Зелените партии в Европа преживяват труден период

Франс прес

Отслабени от електорални обрати или разтърсени от вътрешни кризи, основните зелени партии в Европа – германската, френската или холандската – изживяват труден период.

„Ако погледнем какво се случва при германските зелени, където след относителния неуспех на парламентарните избори беше направена голяма равносметка, като погледнем поражението на холандските Зелени, като погледнем в много други страни, трябва да признаем, че политическата екология трябва да бъде преоткрита“, заяви по френското частно радио „Европа 1“ Даниел Кон-Бендит, съпредседател на Зелените в Европейския парламент .

Във Франция в партията „Европа Екология – Зелени“, която участва в социалистическото правителство, се надига вътрешна буря заради оттеглянето на едно историческа фигура – депутата Ноел Мамер и изгонването на председателя Паскал Дюран.

„През 2009 г. „Европа Екология – Зелени“ беше трета политическа сила с 16,3 процента от гласовете на европейците. Но влизането й във френския парламент през 2011 – 2012 г. със 17 депутати и 12 сенатори, въпреки подкрепата от 2,3 процента на президентските избори, се осъществи благодарение на съюза й със социалистите. Близо 70 процента от французите са заявили в социологическото проучване OpinionWay в петък, че партията не предлага „политическа алтернатива“.

„Настъпила е един вид криза на растежа на политическата екология в страните, където тя беше от най-голямо значение“, разсъждава Тюди Керналежен от университета в Рен, Франция. „Еколозите създават голяма пропаст между реформизма, очакван от участието им правителството и първоначалния екологичен проект“, добавя той.

В Германия Зелените получиха 8,4 процента на парламентарните избори (през 2009 г. те имаха 10,7 процента). Най-добре интегрираната в политиката екологична партия в Европа проведе лоша кампания, докато в същото време беше обременена от съмненията за толерантност към педофилията през 60-те години.

Зелените са вече най-малката партия в Бундестага, макар и да присъстват във всички регионални парламенти и да управляват богатата провинция Баден-Вюртемберг.

Германският канцлер Ангела Меркел отне на Зелените емблематичната им битка за отказ от ядрената енергия. „Вече не е възможна мобилизация по тази тема“, обяснява пред Франс прес Геро Нойгебауер от Свободния университет в Берлин.

Тяхната кампания за социална справедливост – територия, окупирана от социалдемократите и радикалната левица „Левите“ – беше „стратегическа грешка“ според Манфред Гюлнер, директор на института за социологически изследвания „Форза“.

Холандските „Зелени леви“ се сринаха на парламентарните избори през 2012 г. като вместо дотогавашните 10, получиха едва 4 места в долната камара.

Според Саския Рихтер от университета в Хилдесхайм, която се изказа на събитие на фондация „Фридрих Еберт“, еколозите изглежда „не са способни да заемат мястото на социалистите, на социалдемократите или на консерваторите“.

„Зелените партии вече не са единствените, които се обявяват за устойчива икономическа политика“, подчертава тя.

Двете белгийски зелени партии „Еколо“ (на валонците) и „Зелени“ (на фламандците), които участваха в правителствената коалиция на либерала Ги Верхофстад (1999 – 2003), претърпяха поражение на последвалите парламентарни избори.

В белгийските региони „Зелените“ са в опозиция, докато „Еколо“ участва в правителството на Валония и на столичния регион Брюксел. Те не са свързани с мнозинството на Елио ди Рупо и представляват във Валония 12 процента, а в Брюксел – 7 процента от хората, които са заявили, че ще гласуват на парламентарните избори през май догодина.

В Португалия, Испания, Италия и Гърция еколозите са слаби. В Италия едно проучване на общественото мнение от миналия вторник показа, че за Зелените биха гласували 0,7 процента от хората, които възнамеряват да дадат гласа си на изборите.

В северните страни обаче Зелените все още са в добра форма.

В Швеция след изборите през 2010 г. те са третата парламентарна партия (от 5,2 процента през 2006 г. увеличиха подкрепата си до 7, 3 процента). До 2006 г. те оказваха ключова подкрепа в парламента на социалдемократическото правителство на малцинството. След това излязоха в опозиция. Проучване от 17 септември на социологическия институт „Скоп“ им отреди 10,8 процента от гласовете на избирателите.

В Норвегия на парламентарните избори на 9 септември партията „Център-Зелени“, подкрепена от франко-норвежката Ева Жоли, получи 2,8 процента от гласовете, което е над два пъти повече в сравнение с резултата от 2009 г., когато партията за пръв път се яви на избори.

Във Финландия Зелените участват в правителствената коалиция, водена от консерватора Юрки Катайнен. Техният кандидат стигна до втори тур на президентските избори през 2012 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.