Германия трябва да инвестира всички сили в Европа

В Щутгарт в речта си по случай тазгодишните чествания на националния празник на федералната република – 3 октомври, президентът на Германия Йоахим Гаук открои три теми и призова новото правителство да осъзнае много добре важността им – това са застаряването на населението на страната, Германия в дигитализирания свят и отсъствието на Германия от световната сцена.

Именно незабележимостта във външнополитически план на федералната република, която с удоволствие би си живяла, по думите на държавния глава, като остров, се открои като най-важен акцент в речта на Гаук.

Това е и темата, която крие най-голям потенциал за недоразумения. Оттеглилият се от президентския пост предшественик на Гаук Хорст Кьолер беше на същото мнение като сегашния държавен глава, а възраженията срещу напомнянето от негова страна за външнополитическата роля на Германия, станаха повод за оставката му.

Външната политика на Меркел

Източник на недоразумения може да стане въпросът какво точно имаше предвид Гаук, когато предупреди Германия да не се поддава на изкушението да се скрие от отговорностите си. Според мнозина, занимавайки се с ограничаването и управлението на дълговата криза в еврозоната, след 2009 г. Ангела Меркел е водила всъщност само външна политика.

Тя многократно изпрати външния министър в Египет. Държавният секретар на САЩ Джон Кери изрично благодари в посланието си по случай 3 октомври за ролята, която Германия играе „в Близкия изток и Африка“. Въпреки че Берлин гласува с въздържал се в Съвета за сигурност на ООН за интервенцията в Либия.

Съществува една представа за Германия, дори и тук у дома, която може да се обобщи с едно единствено изречение: за социални дейности харчи милиарди, а за световната политика не прави нищо. По отношение на Европа Меркел облече това съждение в думите: Седем процента от световното население получава 50 процента от социалната защита в световен мащаб.

Тази представа може и да е вярна отчасти, но само ако стабилизирането на ЕС се разглежда като икономическа политика, вместо като това, което в действителност е: външна политика.

Европейският съюз се нуждае от нова структура

Еврото се превърна в световна резервна валута. Тази роля придаде на позицията на Европа същото значение, което имаха за глобалната роля на САЩ решенията от 1944 г. за изграждането на следвоенната система на световната търговия. Политическата структура на Европа обаче не е готова за значението, което еврото придоби.

Реформирането й е най-важната задача във външнополитически план през идните години. Ако тя ще бъде осъществявана, Германия не може да губи много енергия в други области. Берлин дори би постъпил лекомислено, ако се поддаде на изкушението, да разпилее силите си и да се меси в Азия и Латинска Америка. В този смисъл Германия трябва да си остане остров.

Все пак президентът Гаук имаше право за едно. В Германия няма дебат за външната политика. В Бундестага вече няма депутати с опит в тази сфера. Германия не може да си позволи да е остров в това отношение. Дори е доста важно да не е.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.