Ирландия премахва Сената

ДПА

Кралица Елизабет Втора в Ирландия. Снимка: АП/БТА

Социологическите анкети в Ирландия преди референдума в петък показват ясна преднина на кампанията в полза на премахването на 90-годишната горна камара на парламента – Сената.

Ирландското правителство твърди, че премахването на Сената и свеждането на парламента само до долната камара – Дейл, ще спести 20 милиона евро годишно.

В настоящите трудни времена за ирландската икономика тази статистика беше основният аргумент на кампанията за премахване на Сената.

Допитване, проведено през уикенда от вестник „Айриш таймс“, показа, че 44 процента от анкетираните подкрепят „свиването“ на парламента, 27 процента искат да се запази Сенатът, но – и това вероятно има значение – 29 процента все още не са си съставили мнение или не са решили дали изобщо ще гласуват.

Резултатите от анкетата не се различават много от други допитвания от предишния уикенд.

Оглавяваното от партията „Фине Гейл“ коалиционно правителство се зарече да реформира законодателната власт, а едно от предизборните обещания на премиера Енда Кени беше да изпрати Сената в историята.

На съществуването на Сената би могло да се сложи край след следващите парламентарни избори през 2016 г., когато ще се сформира новата долна камара на парламента.

Но според привържениците му историческата роля на Сената да упражнява контрол над долната камара е съществено основание той да бъде запазен.

„Наличието на Сенат изигра важна роля за излизането на Ирландия от ожесточената гражданска война и превръщането й в независима държава“, казва Джоан Тъфи, депутат от Лейбъристката партия, която се застъпва за запазване на Сената.

„Сенатът допринесе за стабилността на управлението в тези бурни времена. Той изигра роля за мирния процес и стъпките, които Ирландия направи, за да стане модерно общество“, допълва Тъфи.

Привържениците на премахването на Сената настояват, че той е „елитаристка“ институция. Ирландският сенат се състои от 11 души, назначени от премиера и още 6, избрани от завършилите Националния университет на Ирландия и колежа „Тринити“ в Дъблин.

Останалите 43-ма сенатори се избират от членовете на парламента, сенатори в края на мандата си и съветници.

През 1922 г., за да се насърчи политиката на приобщаване на различни обществени групи, допълнително представителство в Сената беше дадено на протестантското малцинство в получилата неотдавна независимост държава, в която преобладават католиците.

Широко известно е, че поетът и сенатор Уилям Бътлър Йейтс многократно е говорел в Сената в подкрепа на правата на протестантското малцинство, когато през 1925 г. разводът в Ирландия е бил обявен извън закона.

Още много от най-известните обществени личности на страната са се изказвали в Сената през годините.

През 1971 г. на опитите на Мери Робинсън, тогава млад сенатор и юрист, да внесе законопроект за противозачатъчните се противопоставя тогавашният архиепископ на Дъблин Чарлз Маккуейд, като ги нарича „проклятие за Ирландия“.

Впоследствие Робинсън става първата жена президент на Ирландия и Върховен комисар на ООН за правата на човека.

Някога Сенатът е бил обединяващ фактор между Северна Ирландия и Републиката.

Покойният Гордън Уилсън, чиято дъщеря беше убита в бомбения взрив в Енискилън, Северна Ирландия през 1987 г., използва през 1993 г. първата си реч в Сената, за да се обърне пряко към бойците на ИРА. Той пледира за нуждата от примирие в борбата на ИРА срещу британската държава.

Но основната роля на Сената през годините беше да проверява законите и законопроектите, изпращани при него от долната камара. С изключение на финансовите законопроекти и тези за промяна в конституцията, горната камара разполага и със законодателна инициатива.

Сенатът може да отлага приемането на закони до 90 дни, но няма правомощия да попречи на приемането на един закон или да го измени, ако долната камара не е съгласна.

Горната камара на ирландския парламент има забележителни успехи.

През 2001 г. сенатор Шейн Рос определи законопроекта за изменение на изборния закон, който предвиждаше забрана за публикуването на проучвания на общественото мнение в седмицата преди изборите, като „отвратителен законопроект и един от най-сатанинските, покровителствени и обидни закони, които съм виждал през живота си.“

Тогавашното правителство беше принудено да оттегли проекта.

Настоящото ирландско правителство уверява, че ако Сенатът бъде премахнат, функцията за контрол на законодателството ще продължи да се упражнява от парламентарните комисии. Но онези, които подкрепят запазването на Сената, са скептични.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.