Четвъртата власт и Петата колона

За Лили Маринкова, въпросът КОЙ и солидарността

Лили Маринкова. Снимка: от тв екрана

Отстраняването на Лили Маринкова, която водеше авторското предаване “Вън от рая” по Канал 3 е поредният епизод от местния сериал за Четвъртата власт и Петата колона.

Това се случва в частна медия, точно както в друга частна медия бяха свалени двама водещи и изчезнаха други познати лица.

И тъй като медията е по условие културен институт, чийто продукт е съобразен с обществения интерес, следва логичният въпрос – чий интерес защитава Канал 3, лишавайки своята аудитория от един безспорен автор?

Кой подсказа на шефовете на частната медия – на тази, на онази и на другата – че този глас, този коментар, този въпрос, това предаване, тези събеседници, тези интонации и тези теми трябва да бъдат спрени?

Еми Барух. Снимка: Личен архив

Кой е собственикът на тази, на онази и на другата частна медия?

Кой контролира програмното съдържание на тази, на онази и на другата медия?

На какво разстояние от шефовете на тази, на онази и на другата медия стои банкерът Василев?

Кой предложи Делян Пеевски?

Битката за контрола над медийната аудитория в България навлезе в една яростна и особено ретроградна фаза. Тези, които създадоха и отгледаха “явлението Делян Пеевски” разбраха, че единственият начин България да не чуе гласовете на Протеста е ако свалят предавания, водещи, теми, ако палят коли, заплашват и уволняват.

Наглостта на тези, които създадоха и отгледаха “явлението Делян Пеевски” стигна дори до щаб-квартирата на Дойче Веле – една от най-големите държавни медии в Европа, която временно спря коментарните си текстове свързани с Петата колона – незаобиколимата в България Корпоративна търговска банка – и съобщи че с Иван Бедров не сме желани автори.

Безпрецедентната пресконференция на ДВ в София беше сама по себе си акция за спасяване на репутацията не просто на българската редакция, а на идеята за свободно слово, която българската аудитория от десетилетия свързва с ДВ.

Нека обаче е ясно на всички: представителите на независимото държавно радио на Германия пристигнаха в България не заради нас, а заради безпрецедентната реакция на колегите журналисти, заради шока, че един банкер може да суфлира на една световна медия, заради гневните писма от правозащитници и общественици, възмутени от посегателството срещу свободното слово.

Безпрецедентната солидарност, която беше демонстрирана от знайни и незнайни хора е явление по тези земи. Съпоставимо с безпрецедентната продължителност на гражданския протест срещу мафиотизирането на държавата. Ако това запазим, колеги и приятели, ще постигнем страшно много!

Вчера отстраниха Лили Маринкова от ефира на Канал 3. Нека днес всички ние да зададем въпроса: “Кой?”

За протокола: Лили Маринкова е един от най-награждаваните репортери в България, един от малкото символи на свободната българска журналистика. Тя владее висшия пилотаж в жанра политическо интервю и е непростимо независим персонаж в родния ефир.

Б. р. – Еми Барух откри подписка срещу отстраняването на Лили Маринкова от Канал 3

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.