Затварянето на държавните служби променя живота на американците

Бюро за безработни в Лос Анжелис. Снимка: от тв екрана

Американците установяват, че животът им изненадващо се променя заради затварянето на правителствените служби, което продължава вече четвърти ден. Бракосъчетания са под заплаха, ваканции са провалени, а фермер от Средния запад даже не може да осребри чека, получен при продажбата на крава.

Сега американците научават, че федералното правителство е нещо много повече от стереотипната представа за безличните вашингтонски бюрократи. Около 800 хиляди такива служители – от данъчни агенти до домоуправители – поемат удара на затварянето, като са принудени да стоят у дома без заплащане.

Няма признаци за излизане от патовата ситуация, създала се във Вашингтон, където са съсредоточени опитите на републиканците да наложат съкращения в здравното законодателство на Барак Обама като елемент от законопроекта за временно финансиране на държавните служби.

За широката публика има неприятни промени, които засягат най-различни събития от всекидневието. Двайсет и четири сватби за октомври, вкл. девет за тази седмица, са под заплаха, защото са определени да се състоят на забележителни места във Вашингтон, които са закрити за достъп. Същото се отнася за една двойка от Ню Джърси, която смятала да сключи брак в Големия каньон.

Майк Касесо и Майлиен Ли имат разрешение да се оженят в събота на моравата до Мемориала на Джеферсън. Изглежда това няма да е възможно, така че те търсят трескаво алтернативни места, включително за ресторанта за сватбеното тържество. Техният хаштаг в „Туитър“ е #shutdownwedding.

Но не само романтиката, туризмът и и публичните прояви са под заплаха. Да вземем фермера от Уисконсин, който не може да осребри чека за кравата, която е продал. Бен Брансъл, министър на земеделието в щатското правителство, обяснява, че фермерът ползва федерален кредит и не може да осребри чека без подписа на служител от Агенцията за земеделски услуги, която сега не работи. „Съветът ми към него е да почака, защото не може да направи нищо“, казва Брансъл.

Има и по-тежки последици. Индианските племена, които в много по-голяма степен разчитат на федерални субсидии, страдат от прекратени услуги като плащания на детски надбавки, по програми за изхранване и финансова помощ за бедстващите. Някои племена възнамеряват сами да попълнят празнината във федералните фондове, като рискуват да изпаднат във вътрешен дефицит, но да предпазят общностите с хронично висока безработица и бедност от последиците на бюджетната битка.

„Трябва ли просто да захвърлим децата на улицата, или трябва да им помогнем? По-вероятно ще помогнем на тези семейства и ще правим всичко по силите си, докато не бъде решен проблемът“, казва Трейси „Чин“ Кинг, президент на резервата „Форт Белнап“ в Монтана.

Удар понесе и федералната програма „Хед старт“, която осигурява предучилищно обучение, храна и здравеопазване за над един милион бедни деца годишно. Четири подразделения на „Хед старт“, които обслужват 3200 деца от четири щата, са затворили врати, а други търсят алтернативни източници на финансиране.

Кандидати за жилищни кредити може да очакват отлагане, особено ако затварянето на държавните служби се проточи. Това се дължи на факта, че голям брой кредитни институции изискват от кандидатите данъчни декларации и други данни.

Семейства, които са се готвили да посетят любими места като парка „Йелоустоун“ или историческите паметници във Вашингтон, със смайване установяват, че времето за приятната ваканция е пропиляно.

Някои са толкова ядосани на Конгреса, че си изпускат нервите. Край Капитолия един мъж, който тегли количка с три деца, се доближава до един лъскав черен джип и вика силно към затъмнения прозорец: „Вие член на Камарата на представителите ли сте? Моля, обяснете на децата ми защо не могат да направят своята образователна обиколка!“

Има и един лъч надежда в раздразнението от затварянето: всичко това може да послужи за поука на онези хора, които казват в социологически анкети, че искат съкращения в бюджета, докато не са засегнати пряко. „С течение на времето все повече хора виждат тези малки неща, които смятат за даденост“, казва Ед Лорензен, политически съветник в Комисията за отговорен федерален бюджет – неправителствена организация, която настоява за дисциплина в разходите. По думите му затварянето на държавните служби може да послужи като напомняне, че не е възможно да се направи балансиран бюджет, като просто се орежат разходите във Вашингтон, които не засягат хората.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.