Къде да погребем Йованка?

Бившата първа дама на СФРЮ скара Сърбия с желанието си да бъде погребана заедно с Тито

Йосип Броз Тито. Снимка: 24сата

Бившата съпруга на пожизнения президент на Югославия Йосип Броз Тито разтревожи и разбуни духовете в сръбската общественост с искането след смъртта си да бъде погребана до своя съпруг, с който през последните години от неговия живот са живели разделени.

След като изрази желанието си в писмо до сръбското правителство, здравословното състояние на 89-годишната Йованка Броз се влоши, тя изпадна в кома и лекарите не се наемат да дават дългосрочни прогнози.

Въпреки че е още жива, белградските вестници надълго и нашироко обсъждат нейното погребение до Тито, дори според някои сръбското правителство е отговорило положително на искането – решили са, че нищо не пречи някой да бъде погребан в Къщата на цветята. Други пък казват, че министрите са в недоумение и привърженикът на тази идея премиерът Ивица Дачич се е принудил да даде „на заден ход“.

„Ще разгледаме вариантите и ще намерим най-доброто решение“, казал Дачич. Но каквото и да стане, погребението на Йованка Броз до Тито води след себе си редица въпроси и процедури, от правни до технически, та дори и етически и политически.

„На мен никой от сръбското правителство или посолство не ми се е обаждал, може би, като знаем какви са привичките в нашия регион, не са и длъжни“, каза ни Титовият син но не от Йованка Александър Мишо Броз, който пък смята, че е проява на лош вкус да се обсъжда това, докато Йованка е жива. „Нея медиите я погребаха без време“, казва Мишо, като добавя, че затова не може да коментира този засега хипотетичен случай.

Всъщност, адвокатът на Йованка Тома Фила също каза, че не знае нищо за това заветно желание на своята клиентка.

Белградският Музей на историята на Югославия, под чийто надзор се намира Титовата гробница, наречена Къщата на цветята, засега не е получил никаква официална информация от сръбското правителство и не може да издаде каквото и да било решение за последното желание на бившата първа вдовица на Югославия, казва Миряна Славкович, говорителка на музея.

Музеят на историята на Югославия е основан през 1996 г. след сливането на Мемориалния център „Йосип Броз Тито“ и Музея на революцията на народите и народностите на Югославия, припомня Миряна Славкович.

Музеят не разполага със строителна и проектна документация за изграждането на гробницата на Йосип Броз в Къщата на цветята. Цялата подготовка и организация на строителните работи е била поверена на строителните части на армията и техническата служба в кабинета на президента на СФРЮ.

Сигурно е обаче, че ще има още спорове, защото, както казва хърватският историк Хървое Класич, Къщата на цветята не е семейна гробница, а е създадена като мемориален център на президента на Югославия, така че не е само гробница на Йосип Броз Тито, а и на президентската институция, казва Класич.

Той напомня, че трябва да се провери дали изобщо е възможно да се отвори гробницата, защото тя е правена само за останките на Тито. Гробницата представлява иззидано подземно помещение, покрито с една бетонна и една мраморна плоча, която по свидетелството на Драгомир Гаврилович, инженерът, който е проектирал гробницата, тежи девет тона.

Сега се поставят въпросите не само как могат да се отместят плочите (вероятно с помощта на голям кран), за да се положат останките на Йованка до Титовите, но и кой е компетентен да одобри това начинание? Има и вариант вътре в Къщата на цветята да се направи отделен гроб за Йованка.

И въпрос, който не може да се избегне: дали Тито би искал Йованка да бъде погребана до него? Все пак, те не са имали никакви контакти цели три години, а се знае, че по време на лечението на Тито в Любляна тя нито веднъж не го е посетила. Можем да спорим дали някой й е пречел да го направи или не, но Тито е бил достатъчно властен, за да се осмели някой да му противоречи, ако той е искал да я види. Някъде около 1977 г. Йованка Броз и Тито се разделят и тя живее първо в изолация, а после и в самоизолация.

Тук обаче изниква и друг проблем – кой може да поиска да бъде погребан до Тито? Какво ще стане, ако и другите му близки роднини поискат това, защото как да обясниш, че бившата жена има право, а някой от близките роднини не – пита Класич.

Сръбските медии спекулират, че погребението на Йованка в Къщата на цветята заради сложното изпълнение ще струва най-малко половин милион долара. Титовото погребение преди 33 години струваше един милион долара.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.