Рискована и мръсна работа очаква инспекторите по химическите оръжия

Асошиейтед прес

Те потеглиха тайно на частен самолет, пътувайки за едно от най-опасните места на света, за да унищожат вещества, толкова опасни, че и най-малката частица убива за минути.

Инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), натоварени със задачата да помогнат на Сирия да премахне химическите си оръжия, имат около 9 месеца да открият и унищожат възлизащ на 1000 тона химически арсенал, който е изграждан в продължение на години. Това е най-краткият срок, който някога са получавали в която и да е страна и първата им мисия в страна, в която се води война.

Ето един поглед към детайлите на плана им и проблемите, с които инспекторите могат да се сблъскат:

Приоритет номер 1 – да разрушат оръжейните системи без да се отровят самите те

Заринът – за който се предполага, че е използван при нападението на 21 август, при което бяха убити над хиляда души край Дамаск – има срок на годност около седмица, след като бъде приготвен, така че самото повреждане на оборудването, използвано за смесване на химическите прекурсори, ще постигне много за гарантиране на сигурността на цивилните. Друга важна тактика е разрушаването на ракетите, използвани за пренасяне на химически оръжия. Без начин за разпръскването им, смъртоносните химикали са практически безполезни при военни действия.

Най-простият начин за неутрализиране на оборудването? Строшете го!

Инспекторите са упълномощени да използват всички средства, които сметнат за нужни, за да направят оборудването неизползваемо, включително груби, но ефективни техники. Вариантите включват: разбиването на контролните табла с тежки ковашки чукове; прегазването на празните резервоари с танкове или запълването им с цимент; включването на машините за смесване без смазка, за да може да блокират и да станат неизползваеми.

Шшшт! Планът е таен!

След кратък престой на неуточнено място, първите 20 инспектори ще се срещнат с чиновници в сирийското външно министерство към обяд днес. Някои ще проверят отново първоначалните дадени от Сирия данни с какви оръжия и прекурсори разполага и къде са разположени. Други ще започнат да планират графика на посещенията на всяко място, където са разположени химикали и оръжия – от камиони, натоварени с оръжия, до заводи за производството им.

В рамките на седмица ще пристигне втората вълна от инспектори – общо по-малко от 100 души – и ще сформира екипи, които ще се разпръснат към индивидуални обекти. Техните маршрути ще бъдат пазени в тайна – както заради тяхната сигурност, така и защото Сирия има правото да не разкрива военните си тайни, включително местоположението на базите. Според правилата на ОЗХО, дори съставът на химическия й арсенал няма да бъде разкрит публично, макар че е широко известно, че съдържа иприт, зарин и вероятно – нервнопаралитичния газ VX. ОЗХО заяви, че не всички екипи с инспектори ще пристигнат и потеглят от Дамаск.

Инспекторите са изправени пред опасности: токсични химикали и военна зона

Всяка група ще има нужда от експерти от различни области: специалисти по аналитична химия, експерти по производството, специалисти по боеприпасите, военни експерти и здравни специалисти, свикнали с опасностите при работа с токсични вещества. Те трябва да имат и необходимите умения да окажат спешна помощ при нещастен случай.

Сирия ще носи основната отговорност за безопасността на инспекторите, така че те ще пътуват със сирийски придружители. Служители на ООН също ще помагат и може да се окажат от жизнено важно значение за уговарянето на преминаване през или близо до районите под контрола на бунтовници.

Те ще търсят и унищожават

Инспекторите ще проверяват какво има на всеки обект, като вземат проби. Освен това ще проучат доколко всеки обект е подходящ за бъдещ център за унищожаване на химически оръжия: достъпни пътища, електричество и вода са желателни елементи. Ако това не е възможно, ще разгледат възможностите за транспортиране на материали на по-подходящи места – или може би да се внесат подвижни съоръжения за унищожаване на химикали, създадени от САЩ или Русия. Транспортирането на материали извън страната теоретично също е възможно, но не се включва в сегашния план: изнасянето на химически оръжия би нарушило международните закони.

Трудното е да се отървем от готовите за употреба оръжия

Сирия и инспекторите се стремят да изминат първия етап, като до 1 ноември направят неизползваеми машините за смесване. В същото време ОЗХО подготвя планове за следващата фаза. Тя предвижда унищожаването на готовите за използване оръжия и премахването на материалите за прекурсори. Това е скъп и продължителен, който обикновено включва изгарянето на материалите в запечатани пещи при свръхвисоки температури, преработката на материалите за прекурсори или разреждането им с вода. Експертите в и извън ОЗХО казват, че приключването на процеса до средата на 2014 г. е амбициозна цел, но никой не казва, че е невъзможна.

Има много възможности за изненадващи обрати

Инспекторите имат правомощия да правят изненадващи посещения на обекти, за които подозират, че може да съдържат необявени оръжия, а според резолюцията на ООН те трябва да получат неограничен достъп. Ако Сирия откаже, в крайна сметка директорът на ОЗХО ще трябва да реши дали мотивите на режима са основателни – например поради военното значение на даден обект – или сирийското правителство не е искрено в желанието си да премахне всички химически оръжия, както Башар Асад обяви в неделя. Изоставането от графиците или спорове за достъпа може лесно да ескалират до политически проблеми.

Засега експертите на ОЗХО казват, че изявленията на Сирия изглеждат разумни, а предварителните контакти са били изцяло делови. Ако обстоятелствата на място по-късно ги доведат до извода, че Сирия не сътрудничи, те казват, че ще докладват пред Съвета за сигурност на ООН без оглед на политическите последствия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.