В Сърбия се очаква ожесточена предизборна кампания

Свалянето на Драган Джилас, кмет на Белград, на 24 септември бе почти сигурно начало на жестока кампания за общи избори. Това ще бъде една тежка борба и нейните жертви вероятно ще включат г-н Джилас, който е и лидер на най-голямата опозиционна партия, както и премиера Ивица Дачич.

Александър Вучич, вицепремиер, може сега да гледа напред към изборното си интрониране. Да имаш лидер на Демократическата партия за кмет на Белград бе винаги неудобно. Демократическата партия  загуби изборите през май 2012 г., но  популярният тогава г-н Джилас се справи добре в Белград. Проблемът бе, че той се нуждаеше от подкрепата на малката Социалистическа партия на г-н Дачич, който от своя страна подкрепи на национално ниво много по-голямата Сръбска прогресивна партия, водена от г-н Вучич, за да може той /Дачич/ да стане премиер.

Вучич, някога краен националист, бе недоволен от това. Той е най-влиятелният човек в страната, но на хартия е заместник на г-н Дачич.  Ефективната антикорупционна кампания, в която изтъкнати членове на Демократическата партия бяха арестувани, увеличи неговата популярност. Едно проучване показва, че според цели 66 процента той трябва да бъде премиер.  През лятото Вучич води битка с Дачич във връзка с правителствената реконструкция. Той би предпочел  да свали правителството, но премиерът участваше  в преговори с Косово, под егидата на Европейския съюз, а Вучич се огъна под силния чуждестранен натиск да не спъва процеса, съпътстван от проблеми.

На 3 ноември в Косово, включително в  населения  със сърби север, ще се произведат местни избори. След като изборите преминат, г-н Вучич ще бъде свободен да свали правителството. Свалянето неотдавна от власт на Драган Джилас бе само началото. По време на управлението на г-н Джилас Белград се сдоби с нов мост, нови автобуси, трамваи и система на плащане с карти в градския транспорт, подобна на тази в много европейски столици. Според опозицията обаче той трупал дългове, а процесът на обществени доставки не бил прозрачен.

Джилас отвръща, че Сърбия върви към диктатура. Анкетите обаче сочат, че ще бъде чудо Демократическата партия да спечели отново Белград или да победи на национални избори. Г-н Джилас се бори срещу управляващите партии, както и срещу конспиратори в собствената си партия. Сред тях се откроява  бившият президент Борис Тадич.

Междувременно Алфред Гузенбауер, бивш австрийски канцлер, и Доминик Строс-Кан, бивш ръководител на МВФ, чиято кариера приключи със сексуален скандал, бяха поканени да оздравят болната икономика. Попитан за Строс-Кан, Вучич го сравни с Пикасо, казвайки, че неговите „проблеми със съпругите му и децата“  не означават, че той не е велик художник, а г-н Строс-Кан е велик икономист.

С безработица от 27 процента и политици,  концентриращи се върху изборите, повечето сърби трябва да се надяват, че това е вярно.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.