Спряло правителство и ядосани американци

Асошиейтед прес

От остров Либърти в Ню Йорк до националния парк „Денали“ в Аляска, правителството на САЩ спря работа, тъй като ожесточена бюджетна битка остави без заплати стотици хиляди федерални работници и спря всички правителствени служби освен най-важните, за пръв път от близо две десетилетия.

Крайният срок за предотвратяване на парализата изтече в полунощ, докато в Конгреса се водеха препирни дали да се намалят разходите, предвидени в закона за реформата в здравеопазването. Дебатите поставят под въпрос възможността на американците да получават правителствени услуги, като се почне от федерално подкрепените жилищни кредити до допълнителни хранителни помощи за деца и бременни жени.

За много служители на федералното правителство спирането на работа, което започна днес, означава, че няма да получат заплати, тъй като са пуснати в принудителен неплатен отпуск. За онези, които все още са на работа, това означава забавяне на заплатите.

Парковият охранител и бъдещ баща Даркез Смит казва, че и преди това е живеел от заплата до заплата, докато в същото време се опитва да завърши колеж.

„В момента ми се е струпало много – такси за колежа, дъщеря ми, сметки“, разказва 23-годишният Смит, който е охранител в Националния исторически парк на авиационното дело „Дейтън“ в Охайо. „Просто съм объркан и чакам, както всички останали.“

Последствията от затварянето на правителствените служби са смесени – непосредствени и дългосрочни за някои и дразнещи, но минимални за други.

В Колорадо, където наводненията взеха 8 жертви миналия месец, притокът на средства от фондовете за справяне с бедствия, предназначени да подпомогнат възстановяването на домовете и бизнеса, не е спирал. Принудителният отпуск на федералните работници обаче се очаква да забави използването на парите.

На войниците от Националната гвардия, които възстановяват разрушените от наводненията пътища, изглежда ще бъде платено навреме – както и на останалия военен персонал на активна служба в страната. Това беше уредено в закон, приет часове преди спирането на работа на правителствените служби. Незасегнати от затварянето остават услугите, обхванати от социалните и медицински осигуровки, службите за ветерани и пощенските услуги.

Други агенции обаче са по-сериозно засегнати. Близо 3000 инспектори по безопасността във Федералната авиационна администрация бяха пуснати в отпуск. Също в отпуск излязоха служителите на Националния съвет за безопасност на транспорта, включително следователите, които се занимават с разследване на самолетни и влакови катастрофи, взривове на тръбопроводи и други произшествия.

Почти цялата НАСА е затворена, освен Центърът за контрол на полетите в Хюстън. Затворени са националните паркове, както и музеите „Смитсониън“ и Националната зоологическа градина във Вашингтон. Дори популярната видеокамера в клетката на пандите се изключи и спря да предава за пръв път, откакто на 23 август се роди едно малко.

В понеделник, когато вече беше ясно, че ще настъпи парализа, посетителите на популярни паркове дадоха да се разбере, че са разочаровани от избраните федерални представители.

„Нищо добро няма да излезе от това“, казва Крис Фал, турист от Роаноке, Индиана, дошъл на посещение в Националния исторически парк, посветен на родното място на Ейбрахам Линкълн в Ходжънвил, Кентъки. „Данъкоплатците ще трябва да поемат допълнителна тежест.“

Емили Енфингър, която посещава Статуята на Свободата, смята, че политиците трябва да намерят начин да работят заедно.

„И двете страни трябва да искат да постигнат компромис. Обезсърчавам се от това, че изглежда те не са способни да го направят“, казва Енфингър. „Според мен не си вършат работата.“

Затварянето на правителствените служби представлява любопитно преживяване за Марлина Найт, австралийка на посещение в Националния исторически парк на Независимостта във Филаделфия. Тя е потресена от това, че проблемът е във връзка с националната здравна система, която в нейната страна е услуга от първа необходимост.

„Не можем да си представим да нямаме национална здравна система“, казва Найт. „Просто не мога да повярвам, че тази страна може да пусне кепенците заради нещо като националната здравна система. За мен, като австралийка, това е много странно, но интригуващо.“

Оказва се, че една огромна институция като федералното правителство има нужда от време, за да спре напълно. На много федерални служители беше позволено да дойдат на работа днес, за да сменят съобщенията на гласовите си пощи или да попълнят данните за работното си време. Но извън това, те имаха строги разпореждания да не изпълняват никакви служби задължения – дори да не си проверяват електронните пощи.

Тъй като не е ясно колко дълго ще продължи бюджетната парализа, дори програми, които не са непосредствено засегнати, може да останат без средства.

Барбара Хекстън, изпълнителен директор на асоциацията „Хедстарт“ в Охайо казва, че програмите й за предучилищно обучение ще бъдат застрашени, ако парализата продължи повече от две седмици. Автоматичните бюджетни съкращения през март доведоха до там, че близо 3000 деца загубиха достъп до услуги и последствията ще бъдат много сериозни, ако бюджетният застой се проточи.

„Това не е услуга, която просто можеш да спреш. Става дума за най-бедните сред бедните деца“, казва Хекстън. „А нашият представител в Конгреса продължава да си получава заплатата. Неговата заплата не е спряна, нито здравната му осигуровка“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.