Русия иска да участва в унищожаването на сирийските химически оръжия

Русия е готова да участва „във всички компоненти на предстоящата операция“ по унищожаването на сирийските химически оръжия, заяви Сергей Лавров

Русия е готова да участва „във всички компоненти на предстоящата операция“ по унищожаването на сирийските химически оръжия, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю, публикувано в „Комерсант“.

Лавров споменава за евентуално руско участие в инспекционната дейност, в бъдещи административни структури, координиращи на място сътрудничеството между ООН и Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), в структури, създавани в подкрепа на сирийските органи на реда, също и за финансово участие на Москва. Той припомня, че Изпълнителният съвет на ОЗХО възложи на генералния директор на организацията да разработи финансовата страна на цялата операция.

„Това е нов товар за ОЗХО и естествено са нужни пари, а те не са предвидени в бюджета на организацията, всичко се развиваше стремително. Решението съдържаше и призив към държавите на първоначалния етап да направят доброволни вноски“, посочва руският външен министър.

„Смятам, че във всички случаи Руската федерация ще участва финансово в операцията. Най-главното обаче е, че ние със сигурност ще участваме с наш персонал в инспекционната дейност и в други форми на международно присъствие, които може да бъдат предложени от генералния секретар на ООН“, изтъква Лавров.

В отговор на въпрос къде и как може да бъде унищожено сирийското химическо оръжие Лавров заявява, че това ще бъде решено от професионалисти – те ще определят кои отровни вещества може да бъдат унищожени на място и какво ще е необходимо за това.

Москва е убедена, че Дамаск всестранно ще сътрудничи на инспекторите от ОЗХО – „изцяло, без никакви изключения и ограничения“, както неведнъж увери в интервюта през последните дни сирийският президент, отбелязва руският първи дипломат.

„Ключовата задача да бъде сторено всичко за обезвреждане, поставяне под международен контрол и впоследствие унищожаване на оставащата част от химическите запаси в света бе поставена от президента (Владимир Путин, бел. на „Комерсант“) след разговора му с Барак Обама в Санкт Петербург“ на форума на Г-20 през септември т. г., посочва Сергей Лавров.

В Сирия има терористични групи, които не се подчиняват на никого освен на Ал Каида, но има и опозиционери, които са под влиянието на външни играчи, казва той. Според руския министър Западът и съюзниците му, симпатизиращи на опозицията в Сирия, трябва да й отправят „сигнал, че не бива да дръзва да подкопава процеса“, свързан с унищожаването на сирийския химически арсенал.

След женевската среща за Сирия САЩ се опитваха да преиграят ситуацията и да се върнат към глава 7 от Устава на ООН (за употреба на сила, б. р.). Сега обаче не може да има „никакви двусмислености по въпроса“ – руската делегация в ООН вече изтъкна, че резолюцията за Сирия не се приема по глава 7, подчертава Лавров.

„Американците по традиция никога не казват, че няма да правят нещо, любимият им израз е „всички опции остават на масата“. Дай Боже да си остават на масата, никой да не ги грабва от тази маса и да не ги задейства. Ние с всички средства ще съдействаме за това“, обещава руският външен министър.

Основното е „пълният консенсус в цял свят около цялата схема“ за ликвидиране на сирийския химически арсенал, която „в крайна сметка е и част от политиката на самата Сирия, станала членка на Конвенцията за забрана на химическите оръжия“, резюмира Лавров.

„Много е важно“ според него, че призивът всички държави, нечленуващи още в тази конвенция, да се присъединят към нея, е бил включен в плана за премахване на сирийския химически арсенал по искане на Иран, подкрепено от САЩ. „През миналия век Иран на два пъти е пострадал от химически оръжия. Според мен той предложи много правилно допълнение“, заявява първият дипломат на Москва. Русия пък ще настоява да бъде проведена отложената конференция по „отдавна взетото решение в Близкия изток да бъде създадена зона, свободна от всички видове оръжия за масово унищожаване и средства за доставката им“, добавя Лавров.

Руският министър изразява убеденост, че след несъстоялото се посещение на Барак Обама в Русия в навечерието на форума на Г-20 президентът на САЩ все пак ще има среща с руския си колега Владимир Путин.

„Било то Сноудън или не, реалните и мнимите обиди отминават. Остава обаче разбирането, че отношенията между Русия и САЩ са стратегически важни за международната стабилност. Имаме усещането, че днешното ръководство на САЩ чудесно разбира това“, пояснява Лавров.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.