На първите дами им писна да ядат и пият покрай съпрузите си

Познайте кой не отиде нито на вечеря, нито на закуска в Кемп Дейвид и дори не се качи в самолета? Съпругата на премиера Сара Браун, по баща Маколи – ето кой. Нейното отсъствие, разбира се, изпрати послание – умишлено или не. Новият режим на „Даунинг стрийт“ 10 не иска да има нищо общо с Блеър, нито пък с Шери.

Британският министър-председател се появява рядко със съпругата си Сара. Двойката не иска да прилича на семейство Блеър и засега Сара се справя с тази задача по-добре. Снимка: Ройтерс

Новият образ е на силния мълчалив премиер, който се държи като баща на нацията. Той беше подсилен от приготовленията преди срещата на върха в САЩ. На няколко стъпала по стълбичката на самолета зад г-н Браун можеше да се забележи младежката фигура на Дейвид Милибанд – малък брат, по-голям син, помощник, наречете го както искате – чиито очевидно подчинен статут подчертава властта на Гордън.

Като контрапункт някои медии припомниха сцена на заминаване от времето на Блеър. След деловия Браун те показаха как Тони и Шери махат в синхрон. Но през миналия уикенд имаше един делови премиер и никаква първа дама.

Засега Сара Браун се справя със стремежа да не бъде Блеър по-добре от съпруга си. Тя е почти незабележима, като изключим церемонията по встъпването му в длъжност като премиер. Държи децата извън обективите на камерите, пазаруването си е лично нейна работа, а публичните й появи се свеждат до самостоятелни благотворителни прояви. Ако Сара реши да се върне на платена работа (няколко прехвърляния на имоти от съпруга й й осигуриха доход, а на него спестиха пари за данъци), за да избегне шумотевица в пресата и в обществото, ще трябва да бяга от всичко, което наподобява конфликт на интереси. Защото Шери Блеър беше очернена не заради професионалната й кариера, от която мнозина се възхищаваха. Тя оставяше впечатление, че използва съпружеската си роля, за да печели.

Ах, тази роля на първа дама… Защо в наше време все още се смята, че националният лидер трябва да пътува със съпругата си? Когато става въпрос за кралски особи, е разбираемо. Това, че кралят си има кралица е нещо присъщо на феодализма и на детските приказки. И по времето на империята, не чак толкова отдавна, човек също можеше да приеме тази практика. Имаше вероятност пътуванията да се окажат дълги и скучни; вечерите – безсъдържателни, а местните жители – враждебно настроени. В периода на Студената война пък съпружеските пътувания трябваше да предпазват обществената фигура от неприятности в страни, където властите се опитваха да покажат предимствата си, като поставяха „капани с жени“.

Сесилия Саркози е независима и свободомислеща жена. Тя си тръгна от срещата на Г-8 в Германия по-рано без много да се церемони. Снимка: Ройтерс

В наши дни обаче се наблюдава тенденция официалните посещения да са по-къси и по-делови. Въпреки че средствата за комуникация са вездесъщи, на повечето хора не им харесва да отсъстват от дома си прекалено дълго. Като се абстрахираме от компанията, основната полза от пътуването по двойки е конкурентното социализиране. А и сегашните закоравели от избори лидери определено са достатъчно издръжливи, за да преживеят две самотни нощи в президентския апартамент.

Какво стана на неотдавнашната среща на върха на Г-8 в Германия? Спомнете си телевизионните кадри на пристигащите двойки. Спомнете си снимката на първите дами, заобиколили съпруга на Меркел Йоахим Зауер. Кой ли не е сравнявал външността на дамите и тоалетите им и не си е правил изводи за мястото на партньорите им в обществената йерархия.

Сесилия Саркози явно смая всички, като си тръгна преди официалната снимка на срещата на върха. Защо ги смая? По-добре питайте защо тази изключително свободомислеща жена въобще трябваше да напуска Париж. Какви цели преследват националните лидери, които присъстват на такива събирания с половинките си? Защо се изразходват всичките тези усилия и време за програми за съпругите? За да могат да шепнат ласкави безсмислици във възхвала на местните забележителности, щом влязат в обективите на камерите? Или за да прикриват недостига на жени на срещите на върха по силата на постовете, които заемат? Ако изключим социализирането, което поставя присъстващите без придружител в неизгодно положение, и съкратим отнемащите половин ден протоколни прояви, всеки може да се прибере по-рано у дома. И не е ли балансът между работата и личния живот един от спорните въпроси, които стоят пред съвременния политик?

Хилари Клинтън и Шери Блеър замесиха своите съпрузи в политически неприятности, като се опитаха да бъдат нещо повече от служещи за украса любезни и благородни дами. Те известиха, че дните на първите дами са преброени. Като си играеха на срещи на върха по двойки обаче семействата Блеър и Клинтън просто придадоха нова форма на стереотипа. След това Лора Буш върна часовника назад и в цяла консервативна Америка се чуха въздишки на облекчение.

Като си остава у дома, Сара Браун може и да се харесва на “хореографите” от „Даунинг стрийт“, които искат премиерът да изглежда самостоятелен и силен. Но тя показва също така, че има по-смислени неща за вършене от това да яде, да пие и да ходи на екскурзии покрай посещенията на съпруга си в чужбина. Най-добре от всичко Сара обаче доказва истината, че и през 2007 година мъжете са тези, които държат лостовете на властта в международната политика.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.