Египет пресича контрабандата по тунелите към Газа

Асошиейтед прес

Тунел между Египет и ивицата Газа. Снимка: пропа

Повечето тунели, по които контрабандисти пренасят стоки до Газа под границата с Египет, напоследък са празни.

Някои контрабандисти си почиват на походни легла в тъмните подземни коридори, като се разтъпкват за по цигара. Други прекарват времето си в чистене на количките, които обикновено минават по тунелите с цимент или потребителски стоки от Египет.

От лятото насам египетската армия се опитва да унищожи или запечата тунелите под границата с Газа поради нарасналото напрежение между Кайро и правителството на Хамас в Газа.

През юли египетската армия свали ислямисткия президент Мохамед Морси при подкрепян от обществото преврат и предприе мерки срещу неговото движение „Мюсюлмански братя“. Военните обвиниха Хамас, палестинското крило на „братята“, че подклаждат размирици в Египет и взеха мерки за запечатване на граничните тунели, като се позоваха на причини, свързани със сигурността.

Тунелите от години служат като единствен снабдителен път за Газа, в която живеят 1,7 милиона палестинци.

Те станаха особено важни, след като Хамас взе под свой контрол територията през 2007 г., което накара Израел и подкрепяния от Запада предшественик на Морси, Хосни Мубарак, да наложат силна блокада на границите.

През последните години Израел облекчи блокадата, но все още ограничава вноса на някои стоки, включително цимент и строителна арматура. Доскоро тунелите служеха като път за доставка на такива стоки и на субсидирано гориво от Египет.

Някога хиляди младежи в Газа работеха в тунелите. В началото на септември повечето тунели бяха затворени и само малка част от работниците се явяват на работа за поддръжката. Някои крият лица с ризите си, за да не бъдат разпознати, докато работят. Те се опасяват от последствия, ако в бъдеще посетят Египет.

Някои започнаха да копаят нови тунели, за да заменят старите, разрушени от египетските сили за сигурност.

„Нямаме алтернатива освен работата в тези тунели“, заяви един от работниците, Хусам Рашуан, „Те са единственият канал за доставяне на необходимите стоки в Газа“.

Откъм Газа някои от работниците наблюдаваха, докато булдозери изравняваха оградена с ниска стена маслинова горичка от египетската страна на границата. Те казаха, че са научили от египетските си партньори в контрабандата, че армията току-що е разрушила къща, построена над тунел. Сега булдозерите вероятно разчистват всичко, което може да послужи като укритие на тунел.

„Египет се държи с нас като с врагове“, казва 46-годишният Асад Наджар, баща на девет деца, който си докарвал по 30-40 долара на ден – добри доходи за Газа, но сега не печели нищо.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.