Ал Каида приема нови членове

Осама бин Ладен не искаше сомалийската ислямистка групировка „Аш Шабаб“ да се присъедини към мрежата Ал Каида. Той критикува водачите й в писмо, намерено в Аботабад след ликвидирането му през 2011 г., загатвайки, че те налагат прекалено сурови наказания на „онези, чиито провинения са недоказани“.

Новият лидер на Ал Каида Айман аз Зауахири не се интересува толкова от недостатъците на „Аш Шабаб“. По-малко от година след смъртта на Бин Ладен Зауахири приветства „Аш Шабаб“ в редиците на терористичната мрежа.

„Той смяташе, че това ще разшири размаха на организацията“, казва Ричард Барнет, бивш координатор на Екипа за наблюдение на Ал Каида и талибаните към ООН.

Присъединяването на „Аш Шабаб“ свидетелства за нов стил на ръководството в Ал Каида. Зауахири и последователите му са по-адаптивни – и по-амбициозни в рамките на възможностите си – от предшествениците си.

Ал Каида им позволи да използват нейната „запазена марка“, казва Даниъл Грийн, изследовател във вашингтонския Институт за близкоизточна политика.

Лиа Фаръл, бивша анализаторка в австралийското федерално полицейско разузнаване, казва: „Ако се причислят всички клонове, разклонения и подразделения, Ал Каида днес е по-голяма от всякога.

Причината за приемане на нови членове е проста. Оригиналната Ал Каида – обяснява тя, имайки предвид Зауахири и помощниците му – не е извършвала значително нападение срещу западни граждани и обекти от години.

По тази причина лидерите на Ал Каида търсят други начини да запазят мястото си на световната сцена и не са толкова стриктни по отношение на изискванията за прием.

Ако съдим по пролятата кръв, решението се отплаща. На 21 септември „Аш Шабаб“ извърши нападение срещу мол „Уестгейт“ в Найроби, отнемайки живота на над 60 души.

Жестокостта на атаката гарантира, че Ал Каида ще остане за известно време в новините.

Междувременно друга свързана с Ал Каида групировка завзе пограничен град в Сирия. Нейните главатари не са единствените, които искат да действат под марката „Ал Каида“.

Екстремисти в Индонезия и други държави се опитват да привлекат вниманието на Зауахири. „Те размахват малките си ръчички и питат: „Може ли и ние да се включим?“, казва Фаръл.

Екстремистите искат да се присъединят, понеже знаят, че свързвайки се с Ал Каида, тяхната организация ще се преобрази.

„Какво дава едно име? Ужасно много“, казва Барнет.

За много екстремисти името „Ал Каида“ означава „чистота“, казва той. „То показва, че не си корумпиран и че си безмилостен“. Членството в клуба обаче си има и отрицателна страна.

„Печелиш доверието на улицата, но знаеш също, че названието върви ръка за ръка с вероятността да умреш“, казва Даниъл Грийн.

Над 1600 екстремисти в Пакистан са убити през последните девет години при атаки с безпилотни самолети, сочи доклад на вашингтонския мозъчен тръст „Ню Америка фаундейшън“. При такива нападения бяха убити много от висшите лидери на Ал Каида. Поради понижените стандарти за членство в организацията – и относително широката дефиниция за Ал Каида в доклад на Белия дом – мрежата Ал Каида сега е по-широка от всякога.

Освен ядрото Ал Каида – Зауахири и сътрудниците му – организацията съдържа и шепа подразделения, обяснява в студия от септември Катрин Зимерман от Американския предприемачески институт. Тези подразделения включват „Ал Каида в Ирак“, „Ал Каида в ислямския Магреб“, „Ал Каида на Арабския полуостров“, а също „Аш Шабаб“.

В добавка Ал Каида има поддръжници, които официално не са свързани с организацията. „По света има над 100 000 последователи, които подпомагат целите на Ал Каида и поддържат идеологията й“, писаха Номан Бенотман и Джонатан Ръсел в студия от септември за базирания в Лондон антиекстремистки мозъчен тръст „Куилиам фаундейшън“.

Зауарихи улесни постъпването на екстремистки групировки в компания „Ал Каида“ и все пак присъединяването към мрежата изисква време – поне година, обяснява Фарел.

Екстремистките водачи се опитват да запазят поверителния характер на кореспонденцията си. Това може да означава даден документ да се запише на юесби-устройство и да се даде на човек, който после ще го пренесе до куриер в Пакистан. Това лице ще предаде документа на Зауахири“, казва Сет Джоунс, автор на книгата Hunting in the Shadows.

Веднъж установили контакт, екстремистите започват изграждането на партньорство. „Диалогът започва с идеологически теми“, казва Джоунс. Те може да разговарят за „легитимността на нападенията или за целите на дадена групировка“.

След като условията са договорени, Зауахири обявява, че съответната екстремистка организация е вече част от Ал Каида.

Ал Каида запазва печалната си слава със страховитите си нападения в метрото, в търговски центрове и други обекти. Същевременно организацията продължава да привлича хора под знамената си.

Зауахири казва, че западняците никога няма да успеят да се освободят от нея, отбелязва Барнет. Ал Каида е нещо повече от организация, тя е идея, обяснява той.

Всички усилия бяха насочени към това да се унищожи структурата на мрежата, а не да се разбере защо хората се присъединяват към нея, казва Барнет.

Способността на Ал Каида да привлича нови членове свидетелства за трайното й качество и показва предизвикателствата, с които се сблъскват западните висши представители, когато се опитват да се преборят със заплахата, която тя представлява.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.