Абдулах Гюл не се отказва от втори мандат

Турският президент Абдулах Гюл (вляво) и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Кафесиясет

Ако слуховете, които се носеха в Анкара миналата седмица, са истина и изборът на момент от премиера за огласяването на „пакета за демократизация“ на 30 септември действително е имал за цел да привлече общественото внимание ден преди започването на новата сесия на парламента, на която президентът Абдулах Гюл произнася традиционната си реч за откриването, човек би си казал, че Гюл наистина е отиграл добре подобен хипотетичен ход с представянето си вчера.

Първата стъпка на Гюл беше да дойде в парламента заедно със съпругата си Хайрюниса Гюл. Това се случва за първи път откакто той бе избран за президент от парламента през август 2007 г. Този избор беше истинско предизвикателство, вероятно последното между армейското ръководство и цивилната власт в Турция. Армията не искаше Гюл и неговата забрадена жена, които възприемаха като отклоняване от светската система на Турция.

Ердоган и неговото правителство твърдо се противопоставиха на натиска на армията, обявиха предсрочни избори, спечелиха ги, избраха президента и промениха правилата за президентските избори. Освен това започнаха мащабно разследване на конспирации с участието на армията срещу правителството, което впоследствие се разви в съдебни дела като това за Ергенекон.

Така че появата на Гюл в парламента заедно със съпругата му и присъствието на г-жа Гюл в президентската ложа редом с най-важните генерали, определено постави Гюл в светлината на прожекторите с много бонус точки въпреки факта, че едно от обещанията на Ердоган в пакета с демократични реформи беше премахване на забраната за носене на забрадки в държавните институции.

Избирането на Гюл беше и последният случай, при който президентът в Турция се избира чрез парламентарен вот. С референдум през септември 2007 г. системата беше променена в преки избори с до два президентски мандата. Така че през август догодина новият президент ще бъде избран от хората за петгодишен мандат на поста, който ще е възможно да заеме още веднъж, на избори, при които може да има втори тур, ако на първия не бъде осигурено мнозинство от 50 процента плюс един глас.

Не е тайна, че Ердоган иска да стане следващия президент. И не просто някакъв президент; той иска повече президентски правомощия, по-малко разделение на властите и по-слаб контрол над президентството. Това е въпрос, предизвиквашщ загриженост не само сред опозиционните партии, но и сред хора като Джемил Чичек, председател на парламента, и Хашим Кълъч, председател на Конституционния съд.

Гюл ясно поиска в речта си вчера по-голямо разделение между изпълнителната, законодателна и съдебна власт, по-независима съдебна система и по-свободни медии, които „допълнително да подсилят“ турската демокрация. Фоторепортерите заснеха лицата на Ердоган и министрите му, докато президентът подчертаваше необходимостта от повече свободи и отново възхваляваше мотивацията зад протестите в началото за парка Гези (макар и не онази част от тях, свързана с насилие).

В заключение Гюл не се реши да каже, че речта му е последно обръщение към парламента като президент. Вместо това той избра да каже, че е „последно обръщение.. през моя мандат“ и продължи с думите, че след приключване на сегашния мандат, той ще „продължи да бъде в служба на народа“.

Гюл не даде знак, че ще отстъпи от състезанието за следващото президентство, а сигнализира, че ще остане по един или друг начин на политическата сцена.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.