Бюджетната криза в САЩ и застрашената демокрация

Президентът на САЩ Барак Обама призна вчера, че е отчаян от бюджетната криза и от безотговорното поведение на републиканците, пише френският в. „Монд“. Ако до 17 октомври Конгресът не се споразумее за вдигане на тавана на дълга, САЩ може да се окажат в безпрецедентно състояние на дефолт, припомня ежедневникът и цитира Обама, който предупреди, че този път Уолстрийт трябва сериозно да се безпокои от задънената улица, в която е изпаднала страната.

Много републиканци изглежда виждат в парализата на федералното правителство възможност да се покаже, че свиването на разходите всъщност не е толкова лошо нещо, отбелязва в редакционна статия в. „Ню Йорк таймс“. Хората вероятно ще осъзнаят, че могат да живеят с много по-малко по мащаб правителство, отколкото си мислят, че им е необходимо, казва цитирана от американския ежедневник републиканка от Камарата на представителите.

Онова, което тези законотворци не казват на американците, е, че в действителност спирането на работата на държавните служби им излиза доста скъпо. Същите хора, които направиха кариера, роптаейки срещу дефицита, сега го увеличават. Последните два пъти, в които правителството спря работа – през 1995 и 1996 г. – костваха на хазната 1,4 милиарда долара за 26 дни – равностойността на 2,1 милиарда долара днес, подчертава всекидневникът.

Водещи фигури от Уолстрийт изразиха вчера засилващи се опасения от изгледите САЩ за първи път да обявят, че не са в състояние да обслужват дълга си на фона на продължаващият застой в Конгреса, посочва в. „Файненшъл таймс“. Има прецедент за спиране на работата на правителството, но не и с обявяване на дефолт, предупреди главният изпълнителен директор на американската инвестиционна банка „Голдман Сакс“ Лойд Бланкфейн, цитиран от британския ежедневник.

Спирането на работата на правителството застрашава националната сигурност на САЩ, предупреждава в редакционна статия в. „Вашингтон пост“. Ако републиканците имат идея фикс, която да съперничи на ненавистта им към закона за здравната реформа, то това е решимостта да открият скандал в нападението през 2012 г. срещу американското посолство в либийския град Бенгази, при което беше убит американският посланик.

Тази седмица същите тези републиканци поставят посолствата на САЩ по света в опасност в резултат на парализираното правителство. Нещо повече, те застрашават националната сигурност във време, когато Съединените щати остават под заплаха от страна на Ал Каида и свързаните с нея групировки, отбелязва вестникът.

Американците плащат висока цена за събитията от тази седмица. Цената на парализата на правителството – за дни, а може би дори за седмици – бледнее в сравнение с щетите, които се нанасят на доверието към САЩ в чужбина, както и на доверието в самата демокрация, подчертава статия във „Вашингтон пост“, озаглавена „Застрашената демокрация“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.