Защо „Фукушима“ продължава да плаши света

РИА Новости

Взривът в ядрената централа „Фукушима 1“. Снимка: от тв екрана

Треска тресе отново японската АЕЦ „Фукушима“, а покрай нея и целия свят. Злополучната компания ТЕПКО информира за поредно изтичане на високорадиоактивна вода от цистерна, в която я събират след охлаждане на реакторите заедно с изпомпаната от подземията.

Измервания край цистерните отчетоха концентрация на стронций 200 хиляди бекерела (Бк или Bq) на литър при законова норма 30 Бк/л. Точният обем на изтеклата вода обаче засега не е установен. Любопитна подробност: ТЕПКО откри, че въпросната цистерна е била наклонена – точно затова е пропуснала вода през съединенията между капака и стените на резервоара.

Какво означават японските цифри?

Нека погледнем веднага цифрите, за да приключим с това. Те естествено са повод за безпокойство, но само при известни условия. В бекерели се измерва радиационната активност на съответния източник – сиреч средният брой радиоактивни разпадания за една секунда. Оповестените 200 хиляди Бк от стронций фактически говорят за среднорадиоактивни отпадъци.

Японците криво-ляво са оправили системата за пречистване на водата, охлаждаща разтопените реактори и басейните за отлежаване на горивото. За жалост и до днес не получаваме от японците точни данни какво става с водата там. Добре че казаха поне за стронция. Защото 200 хиляди Бк например от тритий, какъвто има в пречистената вече вода, са нищо работа.

Високопоставен служител от МААЕ ми се оплака неотдавна, че дори Япония да разкрива повече информация отпреди, увеличението не е голямо. А това би могло да премахне множество опасения, страхове и тревоги не само в Япония, но и по света.

Да се страхуват ли съседните страни?

Сигурно е само едно – страните наоколо няма от какво да се боят. Каквито и да са сегашните и бъдещите изтичания на радиоактивна вода от разрушената централа, държавите, граничещи с Япония, изобщо не са застрашени. Ако водата попадне в океана, според мен това само би подобрило положението в бъдеще. Защото океанът е велик разтворител и след изтичане на периода, точно пресметнат от науката, високата радиоактивност ще се разсее.

Защо във „Фукушима“ постоянно се случват такива неща?

Въпросът не е риторичен. Тази АЕЦ в аварийно състояние със сигурност е най-опасният техногенен обект на планетата. Японците разбраха какво представлява една атомна авария, но за съжаление я превърнаха с действията си в катастрофа. Толкова много проблеми да изникват почти всяка седмица в една-единствена страна, прочута с високи технологии – това си е направо постижение.

Все още няма пълна яснота какво става с разтопените реактори, с т. нар. reactor core – активната зона на ядрения реактор. Нашите учени примерно през 1988 г. вече бяха почти стопроцентово сигурни какво става с горивото в Чернобилската АЕЦ. Впрочем трябва да признаем, че условията в Чернобил и във Фукушима са различни.

За да събере повече сръчни ръце във Фукушимската централа, всяваща смут в света, Япония трябва твърде сериозно да разгледа възможността за международна помощ. И на първо място да отправи молба към Русия – ние притежаваме уникален опит в анализ, прогнози и ликвидиране на последиците от тежки аварии в ядрени обекти.

А сега накъде?

Медиите информират, че японците са взели редица мерки с цел да предотвратят радиоактивни течове в бъдеще. Предложено е например да се изградят бариери от замразена пръст. Не се знае обаче доколко е технологична и обоснована икономически тази операция. Колко се предвижда да издържи тази бариера – също не се знае.

Колкото до възможността всичкият тритий, натрупан във водата, да бъде излят в океана – в това предложение всъщност няма нищо ново. Защото и Канада, и Великобритания изливат своя по този начин от години насам. Ако се излее в океана цялото количество тритий, от гледна точка на сигурността нищо няма да се случи. Процесът би трябвало да протече под контрола на международната общност, но съм почти стопроцентово убеден, че на фона на истерията около „Фукушима“ никой не ще посмее да излее тази вода.

Може да се изпробва също друг вид охлаждане на реакторите и басейните за отлежаване на горивото – въздушен метод. За целта да се разработи и монтира система за въздушно охлаждане, от тези с топлообменници. Засега обаче няма и намек, че предстоят промени в тази посока. Там просто се лее вода.

Докога може да продължи водното охлаждане? С днешното темпо – и година, и две. Но дори щом спрат да поливат реакторите с вода, проблемът няма да изчезне – гигантските обеми течни радиоактивни отпадъци ще трябва да се събират някъде за съхранение, да се пречистват и наново да се прибират. Освен ако японците се вслушат в мнението на учените и се престрашат да вземат мерки, външно радикални, но верни по същество.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.