Още затворници на съвестта в Русия

„Амнести интернешънъл“ призна за затворници на съвестта трима участници в протест срещу кремълските власти

Спецчасти задържат протестиращи в Москва. Снимка: Новая газета

Международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл“ призна за затворници на съвестта трима обвиняеми за безредиците на Блатния площад в Москва по време на протестите срещу властта през май м. г., съобщават руски издания.

„Според „Амнести интернешънъл“ има сериозни основания за извода, че най-малко трима от обвиняемите –  Владимира Акименкова, Артьом Савьолов и Михаил Косенко, са били несправедливо лишени от свобода за мирно осъществяване на свои права – свобода на събиранията и свобода на изразяване на мнения“, цитира „Новие известия“ съобщение на организацията.

Тримата не са извършвали противоправни и насилствени действия, изтъкват правозащитниците. Активисти на „Амнести интернешънъл“ в цял свят подписват писма с искания за незабавното им освобождаване, посочва пред вестника шефът на руския й филиал Сергей Никитин.

Правозащитникът Сергей Власов, водещ проекта „РосУзник“, приветства решението на „Амнести интернешънъл“, защото според него всяко внимание към случая може да е от полза. Той обаче недоумява защо са обявени за затворници на съвестта само трима от над 20-те обвиняеми, тъй като и други не са използвали насилие.

Сергей Никитин обяснява, че присъствието на тримата на Блатния площад на 6 май е регистрирано с видеокамери отначало докрай – стопроцентово е сигурно, че не са участвали в сблъсъците с полицията. „Амнести интернешънъл“ обаче продължава да разследва случая и списъкът може да бъде разширен, допуска той.

Активисти от „РосУзник“ обръщат внимание, че властта в Русия е разтревожена от нарасналото международно внимание към „делото за Блатния площад“ и това може да се отрази на бъдещите присъди, добавя „Новие известия“.

Според правозащитници процесът по това дело изобилства с нарушения, пише „Независимая газета“, споменавайки ред здравни проблеми на обвиняемите. Вестникът информира, че защитникът на един от тях – Сергей Кривов, е изпратил в прокуратурата жалба срещу съдебните пристави, които били неговия довереник.

В сряда Кривов разказа в съдебната зала, че пристав го ударил, за да го накара да кляка гол пред десетина полицаи, включително жени. Подобно оплакване срещу пристав подаде тази седмица и друг обвиняем – Владимир Акименков. И в двата случая съдийката, водеща делото –  Наталия Никишина, пренебрегна оплакванията: смъмри Акименков, а след като Кривов съобщи за гаврите, нареди той да бъде изведен навън, разказва изданието.

По данни на „Независимая газета“ Никишина скоро ще бъде включена в американския „списък Магнитски“ и в нова резолюция на Европарламента, която ще осъжда руските власти за нарушения на човешките права. Съответно на съдийката ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ и в страните от Европейския съюз

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.