ако спирането на работата на държавния апарат продължи известно време, коментира „Ню Йорк таймс“.

Председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър отхвърли мнението, че тактиките на републиканците са довели до спиране на работата на правителствените служби, и настоя, че виновни всъщност са демократите, които по думите му отказват да преговарят за здравния закон. Демократите обаче са уверени, че американската общественост ще продължи да държи отговорни републиканците за нарушаването на дейността на държавния апарат, ситуация, която може да продължи с дни, докато не се стигне до споразумение. Според съпартийците на Обама републиканците използват непочтени методи, за да постигнат отмяна на закон, приет преди четири години, ратифициран от Върховния съд и одобрен от избирателите на последните президентски избори, изтъква британският в. „Гардиън“.

Въпреки драмата около спирането на работата на правителствените служби настоящата безизходица е прелюдия към вероятно доста по-опасно противопоставяне, свързано с необходимостта Конгресът да вдигне тавана на държавния дълг, за да позволи нови правителствени заеми, отбелязва британският в. „Файненшъл таймс“.

Правителството на САЩ стигна до историческо спиране на работа, което би довело до пускането в неплатен отпуск на стотици хиляди държавни служители, след като републиканците в Камарата на представителите отказаха да приемат бюджет, освен ако в него не е заложено отлагане на важни реформи на Барак Обама в здравеопазването, пише в. „Гардиън“.

Приетата резолюция в контролираната от републиканците долна камара на Конгреса обвързва финансирането на правителствените дейности до средата на декември с едногодишно отлагане на здравния закон на Обама. Новият закон за здравеопазването, който трябва да влезе в сила, също така е лишен от важен данък.

Подкопаването на здравните реформи, които са водещото законодателно постижение на управлението на Обама, от години е приоритет за консервативното крило на Републиканската партия и в миналото вече е била размахвана заплахата за блокиране на работата на правителството, отбелязва „Гардиън“.

Вчера обаче в Конгреса все по-силно се налагаше усещането, че републиканците в Камарата на представителите са готови да изпълнят заплахата си за спиране дейността на правителството, което би започнало една минута след полунощ във вторник местно време, макар и допитванията да сочат, че ще бъдат обвинени за тази маневра, която може да навреди на партията им на междинните избори догодина, пише изданието.

Очаква се Сенатът да изчака до днес преди да премахне републиканските споменавания на здравния закон и за втори път за една седмица да върне „изчистен“ текст в долната камара на конгреса. В текста се предвижда финансиране на федерални учреждения без същевременно да се възпрепятства въвеждането на задължително медицинско лечение за американци без здравна застраховка.

В такъв случай Камарата на представителите ще разполага само с няколко часа или да гласува финансирането на правителството без да пречи на въвеждането на здравния закон, или да задейства първото спиране на работата на правителството на САЩ от 17 години насам, пише „Гардиън“.

Без пълна капитулация на републиканците в долната камара на Конгреса, част от държавните служби ще спрат работа, стотици хиляди служители ще бъдат пуснати в неплатен отпуск, а от милиони други ще се поиска да работят без заплащане, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Проучванията на общественото мнение сочат, че обществеността вече е силно недоволна от представителите си в Конгреса и перспективата за първото спиране на работата на правителството от 17 години ще е последното разочароващо развитие. Тъй като подобно временно спиране на правителствени дейности изглежда неизбежно без компромис в последния момент, битката е колкото за обвиняване на другата страна, толкова и за търсене на решение, отбелязва вестникът.

„Спиране на работата на правителството може да подейства като цунами в окръг Колумбия“, е заглавието на в. „Вашингтон пост“.

Районът на столицата Вашингтон, където работят най-много федерални служители и подизпълнители в цялата страна, може да загуби до 200 милиона долара на ден, а над 700 000 служители може да пострадат финансово ако федералното правителство спре работа тази нощ, пише изданието.

В тази оценка не влиза ударът, който ще бъде нанесен на туризма, един от основните източници на приходи в района, ако бъдат затворени музеите на Смитсоновия институт, Националният зоопарк, историческите обекти на бойните полета от Гражданската война и други туристически атракции с федерално финансиране.

Пощата ще продължи да се доставя, тъй като Пощенската служба на САЩ е независима агенция. Служители на държавните железници заявиха, че влаковете ще продължат да се движат.

Окръг Колумбия е единствената териториално-административна единица, където могат да спрат основни услуги като библиотеки и събиране на отпадъците, но кметът демократ Винсънт Грей се опитва да избегне това като обяви всеки общински служител за жизненоважен, което може да накара тези служители да продължат работа дори при спиране на правителствената дейност, отбелязва „Вашингтон пост“.

Спиране на работата на правителството на САЩ ще удари някои услуги като мрежата на националните паркове или подновяванията на паспорти и шофьорски книжки. По някои оценки това може да коства на икономиката до 2 милиарда долара с пращането в неплатен отпуск на около 800 000 федерални държавни служители, пише в. „Дейли телеграф“.

Сегашната законодателна борба предвещава един потенциално много по-сериозен спор през октомври, когато Конгресът ще трябва да увеличи тавана на държавния дълг. Този таван по оценки на финансовото министерство ще бъде достигнат на 17 октомври.

Икономисти предупреждават, че ако партизанщината доведе до провал при преговорите за нов таван на дълга, това ще се отрази както на американската, така и на световната икономика, отбелязва „Дейли телеграф“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.