Жените са потърпевши от секс скандалите в Източна Европа

Блумбърг

Петър Нечас и Яна Нагиова. Колаж: вип

Любовта стана причина за падението на най-малко двама влиятелни източноевропейски политици в последно време – чешкия премиер Петър Нечас и руския министър на отбраната Анатолий Сердюков. Между сходните черти в двата случая най-удивителното е това, че жените в крайна сметка опират пешкира.

Приятелката на Нечас е Яна Нагиова, бивша счетоводителка, впоследствие назначена за началник на канцеларията на премиера и останала на този пост в продължение на повече от шест години. Тя дълго време отричаше слуховете, че с Нечас са любовници. В интервю, дадено през 2011 г. за седмичното списание „Тиден“, тя разказа сълзлива история за това как стресът около предизборната кампания на Петър Нечас през 2010 г. е предизвикал раздялата й с мъж, чиято самоличност не разкри: „Приятелят ми просто не можа да издържи на напрежението.“

Нечас обясни големите бонуси, които изплаща на Нагиова, с това, че „тя работи като кон“. Чехите се изсмяха подигравателно. Медиите обрисуваха още по-користна картина – Нагиова имала голяма власт, ревнувала Нечас от жените, които работят с него, ходела по пражките бутици и харчела много повече, отколкото можела да си позволи със своята заплата. През юни 2013 г. 400 полицаи щурмуваха правителствената канцелария, в това число офисите на Нечас и Нагиова, където откриха скътани пари и злато. Прокуратурата обвини шефката на канцеларията на премиера в извършване на различни престъпления, от използване на чешкото военно разузнаване, за да шпионира съпругата на Нечас, до предлагане на участие на депутати в държавни компании, ако се съгласят с фискалните реформи на Нечас.

49-годишната Нагиова прекара един месец в затвора и още очаква съдебно дело, което може да приключи с присъда от 5 години затвор. Чешкият парламент се разпусна за пръв път в историята си, за да бъде дадена възможност на избирателите да махнат от власт ненавижданата партия на бившия премиер.

Нечас подаде оставка скоро след полицейската акция, но не е обвинен в никакви закононарушения. В края на миналата седмица той се ожени за Нагиова на тайна церемония. Появиха се слухове, че сватбата цели да даде на Нагиова правна причина да не свидетелства срещу новия си съпруг. Всъщност тя и адвокатът й вече отказаха да свидетелстват под претекст, че с Нечас са били в много близки лични взаимоотношения.

Любовното увлечение на руския министър на отбраната се казва Евгения Василева – 34-годишна бивша брокерка, която започна работа в министерството като началник на канцеларията му. Колегите им бързо забелязват известно фамилиарничене в техните взаимоотношения. След като някои генерали, както се твърди, се оплакали от нейната арогантност, Сердюков я преместил в отдела за военното имущество в министерството. През октомври 2012 г. следователи нахлуха в апартамента на Василева в центъра на Москва и направиха обиск, завариха там Сердюков и откриха пари, картини и антики.

Сега Василева я чака съдебен процес. Към момента е обвинена в източване на десетки милиони долари от руската армия. Трудно е да се каже колко може да лежи в затвора, тъй като постоянно се появяват нови обвинения. Василева е под домашен арест, но има право да прекарва три часа дневно извън апартамента си. Тя използва това време за обиколки по московските магазини.

Сердюков обаче не е обвинен в никакво закононарушение. Съпругата му се разведе с него миналата година, а президентът Владимир Путин го уволни покрай разследването за корупция. Наскоро фотограф улови с камерата си сватбена халка на пръста на дясната ръка на Василева, съгласно руската православна традиция. Това разпали слухове, че тя и Сердюков тайно са се оженили. Ексминистърът и бившата шефка на канцеларията му отказаха да свидетелстват един срещу друг.

Изводът от това е, че жените любовници изпадат в доста по-големи правни беди от своите обожатели. И двете жени изглежда са останали лоялни към мъжете си дори при заплахата да лежат в затвора. Колкото и да е трудно да си представим, че Нечас не е знаел за измамите на Нагиова, а Сердюков – за тези на Василева, за следователите ще бъде трудна задача да вървят по тази линия на следствието, без жените да сътрудничат.

В Източна Европа бремето на любовта все още пада върху жените. Дори силни и изискани жени са готови да рискуват всичко заради мъжете си, а мъжете приемат саможертвата без никаква сантиментална куртоазия. Да се надяваме, че Нечас и Сердюков поне оказват някаква задкулисна подкрепа. Предвид очевидното ниво на корупция в тези две страни – Русия се нарежда на 133-то от 174 места по корупция, а Чехия е 54-та – би те трябвало да са способни да облекчат нещата за своите възлюблени.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.